1757
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας | SOOC

Σταϊκούρας: Σε 1,7 εκατ. εργαζομένους τα €800 – επέκταση των μέτρων σε 800.000 επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 10:30
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας
|SOOC

Σταϊκούρας: Σε 1,7 εκατ. εργαζομένους τα €800 – επέκταση των μέτρων σε 800.000 επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 10:30

Επεκτείνονται σε περισσότερες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους τα μέτρα προστασίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση λόγω κορονοϊού. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Πλέον, όπως είπε σε νέα ενημέρωση τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καλύπτονται συνολικά 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% των κωδικών δραστηριότητας.

Για τις επιχειρήσεις αυτές ισχύει αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία, έκπτωση 25% εάν επιλέξουν να τις εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές, ενώ αν οι πληρωτέες το μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

Αντίστοιχα επεκτείνεται και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, την οποία θα λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι (81% του ιδιωτικού τομέα).

Η ενίσχυση των €800 είναι αφορολόγητη ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με οφειλές

Οι  ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού τους μισθού καλύπτεται για 45 μέρες.

Επιπλέον τούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών τους προς την εφορία για τέσσερις μήνες, αλλά και δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Στα μέτρα εντάσσονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου η ορισμένου χρόνου, με πλήρη η μερική η εκ περιτροπής απασχόληση.

Καλύπτονται επιπλέον 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι (το 75% του συνόλου), ενώ παράλληλα θεσπίζεται η λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή, από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το ποσό του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής, θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ανακουφίζουμε εργοδότες και εργαζόμενους, στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία στο πλαίσιο των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, σεβόμαστε τις θυσίες των ελληνικών νοικοκυριών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της Δευτέρας.

Οπως εξήγησε, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων φτάνουν το 2,1 δισ., ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές σε 1,5 και τα μέτρα στήριξης σε 1,4 δισ. ευρώ: σύνολο 5 δισ. ευρώ.

«Η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική, αλλά θα είναι παροδική γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι οικονομική», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Επιγραμματικά το πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων έχει ως εξής:

– Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η ενίσχυση των 800 ευρώ. Μπορούν να την λάβουν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι. Καλύπτεται και η ασφαλιστική εισφορά για 45 ημέρες, ενώ δίνεται αναστολή πληρωμών φόρων για 4 μήνες και 25% έκπτωση αν πληρωθούν έγκαιρα.

– Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων. Συνολικά καλύπτονται από διαφορετικά σχήματα 800.000 επιχειρήσεις ή 76% του συνόλου. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Δίνεται 25% έκπτωση αν πληρωθούν εμπρόθεσμα. Αν καταβληθεί ο ΦΠΑ εμπρόθεσμα τότε το 25% του ΦΠΑ θα καλύψει μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών. Προϋπόθεση να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Καλύπτονται 700.000 επαγγελματίες ή το 75% του συνόλου

Θεσπίζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή» για στήριξη μικρομεσαίων, με ρήτρα μη απολύσεων. Το ύψος της χρηματοδότησης είναι 1 δισ. ευρώ. Θα επιστραφεί μερικώς ή ολικώς αργότερα. Τα χρήματα θα δοθούν απευθείας από το Taxis.  Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα, με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης τής επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα αυτό, θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) από 2 έως 10 Απριλίου.

Το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Οσες δεν καλύπτονται από τα μέτρα πρέπει να το πληρώσουν πριν το Πάσχα. Οσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή εργασιακής σχέσης θα πάρουν το δώρο για το συγκεκριμένο διάστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Δίνεται δώρο Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους στο χώρο της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Η έκτακτη αυτή ενίσχυση εκτιμάται ότι θα καταβληθεί έως τις 10 Απριλίου.

– Οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων

– Διαμορφώνονται μέτρα στήριξης σε κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση. Για τον σκοπό αυτό, διατίθεται άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα αξιοποιηθούν και κοινοτικοί πόροι

– Προβλέπεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται τελικά κατά 5 δισ. ευρώ.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η νέα αύξηση κρίθηκε αναγκαία, διότι:

*Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

*Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στο 1,6 δισ. ευρώ.

*Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ.

*Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και Απρίλιο.

Μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του προϋπολογισμού για το δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, καθώς και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ (ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2% του ΑΕΠ).

Ακολουθούν αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας και της οικονομίας που ανακοίνωσε ο  υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΕΙΔΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ –ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στην οποία οι εργοδότες συμπλήρωσαν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα και αιτήθηκαν:

α) μείωση 40% του επαγγελματικού μισθώματος και

β)αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους προκειμένου οι εργαζόμενοι με την σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Η ειδική πλατφόρμα για τους εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή θα είναι ανοικτή μέχρι 31/3.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

Την 1η Απριλίου 2020 θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου ώστε και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για την μείωση 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας τους (για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Από σήμερα 30.3.2020 υπάρχει στο ΕΡΓΑΝΗ νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες, καθώς και οι εργαζόμενοί τους να απολαύσουν των αντίστοιχων για κάθε κατηγορία ευεργετημάτων των μέτρων στήριξης .

Επίσης το Εντυπο Εργοδοτών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστεί με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες “shop – in a – shop” και “επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες Μητρώο Online Media”.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ/ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ & ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Από 6.4.2020 οι ελεύθεροι επαγγελματίες/ επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες μέχρι 5 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης, σε σχετικό Έντυπο που θα βρίσκουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μετά την εντός εβδομάδος έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Και για αυτούς ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ 6 ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους  (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανέξαρτητους επαγγεματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές) εκπαιδευτικό επίδομα-αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, δια υλοποίησης ειδικού ανοιχτού προγράμματος τηλεκατάρτισης

Το ποσό των 600 ευρώ, που αφορά αποκλειστικά τους επιστήμονες, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο,  χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις και η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου (από 15.4) ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι 30.4.

Το πρόγραμμα θα συντελεστεί με τη διαδικασία των voucher με απόλυτη διαφάνεια.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ & ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα, οι ειδικές κατηγορίες των 6 επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι/λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι αλλά και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή θα λάβουν από τον μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση του τη Δευτάρα θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφ. εισφορές 10 μέρες μετά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ: ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η καταβολή του Δώρου Πάσχα προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι διασφαλισμένη. Ωστόσο, σε  επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ), θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι.

Το Δώρο Πάσχα που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30/6, από τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες (βάσει ΚΑΔ), θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που αυτό δεν είναι δεδουλευμένο, όπως θα αναφέρεται και στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ωστόσο, με απόφαση του Πρωθυπουργού το τμήμα του Δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί στους εργαζόμενους από τους εργοδότες θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντος νόμου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Εντός Απριλίου ενεργοποιείται το πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ όπως επίσης και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα από τον μήνα Μαϊο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους .

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς φυσική παρουσία.

Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση δελτίου ανεργίας και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...