1143
Ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε στον Παύλο Πολάκη, καλώντας τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως | INTIMENEWS

Θεσμική εκτροπή καταγγέλλει ο Στουρνάρας: ο Πολάκης χωρίς συναίνεση έβγαλε παραποιημένα αποσπάσματα

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 12:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/02/2019, 13:20
Ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε στον Παύλο Πολάκη, καλώντας τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως
|INTIMENEWS

Θεσμική εκτροπή καταγγέλλει ο Στουρνάρας: ο Πολάκης χωρίς συναίνεση έβγαλε παραποιημένα αποσπάσματα

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 12:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/02/2019, 13:20

Για θεσμική εκτροπή και παράβαση του Ποινικού Κώδικα από τον Παύλο Πολάκη κάνει λόγο σε δήλωσή του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση από την πλευρά του αν. υπουργού Υγείας ηχογραφημένου διαλόγου (εδώ) που είχαν οι δυο τους τη Δευτέρα για το θέμα του καταναλωτικού δανείου των 100.000 ευρώ (εδώ).

Ο κ. Στουρνάρας καταγγέλλει ότι ο κ. Πολάκης επιχειρεί «με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου».

Στη δήλωσή του, ο διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για «ιστορικά πρωτοφανή» ενέργεια του κ. Πολάκη υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι τα αποσπάσματα που γνωστοποιήθηκαν «σε φίλιο ΜΜΕ»,  ήταν «επιλεκτικά και παραποιημένα»!

Σημειώνει, δε, ο κ. Στουρνάρας ότι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές «οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως» και καλεί «ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Στουρνάρα:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Αναδίπλωση Πολάκη

Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά τον σάλο που ξέσπασε και αφού βρέθηκε απέναντι στο φάντασμα της εισαγγελικής παρέμβασης, ο κ. Πολάκης έσπευσε να αναδιπλωθεί και να ισχυριστεί, με ανάρτηση-απάντησή του στον κ. Στουρνάρα, ότι δεν ηχογράφησε τη συνομιλία τους!

Προφανώς ο αν. υπουργός Υγείας –ο οποίος είχε ήδη ακούσει και συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ να τον επικρίνουν για τις μεθόδους του (εδώ)– αντιλήφθηκε ότι έχει φέρει τον εαυτό του και το κόμμα του σε δύσκολη θέση. Ετσι επιστράτευσε τα επιχειρημάτα περί απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων και διέψευσε ότι ηχογράφησε τη συνομιλία του με τον κ. Στουρνάρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Μέγαρο Μαξίμου παρενέβη με μια ανακοίνωση που μοιάζει μάλλον με μια απόπειρα να πέσουν οι τόνοι, μολονότι και πάλι επιτίθεται εμμέσως στον κ. Στουρνάρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής.Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές» ανέφερε με νόημα το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Το όλο θέμα πάντως έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα.  Ο Παύλος Πολάκης ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάνη – Κλουζώ Βαρουφάκη αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό Τραπεζίτη της Ελλάδας ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλία τους.

Η είδηση δεν είναι ότι δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο στη συνομιλία τους. Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία.

ΥΓ. Θα έχει ενδιαφέρον, αν η Δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτή την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια».

Από το ΚΙΝΑΛ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους:

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χρησιμοποιούν αδίστακτα μεθόδους μαφίας. Ο νυν Υπουργός μαγνητοφωνεί παρανόμως τον κεντρικό τραπεζίτη, τον απειλεί ευθέως και δημοσιοποιεί την συνομιλία. Οι τέως υπουργοί αλληλοκατηγορούνται με απειλές τύπου υποκόσμου για παράνομες χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης από ξένα κέντρα 50εκ, για την συμφωνία των Πρεσπών και αδιαφανείς αναθέσεις. Ζούμε καταστάσεις Μαδούρο. Καθεστωτισμός, αμοραλισμός. Κύριος υπεύθυνος ο ίδιος ο κ.Τσίπρας. Παρακμή και εκφυλισμός. Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο. Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχει ο ελληνικός λαός».

Ιδιαίτερα καυστικό το σχόλιο του αντιπροέδρου του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά: «Ζούμε άλλο ένα επεισόδιο εξαχρείωσης της δημόσιας ζωής. Ο κ. Πολάκης, ως ένας μικρός Στάλιν, ζητάει τον λόγο και απειλεί θεσμικούς παράγοντες με πρωτοφανή τρόπο. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αν ο κ. Τσίπρας δεν συμφωνούσε, δεν θα τον ανεχόταν…»

Στο μεταξύ, το περιστατικό έχει φτάσει σε γνώση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία άλλωστε είναι το θεσμικό σώμα, όπου είναι ενταγμένη η ΤτΕ και άρα κάθε ενέργεια σχετιζόμενη με αυτήν την αφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό χαρακτηρίζεται από ευρωπαϊκές πηγές «πρωτοφανές» και τονίζεται ότι η ΤτΕ θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο της όπως προβλέπεται, με βάση την αρχή της ανεξαρτησίας, όπως κατοχυρώνεται στις καταστατικές αρχές της ΕΕ.

Μάλιστα παραπέμπουν στο άρθρο 130 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου αναφέρεται ότι « ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, ούτε κανένα μέλος των οργάνων λήψης αποφάσεων των ιδρυμάτων αυτών, δεν ζητάει ούτε δέχεται υποδείξεις από τα θεσμικά ή λοιπά όργανα ή οργανισμούς, από την κυβέρνηση κράτους μέλους ή από άλλο οργανισμό. Τα θεσμικά και λοιπά όργανα ή οργανισμοί της Ένωσης, καθώς και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν την αρχή αυτή και να μην επιδιώκουν να επηρεάζουν τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή των εθνικών κεντρικών τραπεζών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Παρέμβαση Κομισιόν: Απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, σχολιάζοντας την συνομιλία του Παύλου Πολάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα και όσα ακολούθησαν.

«Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στα καθήκοντά τους» δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σύμφωνα με το ΑΠΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Οταν ρωτήθηκε αν η υπόθεση εγείρει θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα και αν η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μπορεί να κάνει κάτι επ’ αυτού, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στους τομείς της αρμοδιότητας της ΕΕ, όπου οι Συνθήκες της το επιτρέπουν.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέπεμψε στην ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήτες τους αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...