992
Τραμπ και Πούτιν: οι πρόεδροι των υπερδυνάμεων καλλιεργούν το «σωματικό προφίλ» τους με εντελώς διαφορετικό τρόπο |

«Παχύσαρκος» ο Τραμπ, αθλητικός ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 07:15
Τραμπ και Πούτιν: οι πρόεδροι των υπερδυνάμεων καλλιεργούν το «σωματικό προφίλ» τους με εντελώς διαφορετικό τρόπο
|

«Παχύσαρκος» ο Τραμπ, αθλητικός ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 07:15

Πλήθος εξειδικευμένων γιατρών, τέσσερις ώρες εξετάσεων σε ένα ιατρικό κέντρο του αμερικανικού στρατού και έξι ημέρες αναμονής ώσπου να βγουν τα αποτελέσματα, μόνο και μόνο για να μάθουν οι Αμερικανοί, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, ότι ο πρόεδρός τους είναι «παχύσαρκος». Μάλιστα η ανακοίνωση εκδόθηκε από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου ιατρικού ελέγχου στον οποίο υποβάλλεται ο εκάστοτε αμερικανός ηγέτης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας άνδρας ύψους 190 εκατοστών, φέρει στις πλάτες του 110 κιλά, δύο περισσότερα από όσα έφερε την προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση μπορεί να είναι μικρή αλλά τον κατατάσσει, σύμφωνα με τους πίνακες των αμερικανικών κέντρων ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, στην κατηγορία των παχύσαρκων, οι οποίοι διατρέχουν, όπως είναι γνωστό, υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης σημαντικών προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, το έμφραγμα και ο καρκίνος.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, όπως υπογράμμισε στο σχετικό ανακοινωθέν ο προσωπικός γιατρός του Σον Κόνλεϊ, η υγεία του αμερικανού προέδρου βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Παρά τα περιττά κιλά και το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ λατρεύει το κόκκινο κρέας και τα αναψυκτικά.

Οι αμερικανοί πολίτες γνωρίζουν ακόμα και το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα του – 122 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάλιτρο (mg/dL). Οχι επειδή το επιβάλλει η αμερικανική νομοθεσία αλλά επειδή αποτελεί διαχρονική προεδρική επιλογή, μια έκφραση διαφάνειας με στόχο την αποφυγή των όποιων παρεξηγήσεων όσον αφορά την υγεία του ανθρώπου που κρατάει στα χέρια του τα ηνία της Αμερικής και όχι μόνο.

Οι New York Times, ωστόσο, έσπευσαν να επισημάνουν κάποιες σημαντικές παραλείψεις στο επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν: σε ποιες ακριβώς εξετάσεις υποβλήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος; Ποια είναι τα ακριβή αποτελέσματα; Υπεβλήθη τελικά ή όχι σε κολονοσκόπηση όπως ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα; Ερωτήματα, ενδεχομένως, ενοχλητικά αλλά απόλυτα θεμιτά δεδομένου ότι το ιατρικό ιστορικό των προέδρων αλλά και όλων όσοι φιλοδοξούν να κατακτήσουν τον προεδρικό θώκο αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την αμερικανική κοινή γνώμη.

Γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, όταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε δηλώσει πως η αντίπαλός του στη μάχη για τον Λευκό Οίκο «δεν μπορεί να περπατήσει ούτε πέντε μέτρα έως το αυτοκίνητό της». Αφορμή για την άνανδρη επίθεσή του στάθηκε η έντονη αδιαθεσία που αισθάνθηκε (σχεδόν λιποθύμησε) η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια τελετής για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου λόγω πνευμονίας που την ταλαιπωρούσε, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια.

Το 2008, γνωρίζοντας πως μπορεί να δεχτεί ύπουλα χτυπήματα κάτω από τη μέση, ο υποψήφιος για την προεδρία των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν, που είχε προσβληθεί παλιότερα από μελάνωμα, οργάνωνε συνεντεύξεις Τύπου διάρκειας έως και τριών ωρών, παρουσιάζοντας πλήθος στοιχείων για την κατάσταση της υγείας του. Γιατί ο «ο κόσμος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν ένας υποψήφιος έχει λόγους να πιστεύει πως θα αποβιώσει κατά τη θητεία του», εξήγησε μιλώντας στο CNN ο Τζορτζ Ανας, διευθυντής της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Βοστώνης.

Κατά το παρελθόν, ωστόσο, η κατάσταση της υγείας συγκεκριμένων αμερικανών προέδρων αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούσβελτ, για παράδειγμα, ο οποίος ήταν ήδη παράλυτος από τη μέση και κάτω λόγω πολιομυελίτιδας, απέκρυψε από τους Αμερικανούς ότι ήταν και υπερτασικός και καρδιοπαθής, παθήσεις που επιδείνωσαν την κατάστασή του με τελική κατάληξη τον θάνατο, από εγκεφαλική αιμορραγία, λίγο μετά την έναρξη της 4ης θητείας του, τον Απρίλιο του 1945.

