308
Αποψη από το εντυπωσιακό εσωτερικό της οικίας του Ανδρέα Μιαούλη | Sotheby's

«Στο σφυρί» των Sotheby’s το σπίτι του Ανδρέα Μιαούλη στην Υδρα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 18:30
Αποψη από το εντυπωσιακό εσωτερικό της οικίας του Ανδρέα Μιαούλη
|Sotheby's

«Στο σφυρί» των Sotheby’s το σπίτι του Ανδρέα Μιαούλη στην Υδρα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 18:30

Ενα από τα ωραιότερα σπίτια της Ελλάδας, η ιστορική κατοικία του Μιαούλη στην Υδρα, βγαίνει στο σφυρί προς 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα σπίτι-μουσείο. Τόσο για λόγους αρχιτεκτονικής, αλλά κυρίως γιατί εκεί έζησε η μεγάλη μορφή της επανάστασης του 1821, Ανδρέας Μιαούλης.

Η αρχική τιμή στην ιστοσελίδα του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό και ανέφεραν πολλά sites, ο δήμαρχος Υδρας Γιώργος Κουκουδάκης, έστειλε ήδη επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Το αρχοντικό του ναυάρχου Μιαούλη κατασκευάστηκε από τον ίδιο, το 1808 στην περιοχή Αυλάκι στην Υδρα σε ένα οικόπεδο χιλίων εκατό μέτρων. Εχει εμβαδό 748 μέτρα και αποτελείται από έξι κρεβατοκάμαρες και έξι μπάνια.

Πίνακες ζωγραφικής, αντικείμενα μεγάλης αξίας, σκεύη, έπιπλα, φωτιστικά οροφής, όλα υψηλής αισθητικής, κοσμούν τους χώρους αυτού του σπιτιού, που είναι κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας.

Οι Υδραίοι δεν την ονόμασαν τυχαία Grande Dame, δηλαδή επιφανή κυρία.

Ο καπετάνιος Ανδρέας Μιαούλης, ένας από τους πιο ξακουστούς πλοιοκτήτες της εποχής του, προσέφερε τα πλοία του και ανέλαβε ναύαρχος του υδραίικου στόλου με τον οποίο αντιμετώπισε την Οθωμανική αυτοκρατορία από τη θάλασσα.

«Το ακίνητο αποτελείται από το κύριο κτίσμα και κάποια κτίρια ακόμη, τα οποία είναι τοποθετημένα γύρω από μία εσωτερική πέτρινη αυλή, η οποία υπόσχεται στιγμές χαλάρωσης. Η μοναδική τοποθεσία του ακινήτου προσφέρει, από τα περισσότερα σημεία του, εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. Μόλις μπείτε στο αρχοντικό και στο κύριο σαλόνι, αισθάνεστε αμέσως το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των χρωμάτων. Εδώ το παρελθόν και το παρόν ζουν μαζί και αρμονικά» αναφέρει μεταξύ άλλων η αγγελία.

Το φλέγον ερώτημα είναι όμως ένα: μπορεί να (ξε)πουληθεί η Ιστορία; Ευάερη, ευήλια, με απεριόριστη θέα, λες και είναι μία οποιαδήποτε πολυτελής βίλα σε ελληνικό νησί;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...