308
Δεν θα ξαναδούμε «ποδιά και αναμμένο τσιγάρο» σε ελληνικό νοσοκομείο, διαβεβαιώνει ο σύλλογος | Shutterstock

Στο πειθαρχικό οι γιατροί που καπνίζουν στα νοσοκομεία

Δεν θα ξαναδούμε «ποδιά και αναμμένο τσιγάρο» σε ελληνικό νοσοκομείο, διαβεβαιώνει ο σύλλογος
|Shutterstock

Στο πειθαρχικό οι γιατροί που καπνίζουν στα νοσοκομεία

Το αντικαπνιστικό μπαράζ για την εφαρμογή του νόμου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επεκτείνεται προς εφαρμογή και στους συλλόγους και τα δευτεροβάθμια όργανα των επαγγελματικών ενώσεων, με πρώτο τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να ανακοινώνει ότι ετοιμάζει «πειθαρχικές κυρώσεις για τους γιατρούς που καπνίζουν μέσα στα νοσοκομεία».

Βέβαια, αυτό αφορά μόνο γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, καθώς όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Γιώργος Ελευθερίου, «στα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν καπνίζει κανείς».

Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν από τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου, πέρα από το «τσιγάρο», ο σύλλογος θα κάνει κινήσεις για την καλύτερη υγεία των ασθενών στην Ελλάδα και πρόκειται να κατατεθούν προτάσεις προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο είχαν ήδη μία πρώτη συνάντηση, προκειμένου οι ασθενείς στην Ελλάδα να έχουν πλήρη, άμεση και δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία.

Επίσης, θα γίνουν προτάσεις, με οικονομικά δεδομένα, τα οποία θα αφορούν και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τον τρόπο συνεργασίας των γιατρών με το δημόσιο σύστημα.

Οπως τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης για τη συνεργασία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με το δημόσιο σύστημα, «η εγγύηση για ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, η πρόσβαση όλων των γιατρών που επιθυμούν στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να δοθεί βήμα και στους νέους γιατρούς και οι αμοιβές ανάλογα με το προσφερόμενο ιατρικό έργο».

Με βάση πάντως τα στοιχεία του ΠΙΣ, σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει για συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς 85 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός του προσεγγίζει τα 5,5 δισεκατομμύρια. ευρώ.

 Αντιμετώπιση της βίας στα νοσοκομεία

Αναφερόμενος στο θέμα της βίας στα νοσοκομεία ο κ. Εξαδάκτυλος, δήλωσε ότι ξεκινά η καμπάνια για την αντιμετώπισή της σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, αφού θα ζητηθεί να τεθεί υπό την αιγίδα του. Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο θεωρείται σχετικά νέο στη χώρα μας, αλλά με βάση υπολογισμούς, τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...