Το ότι έπασχε από υποθυρεοειδισμό και τη νόσο του Αντισον απέκρυψε και ο νεαρός Τζον Κένεντι ενώ δεν αποκάλυψε επίσης ποτέ ότι λάμβανε συστηματικά στεροειδή, μεθαμφεταμίνες και άλλες φαρμακευτικές ουσίες που πιθανώς να επηρέαζαν την κρίση του. Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, έπασχε, αντιθέτως, από υπερθυρεοειδισμό, με αποτέλεσμα πολλοί στις ΗΠΑ να διερωτώνται ακόμα κατά πόσο το γεγονός αυτό επηρέασε τη μνήμη και τη συγκέντρωσή του κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο. Μυστήριο παραμένει κατά πόσο ήταν πράγματι καλά στην υγεία του όταν κυβερνούσε την Αμερική και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, δεδομένου ότι οι γιατροί του διέγνωσαν ότι είχε χτυπηθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ αμέσως μετά το τέλος της προεδρικής θητείας του.

Νοκάουτ ο τζουντόκα Πούτιν

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουάσινγκτον και τον Λευκό Οίκο, στη Μόσχα και, συγκεκριμένα, στο Κρεμλίνο ζει και βασιλεύει ένας άλλος πρόεδρος. Ο οποίος φαίνεται ότι χαίρει άκρας υγείας και σίγουρα δεν είναι παχύσαρκος, δεδομένου ότι έρχεται αντιμέτωπος με (ναρκωμένες) τίγρεις, καταδύεται (με βαθυσκάφος) στις αβύσους των ωκεανών, παίζει χόκεϊ επί πάγου και συμμετέχει συχνά σε αγώνες τζούντο, αγαπημένο άθλημα του πανίσχυρου ρώσου ηγέτη ο οποίος δεν δίστασε, μάλιστα, να πρωταγωνιστήσει σε ένα DVD με τον άκρως κατατοπιστικό τίτλο «Μαθαίνοντας τζούντο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν». Και, όντας κάτοχος μαύρης ζώνης και πρώην πρωταθλητής, πέρα από πρόεδρος της Ρωσίας, επικρατεί πάντα εναντίον των αντιπάλων του.

Αυτές τις ημέρες, ωστόσο, αφότου ο πολύς Πούτιν προπονήθηκε μαζί με τα μέλη της εθνικής ομάδας τζούντο της Ρωσίας στο Σότσι, κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο ο 66χρονος πολιτικός εμφανίζεται να πέφτει νοκ άουτ μετά από εντυπωσιακή λαβή της 29χρονης Νατάλια Κουζιούτινα, χάλκινης τζουντόκα στους αγώνες του Ρίο το 2016.

Ο Πούτιν σε προπόνηση της εθνικής ομάδας  τζούντο της Ρωσίας |Sputnik/Mikhael Klimentyev/Reuters

Αλλά ο Πούτιν πάλεψε και με άλλους πρωταθλητές, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και ο χρυσός, επίσης στους αγώνες του Ρίο, Ολυμπιονίκης Μπεσλάν Μουντάνοφ. Ο συγκεκριμένος αγώνας απασχόλησε τα ρωσικά και διεθνή Μέσα όχι λόγω της έντασής του, αλλά για τον τραυματισμό που υπέστη στο δάχτυλο ο Πούτιν σε μια λαβή που προσπάθησε να κάνει στον 32χρονο τζουντόκα.

Εάν ο ρώσος πρόεδρος θέλησε να αποδείξει ότι πέρα από σκληροτράχηλος και αρρενωπός είναι επίσης ένας έντιμος αθλητής που αναγνωρίζει την ανωτερότητα του ή της, στην προκειμένη περίπτωση, αντιπάλου του, το γνωρίζει μόνον ο ίδιος.

Πάντως αμέσως μετά την προπόνηση με τους ρώσους τζουντόκα, ο Πούτιν διακρίθηκε σε αγώνα χόκεϊ επί πάγου. Σκοράροντας επτά φορές οδήγησε τις «Τίγρεις», την ομάδα του, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκαν επίσης ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο γιος του (και πιθανός διάδοχός του) Νικολάι, στη νίκη επί της αντίπαλης ομάδας με σκορ 16-1. Ετσι, για να μην αμφιβάλλει κανείς ποιος εξακολουθεί να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού στη Ρωσία. Σίγουρα εκτός αλλά και εντός των γηπέδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...