616
Η Αμινέχ Κακαμπαβέχ έφτασε στη Σουηδία ως πρόσφυγας, σε ηλικία 19 ετών, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας | Facebook

Η Σουηδία στο ΝΑΤΟ; Θα το κρίνει ο Ερντογάν και η… Αμινέχ Κακαμπαβέχ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 16:48
Η Αμινέχ Κακαμπαβέχ έφτασε στη Σουηδία ως πρόσφυγας, σε ηλικία 19 ετών, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας
|Facebook

Η Σουηδία στο ΝΑΤΟ; Θα το κρίνει ο Ερντογάν και η… Αμινέχ Κακαμπαβέχ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 16:48

Οταν η Κούρδισσα Αμινέχ Κακαμπαβέχ ήταν μία έφηβη αντάρτισσα στα βουνά του βόρειου Ιράν, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μία ημέρα θα κρατούσε στα χέρια της «την τύχη της Ευρώπης».

Αλλά έτσι τα έφερε η ζωή και μετά από 35 χρόνια, βουλευτίνα στη Σουηδία πλέον, η ανεξάρτητη Κακαμπαβέχ με τη δική της ψήφο μπορεί να αποφασίσει την έκβαση κρίσιμων ψηφοφοριών στο σουηδικό κοινοβούλιο, καθώς οι υπόλοιπες έδρες είναι ισομερώς κατανεμημένες ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες της κυβέρνησης και στην αντιπολίτευση.

Αυτή την εβδομάδα, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μπορεί να κριθεί η τύχη του αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη, από την πολιτική της έναντι των Κούρδων. Είναι ένα από τα ζητήματα που προβάλλει ο Ταγίπ Ερντογάν ως εμπόδιο για να δώσει την έγκρισή του.

Την Τετάρτη, στη Μαδρίτη, ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει βέτο στα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς έχει ζητήσει από τις δύο κυβερνήσεις, ιδίως τη σουηδική, να υιοθετήσουν εχθρική στάση απέναντι στα κουρδικά κόμματα και στους κούρδους αντάρτες, τους οποίους πολεμά η Τουρκία στα νοτιοανατολικά της χώρας, και στη βόρεια Συρία και στο Ιράν.

Ομως, η κουρδική κοινότητα που τα μέλη της έχουν αυτοεξοριστεί στη Σουηδία, έχει επιρροή στη σουηδική πολιτική σκηνή, και ένα από τα μέλη της είναι η 51χρονη Κακαμπαβέχ. Κάποιοι τούρκοι αξιωματούχοι μάλιστα, όπως σημειώνουν οι Times, θα ήθελαν την έκδοσή της στην Τουρκία, ως ένα από τα ανταλλάγματα για να μην θέσει βέτο η Αγκυρα στο ΝΑΤΟ.

Η ανεξάρτητη βουλευτίνα δήλωσε ότι προτιμά να μην μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ παρά να υποκύψει η χώρα στις απαιτήσεις του Ερντογάν. «Είναι απίστευτο ότι η Σουηδία φοβάται τόσο πολύ τον Πούτιν, που θα εγκατέλειπε όλα όσα πιστεύει για χάρη ενός άλλου δικτάτορα, του Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος πρόεδρος είδε την ευκαιρία να του παρουσιάζεται για να αποκτήσει ξανά η Τουρκία ειδικό βάρος στο ΝΑΤΟ –όπου τα τελευταία χρόνια με τους S-400 που πήρε από τη Ρωσία, έχει μπει στο περιθώριο– όταν η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση ένταξης.

Στη Σουηδία όμως, ζουν 100.000  Κούρδοι, κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα την Τουρκία και η Αγκυρα θεωρεί την επιρροή τους στη σουηδική πολιτική σκηνή, κίνδυνο για την ασφάλειά της.

Οπως γράφουν οι Times, το όνομα της Κακαμπαβέχ δεν φαίνεται να είναι στη λίστα των ανθρώπων που ζητά την έκδοσή τους, αλλά περιλαμβάνονται σε αυτήν, γνωστοί ακτιβιστές και δημοσιογράφοι.

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγκυρα θα θέσει βέτο στην υποψηφιότητα των δύο χωρών, παρόλο που θεωρούν ότι ο Ερντογάν πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του να επιτρέψει την ένταξη στη Συμμαχία στις δύο χώρες. Θέλει όμως να δείξει στους ψηφοφόρους του, ενόψει των τουρκικών εκλογών του 2023, ότι αυτός κάνει τα πάντα για να προστατέψει τη χώρα έναντι των Κούρδων.

Ισως ο τούρκος πρόεδρος περιμένει μέχρι τις επόμενες εκλογές στη Σουηδία για να πάρει αυτά που θέλει και να άρει το βέτο. Σε πρόσφατη ψηφοφορία στο σουηδικό κοινοβούλιο, η Κακαμπαβέχ μπορούσε, αν ήθελε, να ρίξει την κυβέρνηση της Μαγκνταλένα Αντερσον, όμως απείχε την τελευταία στιγμή, προφανώς γιατί έλαβε τις διαβεβαιώσεις που ζητούσε όσον αφορά τη στάση της Σουηδίας απέναντι στην Τουρκία. Ομως, στις επόμενες εκλογές, προβλέπεται ότι θα χάσει την έδρα της και έτσι τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για τον Ερντογάν.

Η βουλευτίνα είπε στους Times ότι δεν πιστεύει ότι η σουηδική κυβέρνηση θα κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία αν η ίδια δεν θα βρίσκεται στη Βουλή. Είπε επίσης, ότι πολλοί αριστεροί Κούρδοι είναι αντίθετοι με το ΝΑΤΟ γιατί είναι μέλος του η Τουρκία. «Οι Κούρδοι και πολλοί άλλοι σαν εμένα από άλλες εθνικότητες (που μένουν στη Σουηδία) δεν θέλουν να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Εχω αγωνιστεί για χρόνια να προστατέψω τη Σουηδία και ειδικά τις σουηδικές αξίες», πρόσθεσε και τόνισε ότι είναι περίεργο που η Σουηδία συνομιλεί με έναν «ισλαμιστή δικτάτορα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...