433
| Nikos Libertas / SOOC

Σε ποιο στρατόπεδο έκλεισαν τους Οκτώ;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2018, 13:41

Σε ποιο στρατόπεδο έκλεισαν τους Οκτώ;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2018, 13:41

Ελεύθεροι πολιορκημένοι είναι οι οκτώ τουρκοι αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του 2016 και, ναι μεν αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την παρέλευση του 18μηνου, αλλά όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» κρατούνται σε εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό καθεστώς πρωτοφανούς εγκλεισμού και μέτρων ασφαλείας, λόγω της επαπειλούμενης απόπειρας απαγωγής τους από τη ΜΙΤ.

Πιο συγκεκριμένα, οι Οκτώ κρατούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στρατοπέδου στην ηπειρωτική χώρα. Ο χώρος όπου διαμένουν είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον προηγούμενο χώρο κράτησης κάτω από συνεχή και αυστηρή επιτήρηση.

Ικανός αριθμός ελεύθερων σκοπευτών σε 24ωρη βάση βρίσκονται ακροβολισμένοι περιμετρικά των εγκαταστάσεων και ελέγχουν οποιαδήποτε κίνηση. Ειδικές μονάδες των ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής μέχρι και δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται στον χώρο που επί της ουσίας έχει «στεγανοποιηθεί». Ολες οι κινήσεις βιντεοσκοπούνται και ηλεκτρονικά ελέγχεται ο χώρος σε μεγάλη ακτίνα.

Καθημερινά ελέγχεται λεπτομερώς το φαγητό τους, όπως και τα γλυκά που έχουν στείλει οι οικογένειές τους από την Τουρκία, για τον κίνδυνο δηλητηρίασης.

Ακόμη έχει προβλεφθεί και η ψυχολογική υποστήριξή τους.

Το μοντέλο απαγωγών το οποίο εφαρμόζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όπως έχει παραδεχτεί η Αγκυρα, αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο της Αθήνας. Ο μεγάλος φόβος δεν είναι τόσο αυτός της επιχείρησης απαγωγής, όσο το ενδεχόμενο να προσπαθήσει κάποιος να τους σκοτώσει.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει ξεχωριστή ροή πληροφόρησης ειδικά για την υπόθεση των Οκτώ και η φρούρηση αναπροσαρμόζεται με αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου, ανάλογα με τις νέες κάθε φορά πληροφορίες, γράφουν τα «Νέα».

Πώς περνούν τον χρόνο τους

Αξιωματικοί που έχουν εικόνα της καθημερινής ζωής των τούρκων αξιωματικών λένε ότι περνούν τον χρόνο τους με αρκετό διάβασμα και τηλεόραση, ενώ κάνουν προσπάθεια να μάθουν ελληνικά.

Εχουν ωστόσο ιδιωτικότητα, αφού στον καθένα αναλογεί ένα δωμάτιο, ενώ κοινόχρηστα είναι η κουζίνα και το σαλόνι. Εχουν ελευθερία να κινούνται στον ευρύτερα φυλασσόμενο χώρο, να κάνουν πεζοπορία ή τρέξιμο, όχι όμως να βγουν από τον χώρο.

Για την ώρα, τους επισκέπτονται μόνο οι δικηγόροι τους ενώ για να μπει κάποιος, ελέγχεται προηγουμένως εξονυχιστικά.

Και οι Οκτώ μιλούν καλά αγγλικά ενώ ένας γνωρίζει να παίζει μπουζούκι.

Τα έξοδά τους –που άλλωστε είναι μικρά μέσα στο στρατόπεδο- καλύπτονται από μικροποσά που τους στέλνουν οι οικογένειές τους καθώς έχουν ξοδέψει όσα χρήματα είχαν μαζί τους.

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Μετά τις αμετάκλητες αποφάσεις για την χορήγηση ασύλου, η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να ελέγχει τον ρυθμό εξέλιξης της υπόθεσης

Τουλάχιστον ο πρώτος από τους Οκτώ θα μπορεί να πάρει ταξιδιωτικά έγγραφα και να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Οι ελληνικές Αρχές εύχονται οι σχετικές αποφάσεις να έρθουν μετά τις τουρκικές εκλογές.

Πάντα είναι πιθανό ότι και στην τρίτη χώρα που ενδεχομένως σκεφτούν να ταξιδέψουν οι τούρκοι αξιωματικοί ο Ερντογάν θα τους κυνηγήσει με όποιο τρόπο διαθέτει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...