424
O Αντρέας Γουίταμ Σμιθ -ένας από τους ιδρυτές της Independent- περικυκλωμένος από συντάκτες, κρατά το πρώτο φύλλο της εφημερίδας. Οκτώβριος 1986 | .

Κυκλοφόρησε η τελευταία έντυπη έκδοση της βρετανικής Independent

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2016, 15:55
O Αντρέας Γουίταμ Σμιθ -ένας από τους ιδρυτές της Independent- περικυκλωμένος από συντάκτες, κρατά το πρώτο φύλλο της εφημερίδας. Οκτώβριος 1986
|.

Κυκλοφόρησε η τελευταία έντυπη έκδοση της βρετανικής Independent

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2016, 15:55

Η βρετανική εφημερίδα Independent ιδρύθηκε το 1986 από μία ομάδα δημοσιογράφων και ήταν μια από τις νεότερες εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτέλεσε προπύργιο εναντίον της ηγεμονίας των βαρόνων του Τύπου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ιδιοκτήτης της εφημερίδας ως το 2010 ήταν ο ρώσος μεγιστάνας Αλεξάντερ Λεμπέντεφ. Στη συνέχεια πέρασε στον γιο του Εβγκένι Λεμπέντεφ.

last
Το τελευταίο τεύχος της Independent

Στην τριάντα ετών πορεία της υπήρξαν πολλά σκαμπανεβάσματα, θρίαμβοι και καταστροφές. Το Σάββατο 26 Μαρτίου κυκλοφόρησε για τελευταία φορά η έντυπη έκδοσή της καθώς υλοποιείται η απόφαση του ρωσικής καταγωγής βρετανού ιδιοκτήτη της, να μετατραπεί σε αποκλειστικά ψηφιακή έκδοση.

Στο απόγειό της, το 1989, η κεντροαριστερή εφημερίδα, είχε κυκλοφορία 420.000 φύλλων καθημερινά, ωστόσο πρόσφατα είχε πέσει στα 40.000 φύλλα. Σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο της σύνταξης πρόκειται για «τολμηρή μετάβαση» αλλά και για «παράδειγμα για άλλες εφημερίδες σε όλον τον κόσμο».

1663
Το πρώτο εξώφυλλο της Independent. 7 Οκτωβρίου 1986
2048
16 Μαϊου 2006. Το εξώφυλλο φέρει την υπογραφή του τραγουδιστή Μπόνο των U2.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, πάνω από 100 δημοσιογράφοι αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της απόφασης να ανασταλεί η έντυπη έκδοση της εφημερίδας. Απόφαση που ελήφθη λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η εφημερίδα.

671
Εξώφυλλο αφιερωμένο στα 10 χρόνια του Τόνι Μπλερ. Μάιος 2007

1066

«Η Independent ήταν πάντα γνωστή για την πρωτοποριακή δουλειά της και τη δημοσιογραφία παγκόσμιας κλάσης και τούτη η ειδική έκδοση το αντανακλά αυτό. Η έκδοση αποτίει φόρο τιμής στην τεράστια συμβολή της ομάδας των συντακτών της, τωρινών και του παρελθόντος, σε αυτή την κληρονομιά, καθώς προσβλέπουμε στην εξέλιξη μας, στη μεγέθυνση της ψηφιακής, παγκόσμιας παρουσίας μας», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο Αμόλ Ράζαν, διευθυντής της εφημερίδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

1056
9 Απριλίου 2013. Το εξώφυλλο της εφημερίδας μια μέρα μετά τον θάνατο της Θάτσερ.
1032
8 Ιανουαρίου 2015. Η Independent αφιερώνει το εξώφυλλό της στην Charlie Hebdo.

Πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή για τον παγκόσμιο Τύπο. O Σάιμον Κέλνερ που εργάστηκε σε αυτήν περισσότερο από 12 χρόνια και διατέλεσε μάλιστα και διευθυντής, γράφει στην Guardian ότι το χαρτί είχε πραγματική ψυχή.

Εδώ κάποιες από τις σημαντικότερες φωτογραφίες που δημοσίευσε η Independent τα 30 χρόνια της έκδοσής της.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...