631
Η τετράχρονη Ορκα, νικήτρια στον φετινό διαγωνισμό «Crufts» | Reuters

Σκύλοι – διασώστες της Τουρκίας, στους νικητές των αρχαιότερων καλλιστείων

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 19:56
Η τετράχρονη Ορκα, νικήτρια στον φετινό διαγωνισμό «Crufts»
|Reuters

Σκύλοι – διασώστες της Τουρκίας, στους νικητές των αρχαιότερων καλλιστείων

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 19:56

Ιστορία γράφτηκε στα φετινά βραβεία «Crufts», όταν ένας σκύλος ράτσας «Λαγκότο Ρομανόλο» κέρδισε την πρώτη θέση για πρώτη φορά από το 1891, που ξεκίνησε ο θεσμός.

Η Ορκα, τεσσάρων ετών, είναι από την Κροατία και οι ιδιοκτήτες της οδήγησαν για περισσότερες από 25 ώρες ώστε να την μεταφέρουν στο NEC στο Μπέρμιγχαμ. Το Λγκότο είναι μια λέξη ιταλικής διαλέκτου που σημαίνει «σγουρά επικαλυμμένη πάπια ριτρίβερ» και η Ρομάνιε ήταν η περιοχή όπου αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη ράτσα.

Το «Crufts» είναι ο αρχαιότερος και πιο καταξιωμένος διαγωνισμός ομορφιάς σκύλων – αν και, ο όρος «ομορφιά» δεν χαρακτηρίζει πλήρως τις αρετές των υπέροχων τετράποδων που αναγνωρίζουν τα βραβεία. Η διεθνής ετήσια εκδήλωση που διεξάγεται στο Μπέρμιγχαμ, γιορτάζει κάθε πτυχή του ρόλου που παίζουν τα σκυλιά στη ζωή των ανθρώπων.

Στην φετινή απονομή, δύο μαύρα λαμπραντόρ αναγνωρίστηκαν για την βοήθειά τους στις προσπάθειες διάσωσης μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία. Ψάχνοντας πάνω από επικίνδυνα συντρίμμια, ο Μαξ και η Δέλτα βοήθησαν στον εντοπισμό μιας 42χρονης γυναίκας, που ήταν εγκλωβισμένη για έντεκα ημέρες κάτω από τα ερείπια πριν ανασυρθεί ζωντανή.

Ο 45χρονος Κάιλ Μάρεϊ, ένας από τους χειριστές τους, περιέγραψε την εμπειρία ως γλυκόπικρη. «Η Δέλτα μου έδωσε ένδειξη με γάβγισμα ότι υπήρχαν σημάδια ζωής. Αρχίσαμε τις ανασκαφές και βρήκαμε ένα αγοράκι, που δυστυχώς ήταν νεκρό, μαζί με την αδερφή του δίπλα του. Στη συνέχεια, όμως, βρήκαμε τη μητέρα τους ζωντανή, κάτι που ήταν φανταστικό. Ως χειριστής σκύλων, αυτή είναι η κορυφή της καριέρας μου», αποκαλύπτει στους Times του Λονδίνου.

Διασώστης σκύλος στα ερείπια του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία (Shutterstock/4.murat)

Αυτός και ο Ράιαν Γκρέι, 36 ετών, ήρθαν ως εθελοντές με τα δύο σκυλιά από τη Βόρεια Ιρλανδία στο Αντίγιαμαν της Τουρκίας, μια από τις χειρότερα πληγείσες επαρχίες, πέντε ημέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Δεν είχαν πού να μείνουν, οπότε η ομάδα αναγκάστηκε να κατασκηνώσει δίπλα στα συντρίμμια, με θερμοκρασία μείον 8 βαθμούς.

«Επικρατούσε απόλυτο χάος και καταστροφή όταν φτάσαμε εκεί», λέει ο Μάρεϊ. «Υπήρχαν εκατοντάδες νεκροί σε έναν συγκεκριμένο σωρό ερειπίων. Ήταν πολλή έντονη η μυρωδιά και η απόσπαση της προσοχής για τα σκυλιά, αλλά αυτό είναι που τα κάνει μοναδικά, γιατί διακρίνουν τις μυρωδιές και συνεχίζουν να ψάχνουν για ζωή».

Η πιο δύσκολη στιγμή ήρθε την πρώτη νύχτα, όταν τα σκυλιά μύρισαν ένα άτομο που ήταν ζωντανό, θαμμένο κάτω από όγκους  συντριμμιών. «Ήμασταν εκστασιασμένοι στην αρχή, αλλά χρειαστήκαμε σχεδόν μία ώρα για να σκάψουμε μισό μέτρο μπάζα. Μόλις την εντοπίσαμε, καταλάβαμε ότι αυτή η 20χρονη γυναίκα είχε κυριολεκτικά μόλις χάσει τη ζωή της», λέει ο Γκρέι.

Ο Γκρέι υιοθέτησε τον Μαξ από ένα καταφύγιο, ως κανονικό κατοικίδιο. Ωστόσο, σύντομα παρατήρησε ότι είχε έναν αμείλικτο τρόπο με τον οποίο κυνηγούσε μια μπάλα στις βόλτες τους στο πάρκο. «Σκέφτηκα, “Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να ψάχνει για άτομα, αντί για μπάλες”», λέει ο Γκρέι, του οποίου η καθημερινή δουλειά είναι να αναζητά αγνοούμενους με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ενα κοριτσάκι και ένα λαμπραντόρ ριτρίβερ ανταλλάσσουν αβρότητες στη διάρκεια των βραβείων «Crufts» στο Μπέρμιγκχαμ (REUTERS/Molly Darlington)

Τα δύο σκυλιά υποβλήθηκαν σε μήνες εκπαίδευσης, πριν αρχίσουν να βοηθούν αποστολές έρευνας και διάσωσης σε όλη την Ιρλανδία, μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης του Γκρέι, «K9 Search and Rescue» με έδρα την Βόρειο Ιρλανδία. Ποτέ, όμως, δεν είχαν δουλέψει σε διασώσεις τέτοιας κλίμακας, μέχρι τον σεισμό της Τουρκίας.

Τα λαμπραντόρ, τα οποία κεράστηκαν «πολλές μπριζόλες και κόκαλα από τα κρεοπωλεία» αφού επέστρεψαν στη βάση τους, έλαβαν ειδικό βραβείο στα «Crufts» για την υπηρεσία τους. Αναγνωρίστηκαν μαζί με τέσσερα σκυλιά–ανιχνευτές από τη διεθνή ομάδα έρευνας και διάσωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία είχαν μεταφερθεί επίσης στην Τουρκία.

Η Στέλλα, ένα μπουλ–τεριέ του Στράτφορντσιρ, που εργαζόταν για την τοπική αστυνομία, κέρδισε το βραβείο του «Σκύλου–Ηρωα» των φετινών «Crufts». Στην οκταετή καριέρα της, η Στέλλα ανακάλυψε όπλα, χρήματα, πυρομαχικά και ναρκωτικά αξίας χιλιάδων λιρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...