501
Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν | REUTERS

Σαουδική Αραβία: Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνέλαβε συγγενείς του που δεν τον θέλουν για βασιλιά

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 14:34
Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
|REUTERS

Σαουδική Αραβία: Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνέλαβε συγγενείς του που δεν τον θέλουν για βασιλιά

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 14:34

Τον δρόμο για τον θρόνο φαίνεται πως προετοιμάζει ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που προχώρησε σε εκκαθάριση των αντιπάλων του μέσα στους κόλπους της πολυμελούς βασιλικής οικογένειας.

Με δική του εντολή συνελήφθησαν την Παρασκευή αρκετοί συγγενείς του, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντούλ Αζίζ, ο μοναδικός εναπομείνας αδελφός του βασιλιά Σαλμάν, όπως και ο πρώην πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ.

Οι δυο τους συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν εναντίον του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να σταματήσουν την άνοδό του στον θρόνο, όταν έρθει η ώρα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο 33χρονος πρίγκιπας διάδοχος διέταξε τη σύλληψη των δύο μελών της βασιλικής οικογένειας όταν έφτασαν στα αυτιά του φήμες ότι συζητούσαν πώς να τον περιορίσουν. Συνελήφθη επίσης άγνωστος αριθμός και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας.

Ειδικά, όμως, αυτοί οι δύο φέρεται να προσπαθούν να τον υπονομεύσουν μέσω του «συμβουλίου υποταγής», όπως ονομάζεται το σώμα που δημιουργήθηκε το 2007 για να προετοιμάσει την ομαλή διαδοχή στον θρόνο, αν πεθάνει ο βασιλιάς ή ο διάδοχος πρίγκιπας.

Με ψήφους 31 υπέρ και 3 κατά, το συμβούλιο είναι αυτό που επέλεξε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το 2017 ως τον διάδοχο του θρόνου, εκδιώχνοντας τον Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ από τη σειρά της διαδοχής. Από τότε, ο πρίγκιπας διάδοχος πράττει ως ο κατεξοχήν ηγέτης του βασιλείου, μη διστάζοντας να διατάξει, σύμφωνα με τη CIA, ακόμα και την αποτρόπαιη δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, το 2018.

Ο πρίγκιπας Αχμέντ πιστεύεται ότι είναι ένας από τους τρεις που ψήφισαν κατά της εκλογής του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και από τότε έχει γίνει ένας από τους αυστηρότερους επικριτές του. Τόσο αυτός όσο και ο Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ αντιμετωπίζουν την κατηγορία της προδοσίας. Φημολογείται ότι κρατούνται σε βίλες στα προάστια του Ριάντ.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, το 2017

Δύο πηγές του Guardian είπαν ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι της βασιλικής οικογένειας κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να τοποθετήσουν τον πρίγκιπα Αχμέντ στην προεδρία του «συμβουλίου υποταγής», μία θέση που προς το παρόν είναι κενή. Ετσι, θα βρισκόταν σε θέση ισχύος όσον αφορά την πολύπλοκη διαδικασία επιλογής των σαουδαράβων ηγετών.

Πάντως, την Κυριακή, ο 84χρονος βασιλιάς Σαλμάν έκανε δημόσια εμφάνιση διαλύοντας τις φήμες για κακή κατάσταση της υγείας του. Οι υποστηρικτές του μάλιστα λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τον θρόνο πριν από τη σύνοδο του G20, που θα γίνει στο Ριάντ τον Νοέμβριο.

Δυτικοί αξιωματούχοι, που τον έχουν συναντήσει, έχουν δηλώσει ότι φαίνεται καλά στην υγεία του και ότι δεν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία δύο χρόνια.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και δύο άλλοι πρίγκιπες, που ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι: ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντουλαζίζ μπιν Σαούντ και ο Σαούντ αλ Ναγιέφ.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ξεκινήσει τις εκκαθαρίσεις των αντιπάλων του σχεδόν από την ημέρα που του δόθηκε ο τίτλος «πρίγκιπας διάδοχος». Οπως λένε οι αναλυτές, το στίγμα της δολοφονίας Κασόγκι θα τον σημαδεύει πάντα, όμως οι Δυτικοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι σε αυτό το γεγονός δίνεται περισσότερη σημασία στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...