315
Κοριτσάκι στις ΗΠΑ εμβολιάζεται με το MMR που καλύπτει και την ιλαρά | REUTERS/Lindsey Wasson

Σε καραντίνα βάζει κομητεία στη Νέα Υόρκη παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν για ιλαρά

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 10:30
Κοριτσάκι στις ΗΠΑ εμβολιάζεται με το MMR που καλύπτει και την ιλαρά
|REUTERS/Lindsey Wasson

Σε καραντίνα βάζει κομητεία στη Νέα Υόρκη παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν για ιλαρά

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 10:30

Κομητεία στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ αναγκάστηκε να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω επιδημίας ιλαράς, της χειρότερης που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια.

Αμεσα και δραστικό μέτρο που έλαβαν οι τοπικές Αρχές είναι η απαγόρευση πρόσβασης σε δημόσιους χώρους στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο επικεφαλής της κομητείας Ρόκλαντ Εντ Ντέι σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι η απαγόρευση θα ξεκινήσει να ισχύει από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα) και θα παραμείνει σε ισχύ για 30 ημέρες ή μέχρι να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Ως δημόσιοι χώροι θεωρούνται όλα τα μέρη όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 10 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Η παραβίαση της διαταγής επιφέρει πρόστιμο ως 500 δολάρια και φυλάκιση μέχρι και έξι μήνες, αναφέρει το BBC.

Ο Ντέι κατήγγειλε ακόμη την «αυξανόμενη αντίσταση» κάποιων πολιτών απέναντι στους αξιωματούχους υγείας που προσπαθούν να τους προστατεύσουν.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 153 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην κομητεία Ρόκλαντ, η οποία βρίσκεται 18 χιλιόμετρα βόρεια του Μανχάταν και έχει περισσότερους από 300.000 κατοίκους.

Οι συνοικίες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές όπου ζουν κυρίως υπερορθόδοξοι Εβραίοι που αντιτίθενται στον εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά την εντατική εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, περίπου το 27% των παιδιών μεταξύ ενός και 18 ετών ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς.

Η απαγόρευση αυτή είναι το πιο ακραίο μέτρο που έχει ανακοινωθεί ως τώρα στις ΗΠΑ μετά την επανεμφάνιση της ιλαράς σε πολλές Πολιτείες (όπως η Καλιφόρνια, το Ιλινόι, το Τέξας και η Ουάσινγκτον) εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Παράλληλα, τουλάχιστον 181 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο στο Μπρούκλιν και το Κουίνς της Νέας Υόρκης και πάλι κυρίως μεταξύ των υπερορθόδοξων Εβραίων, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας της πόλης.

Θεωρητικά, πολλά εμβόλια είναι υποχρεωτικά στις ΗΠΑ προκειμένου τα παιδιά να μπορέσουν να εγγραφούν στο σχολείο. Ωστόσο στις 47 από τις 50 πολιτείες της χώρας υπάρχει το ενδεχόμενο απαλλαγής «για θρησκευτικούς λόγους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...