345
Ο Ολαφ Σολτς ανακοινώνει τις αποφάσεις των G7 μετά το πέρας της συνάντησής τους στη Βαυαρία | REUTERS/Leonhard Foeger

Σολτς: Αργεί ακόμα το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 17:21
Ο Ολαφ Σολτς ανακοινώνει τις αποφάσεις των G7 μετά το πέρας της συνάντησής τους στη Βαυαρία
|REUTERS/Leonhard Foeger

Σολτς: Αργεί ακόμα το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 17:21

Ο Ολαφ Σολτς δεν είναι αισιόδοξος για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση στη Μόσχα και να αυξηθεί το κόστος του πολέμου για τον επιτιθέμενο.

Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, επανέλαβε. Ο γερμανός καγκελάριος δεν θεωρεί ότι πλησιάζει το τέλος του πολέμου, καθώς η Ρωσία «συνεχίζει με αμετάβλητη βαρβαρότητα».

«Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση η οποία να μας επιτρέπει να προβλέψουμε το τέλος. Μπορεί κανείς να προβλέψει ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή», επισήμανε ο καγκελάριος μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαυαρία.

Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι περισσότερο να διατηρηθεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να καταστεί εφικτό το τέλος του πολέμου και η Ρωσία να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιβάλει μια ειρήνη καθ’ υπαγόρευσιν, εξήγησε ο Σολτς και πρόσθεσε ότι «με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μόνο μία διέξοδος, όταν ο Πούτιν αποδεχθεί ότι το σχέδιό του έχει αποτύχει. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να διογκώνουμε το οικονομικό και πολιτικό καθεστώς για τον πρόεδρο Πούτιν και το καθεστώς του», τόνισε.

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί μετά τον πόλεμο, με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ», υπογράμμισε ακόμη ο Σολτς και διαβεβαίωσε για την συνέχιση της παροχής στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής στήριξης της Ουκρανίας. Μεταξύ άλλων, το Κίεβο θα λάβει δημοσιονομική ενίσχυση ύψους 29 δισ. ευρώ, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται σε 2,8 δισεκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά την απειλή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ο Σολτς ανακοίνωσε ότι οι χώρες της G7 θα διαθέσουν επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την πείνα και τον υποσιτισμό.

Συνολικά, οι επτά χώρες θα διαθέσουν φέτος 13 δισ. για την επισιτιστική ασφάλεια, ενώ θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να εξαχθούν τα ουκρανικά σιτηρά και να εντοπιστούν οι παράνομες εξαγωγές.

Η Ομάδα των Επτά αποφάσισε επίσης, έπειτα από σχετική εισήγηση της προεδρεύουσας Γερμανίας, να συστήσει ένα είδος «Λέσχης για το Κλίμα», με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News