235
Ένας μεγάλος παγετώνας στην Ανταρκτική | discoveringantarctica.org.uk

Ανακάλυψαν τεράστιες υπόγειες λίμνες στην Ανταρκτική

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 07:30
Ένας μεγάλος παγετώνας στην Ανταρκτική
|discoveringantarctica.org.uk

Ανακάλυψαν τεράστιες υπόγειες λίμνες στην Ανταρκτική

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 07:30

Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν τεράστιες υποβρύχιες λίμνες κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα στην ανατολική Ανταρκτική. Οι λίμνες ανιχνεύθηκαν από τους επιστήμονες με τη χρήση εκρηκτικών μικρού βεληνεκούς στα 2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του παγετώνα Τόττεν. Οι εκρήξεις αυτές, τους έδωσαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τι βρίσκεται κάτω από τον πάγο μέσω του ανακλώμενου ήχου. Ο αυστραλός μελετητής παγετώνων Μπεν Γκάλτον-Φίνζι, δήλωσε: «Η έρευνα είναι κρίσιμη καθώς θα βοηθήσει στο να κατανοήσουμε τι αντίκτυπο θα έχει στους ωκεανούς του κόσμου το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής».

Ο παγετώνας του Τόττεν έχει πλάτος 30 χλμ και πάχος δύο και σε περίπτωση που λιώσει θα αυξήσει τη στάθμη των θαλασσών κατά επτά μέτρα. «Οι εκρηκτικές ύλες ήταν μια πηγή ήχου για εμάς ανακλώντας διαφορετικά στρώματα στον πάγο» δήλωσε ο Γκάλτον-Φίνζι στον Guardian. «Τοποθετήσαμε μια σειρά μικροφώνων κατά μήκος της επιφάνειας του παγετώνα για να ακούσουμε τον ήχο που ανακλάται από τις εκρήξεις, δίνοντάς μας μια εικόνα του τι βρίσκεται κάτω από τον πάγο».

Ο Γκαλτόν-Φίνζι δήλωσε ότι το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι η συλλογή δειγμάτων εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι παρά τα σημαντικά ευρήματα δεν υπάρχει κάποια χρηματοδότηση για μελλοντική έρευνα. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πραγματική απειλή».Οι επιστήμονες, με έδρα το ερευνητικό σταθμό Casey, βρίσκονταν ανάμεσα στους 550 εξερευνητές που ταξίδεψαν με το Πρόγραμμα Ανταρκτικής της Αυστραλίας που εργάζονται πάνω σε 56 διαφορετικά εγχειρήματα .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...