519
Οι νοσηλευτές είναι απαραίτητοι για να βελτιωθεί η περίθαλψη του ασθενή στην Ελλάδα. Η οποία με τη σειρά της θα φέρει καλύτερα και πιο άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα. | Shutterstock

ΕΣΥ: γιατί Μητσοτάκης και Κικίλιας «καίγονται» για νοσηλευτές;

Οι νοσηλευτές είναι απαραίτητοι για να βελτιωθεί η περίθαλψη του ασθενή στην Ελλάδα. Η οποία με τη σειρά της θα φέρει καλύτερα και πιο άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα.
|Shutterstock

ΕΣΥ: γιατί Μητσοτάκης και Κικίλιας «καίγονται» για νοσηλευτές;

Ελάχιστες εντατικές, σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, νησιά δίχως γιατρούς, ραντεβού έπειτα από πολλούς μήνες, ράντζα ατελείωτα, πρωτοβάθμια φροντίδα ανύπαρκτη. Και πολλές ακόμη σοβαρές «αρρυθμίες» σε κεντρικά νοσοκομεία. Μέσα σε όλη αυτή την «αταξία», ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πρώτη προτεραιότητα την άμεση πρόσληψη επιπλέον 2.000 νοσηλευτών. Και αυτή ήταν η πρώτη του εντολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η δεύτερη –από τις πέντε- ήταν επίσης για τους νοσηλευτές. «Να ξεκινήσει άμεσα η νέα διαδικασία απόκτησης ειδικότητας στα νοσοκομεία για τους απόφοιτους των νοσηλευτικών σχολών, προκειμένου κάθε χρόνο περίπου 1.500 επιπλέον νοσηλευτές να είναι διαθέσιμοι», ζήτησε.

Οι νοσηλευτές ήταν επίσης οι πρώτοι στους οποίους αναφέρθηκε και ο κ. Κικίλιας, λίγο μετά την επίσημη ανάληψη του υπουργείου, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης – παραλαβής.

Είναι τόσο σημαντικοί ή τόσο λίγοι τελικά οι νοσηλευτές;

Η αναλογία σε ένα «υγιές» Σύστημα Υγείας είναι ένας νοσηλευτής για πέντε ασθενείς. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι εντατικές, απαιτείται ένας νοσηλευτής για κάθε ασθενή. Οχι στην Ελλάδα. Στον «Ευαγγελισμό», για παράδειγμα, και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας Δημήτρη Σκουτέλη, η αντιστοιχία είναι ένας νοσηλευτής για 50 ασθενείς.

Και μπορεί οι νοσοκομειακές υποδομές να μην είναι κακές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον αριθμό κλινών στα δημόσια νοσοκομεία (350 ανά 100.000 κατοίκους). Ομως η κατάσταση με τους νοσηλευτές είναι τελείως άνιση.

Η χώρα μας «σέρνεται» στις τρεις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στον αριθμό νοσηλευτών, με μόλις 190 εργαζομένους για 100.000 κατοίκους. Αυτό βέβαια καταγράφεται στα επίσημα στατιστικά (Eurostat) του 2016 και όχι στα σημερινά, όπου ο αριθμός αυτός προφανώς έχει μικρύνει ακόμη περισσότερο.

Την ίδια στιγμή αν μελετήσει κάποιος τις επιστημονικές έρευνες για τα συστήματα και τους δείκτες υγείας του πληθυσμού, θα δει ξεκάθαρα ότι οι νοσηλευτές δεν είναι απλώς σημαντικοί, είναι «οι απολύτως απαραίτητοι». Ούτε τα καινούργια φάρμακα, ούτε οι περισσότεροι γιατροί, ούτε τα καλύτερα αναλώσιμα, ούτε τα πιο σύγχρονα υλικά, ούτε καν η δημιουργία νέων κλινών. Οι δύο βασικοί παράγοντες που απέδειξαν αιτιακές συσχετίσεις με τους δείκτες υγείας του πληθυσμού, είναι ο αριθμός των νοσηλευτών και οι παρεμβάσεις στην αγωγή υγείας (όχι περίθαλψη, αλλά εκπαίδευση και συντονισμός).

Στις ίδιες μελέτες, το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία κανένας άλλος παράγοντας, εκτός από τον αριθμό των νοσηλευτών. Αν δηλαδή έχουν σπουδάσει σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αν έχουν μεταπτυχιακό ή όχι, αν είναι άντρες ή γυναίκες, μικρής ή μεγάλης ηλικίας. Αυτό που μετράει για την άμεση αποκατάσταση των δεικτών υγείας του πληθυσμού είναι μόνο ο «αριθμός των νοσηλευτών».

Οι νοσηλευτές είναι απαραίτητοι για να βελτιωθεί η περίθαλψη του ασθενή στην Ελλάδα. Η οποία με τη σειρά της θα φέρει καλύτερα και πιο άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα. Και είναι απαραίτητοι και στην κυβέρνηση για να γίνει το μεγάλο «μπαμ» και να φανούν οι πρώτες μεγάλες θετικές αλλαγές στην Υγεία. Αρκεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα καταλήξουν σύντομα με μετάταξη σε υπηρεσίες γραφείου όπως έχει συμβεί στο παρελθόν…

Μόνο οι προσλήψεις πολλών νοσηλευτών θα «αναστήσουν» άμεσα ένα μπερδεμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (μπλεγμένη τριτοβάθμια, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια περίθαλψη). Γι’ αυτούς του λόγους «καίγονται» Μητσοτάκης και Κικίλιας για νοσηλευτές και, όσοι γνωρίζουν, καταλαβαίνουν ότι τουλάχιστον ανέλαβαν «διαβασμένοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...