1068
Η μπάλα θα κυλήσει ξανά στα γήπεδα του μεγαλύτερου πρωταθλήματος του Πλανήτη | Shutterstock

Πρέμιερ Λιγκ: Το μεγαλύτερο αθλητικό τηλεθέαμα αρχίζει

Sportscaster Sportscaster 9 Αυγούστου 2019, 15:38
Η μπάλα θα κυλήσει ξανά στα γήπεδα του μεγαλύτερου πρωταθλήματος του Πλανήτη
|Shutterstock

Πρέμιερ Λιγκ: Το μεγαλύτερο αθλητικό τηλεθέαμα αρχίζει

Sportscaster Sportscaster 9 Αυγούστου 2019, 15:38

Είναι, για πολλούς, το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Σίγουρα, αυτό με το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό παγκοσμίως – η εικόνα του θα φτάσει εφέτος σε 200 χώρες, σε κάθε γωνιά της Γης. Το πιο «εμπορικό». Με έσοδα που οι υπόλοιποι των «Big-5» (Ισπανοί, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι) δεν μπορούν, καν, να πλησιάσουν. Και το πιο συναρπαστικό. Οποιος κι αν παίζει, με όποιον κι αν παίζει, η «έκπληξη» παραμονεύει.

Η 28η έκδοση της Πρέμιερ Λιγκ εγκαινιάζει το πιο ακριβό συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων που γνώρισαν τα σπορ. Τo Sky Sports, το BΤ Sports και το Amazon Prime, συμφώνησαν να πληρώσουν (για την τριετία 2019-2022) 4,75 δισεκατομμύρια λίρες, προκειμένου να μεταδίδουν αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος στη Βρετανία. Αλλα τόσα περίπου (4,6 δισεκατομμύρια λίρες) θα καταβάλουν -για το ίδιο χρονικό διάστημα- οι τηλεοπτικοί σταθμοί που θα δείχνουν τα παιχνίδια στον υπόλοιπο Κόσμο. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη τριετία είναι της τάξης του 25%.

Τέτοια έσοδα από την τηλεόραση δεν έχει ούτε το NFL (αμερικάνικο φούτμπολ), που μέχρι πρότινος ήταν το top αθλητικό τηλεθέαμα σε επίπεδο εθνικών πρωταθλημάτων. Με τη νέα συμφωνία, οι 20 σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ θα μοιραστούν, για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, το ιλιγγιώδες ποσόν των 2,4 δισεκατομμυρίων λιρών: σχεδόν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη Βρετανία, το Sky Sports (που συνεργάζεται με την Πρέμιερ Λιγκ από… τα γεννοφάσκια της, το 1992) θα μεταδώσει 128 αγώνες. Το BT Sport, που από το 2013 πήρε τη θέση του ESPN, 52 αγώνες. Είκοσι ματς τον Δεκέμβριο (μεταξύ των οποίων και αυτά της Boxing Day) θα μεταδοθούν live από το Prime Video, τη διαδικτυακή πλατφόρμα της Amazon. Για τους συνδρομητές που κατοικούν στο Νησί, το νέο αγγλικό πρωτάθλημα θα είναι το πιο ακριβό ever. Για να δει κανείς όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος, θα πρέπει να πληρώσει 969 ευρώ, συν 9 ευρώ (στο Prime Video) για τα ματς του Δεκεμβρίου.

Στην Πρέμιερ Λιγκ 2019-2020 θα χρησιμοποιηθεί, για πρώτη φορά, ο Video Assistant Referee (VAR), που οι Αγγλοι υποδέχονται, μάλλον απρόθυμα, ως αναγκαίο κακό. Σε όλα τα γήπεδα, πλην του «Ανφιλντ» και του «Ολντ Τράφορντ», οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν στα matrix τα ριπλέι που θα συμβουλεύεται ο διαιτητής, όταν αποφασίζει να ξεδιαλύνει κάποια επίμαχη φάση.

«Απόψε, αρχίζουν όλα απ’ την αρχή», έγραψε η Λίβερπουλ στους λογαριασμούς της στα social media για τον αγώνα της με τη Νόριτς (επέστρεψε στην Πρέμιερ ως πρωταθλήτρια της Τσάμπιονσιπ έπειτα από απουσία τριών ετών), που ανοίγει την αυλαία του νέου αγγλικού πρωταθλήματος (Παρασκευή 22:00). Το post συνοδεύεται από ένα σκίτσο του Γίργκεν Κλοπ, ο οποίος αγγίζει την πινακίδα «This is Anfield», στην έξοδο των αποδυτηρίων προς τον αγωνιστικό χώρο. Πλέον, το επιτρέπει στον εαυτό του και στους παίκτες του, μετά τον θρίαμβο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το απωθημένο των «Κόκκινων», όμως, εξακολουθεί να είναι ο τίτλος που τους λείπει από το 1990.

Περιέργως, παρά τα τεράστια έσοδά της πέρυσι, η Λίβερπουλ απείχε από το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι. Ξόδεψε τα λιγότερα χρήματα απ’ όλες τις ομάδες της Πρέμιερ, επενδύοντας σε δύο ταλέντα: τον 17χρονο Φαν ντεν Μπεργκ και τον 16χρονο Χάρβεϊ Ελιοτ. Συγκρατημένη ήταν και η Μάντσεστερ Σίτι, όμως ο Πεπ Γκουαρντιόλα την έκανε, πάλι, την ακριβή μεταγραφή του. Απέκτησε τον γιγαντόσωμο αμυντικό μέσο, Ρόδρι, από την Ατλέτικο Μαδρίτης, αντί 70 εκατομμυρίων ευρώ. Στο ρόστερ προστέθηκαν, επίσης, ο 22χρονος ισπανός αριστερός μπακ, Ανχελίνιο, που πέρυσι έπαιζε στην Αϊντχόφεν, και ο δεξιός μπακ Ζοάο Κανσέλο από τη Γιουβέντους.

Η Σίτι είναι το φαβορί (και) για το εφετινό Πρωτάθλημα -ποτέ δεν το έχει κατακτήσει τρεις διαδοχικές σεζόν- και η Λίβερπουλ είναι η μόνη που μπορεί να της αντισταθεί, όπως φάνηκε στο περσινό «θρίλερ», αλλά και στον αγώνα τους για το «Κομιούνιτι Σιλντ» την περασμένη Κυριακή. Καμία άλλη ομάδα δεν δείχνει ικανή να μπει ανάμεσά τους. Τότεναμ, Τσέλσι, Αρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα παλέψουν, μάλλον, για την τρίτη και τέταρτη θέση, που δίνουν τα άλλα δύο εισιτήρια για τους οµίλους του Τσάµπιονς Λιγκ.

Η Γιουνάιτεντ, που πέρυσι συμπλήρωσε έξι σεζόν χωρίς τίτλο, έδωσε σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ για τον Χάρι Μαγκουάιρ (ποσό – ρεκόρ όλων των εποχών για αμυντικό), ενώ απέκτησε και μερικούς άλλους παίκτες που έχουν κάνει «ντόρο», όπως τον Ααρον Γουάν – Μπιζάκα και τον Ντάνιελ Τζέιμς. Αλλά, όλοι οι «φτασμένοι» μεσοεπιθετικοί που διεκδίκησε, της γύρισαν την πλάτη. Ο Λουκάκου των 130 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, θα της λείψει πολύ. Ο Πογκμπά μπορεί ακόμη (έως τις 2 Σεπτεμβρίου) να πάει στη Ρεάλ. Εφέτος θα είναι μια ομάδα με πολλούς βρετανούς και αρκετούς νεαρούς.

Η Τσέλσι θα ζήσει μια περίεργη χρονιά. Της έχουν απαγορευτεί οι μεταγραφές, ενώ η παλιά της δόξα που ανέλαβε να την καθοδηγήσει, ο Φρανκ Λάμπαρντ, διαθέτει προπονητική εμπειρία μόλις μιας σεζόν (στον πάγκο της Ντέρμπι Κάουντι). Ο Εντέν Αζάρ, που μετακόμισε στη Ρεάλ, είναι μεγάλη απώλεια. Το ίδιο και ο Νταβίντ Λουίζ, που… απέδρασε στην Αρσεναλ. Οι φίλοι των «Μπλε» θύμωσαν τόσο πολύ, που το βράδυ της Πέμπτης πλημμύρισαν το Διαδίκτυο με αρνητικές κριτικές για το εστιατόριο το οποίο ο παίκτης διατηρεί στο Λονδίνο.

Στην Τότεναμ, ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο έκανε μεταγραφές, για πρώτη φορά εδώ και ενάμισι χρόνο. Πολύ αξιόλογες, μάλιστα (Τανγκί Ντομπελέ, Λο Σέλσο, Ράιαν Σεσενιόν). Ο καλός προπονητής, που τον ήθελε… η μισή Ευρώπη, παρέμεινε στο Λονδίνο επειδή πιστεύει πολύ στην ομάδα του. Πράγματι, από το 2014, που την ανέλαβε, έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου. Φαίνεται, όμως, πως η «οροφή» της είναι η τρίτη θέση.

Τέλος, η Αρσεναλ φαίνεται πως θα είναι «σούπερ» στην επίθεση, με τον νεοφερμένο Νικολάς Πεπέ να προστίθεται στους Λακαζέτ και Ομπαμεγιάνγκ, αλλά και τον Ντάνι Θεμπάγιος στα χαφ (στη θέση του Ααρον Ράμσεϊ, που αποχώρησε). Η άκομψη φυγή του Κοσιελνί θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για την άμυνά της, αν την τελευταία στιγμή των μεταγραφών δεν είχε αποκτηθεί ο Νταβίντ Λουίζ, ο οποίος θα παίξει δίπλα στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Πέρυσι, στην πρώτη σεζόν της μετά-Βενγκέρ εποχής, οι «Κανονιέρηδες» απογοήτευσαν. Εφέτος, όμως, ο Ουνάι Εμερι δεν θα έχει ελαφρυντικά, εάν η ομάδα του αποτύχει.

Για τέταρτο καλοκαίρι στη σειρά, οι 20 σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ δαπάνησαν -στο σύνολο- για την ενίσχυσή τους πάνω από ένα δισεκατομμύριο λίρες (1,4). Φαίνεται πως σε αυτό το υπέρλαμπρο πρωτάθλημα, που θα μας κρατήσει συντροφιά έως τις 17 Μαΐου, χωρούν κι άλλα «αστέρια». Τα περισσότερα χρήματα τα ξόδεψε η Αρσεναλ (155 εκατομμύρια λίρες). Η Σίτι 150 εκατομμύρια, και η Γιουνάιτεντ 145 εκατομμύρια λίρες.

Εντύπωση προκαλεί η τέταρτη ομάδα της σχετικής λίστας: η Αστον Βίλα, που επέστρεψε στην Πρέμιερ έπειτα από απουσία τριών ετών. Απέκτησε 12 παίκτες, για τους οποίους πλήρωσε 125 εκατομμύρια. Αλλά, όπως έδειξε το πρόσφατο παράδειγμα της Φούλαμ, τα πολλά ψώνια δεν βγαίνουν, πάντα, σε καλό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...