242
Για την ώρα, το άγαλμα του Λένιν παραμένει αποθηκευμένο | dpa

Γιατί μια γερμανική πόλη θα στήσει άγαλμα στον Λένιν

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 14:01
Για την ώρα, το άγαλμα του Λένιν παραμένει αποθηκευμένο
|dpa

Γιατί μια γερμανική πόλη θα στήσει άγαλμα στον Λένιν

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2020, 14:01

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, ένα άγαλμα του Βλαντίμιρ Λένιν πρόκειται να ανεγερθεί σε γερμανική πόλη – και μάλιστα στο δυτικό κομμάτι της Γερμανίας.

Το άγαλμα θα στηθεί στο Γκελζενκίρχεν, στη βιομηχανική κοιλάδα του Ρουρ, με πρωτοβουλία του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κόμματος της Γερμανίας (MLPD).

Αφορμή είναι τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, τα οποία συμπληρώνονται φέτος στις 22 Απριλίου.

Η πρωτοβουλία συνάντησε πάντως αντιδράσεις. Η πόλη και το κόμμα ήταν σε διαμάχη, με τις τοπικές Αρχές να υποστηρίζουν ότι το τσιμεντένιο βάθρο του αγάλματος θα διαταράσσει την εικόνα ενός διατηρητέου κτιρίου της δεκαετίας του ’30 που βρίσκεται δίπλα.

Αλλά και το τοπικό συμβούλιο ανέφερε ότι ο Λένιν δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο να τιμηθεί από την πόλη. «Αντιπροσωπεύει τη βία, την καταπίεση, τον τρόμο και ανείπωτο πόνο. Αυτά τον κάνουν ασύμβατο με την ελεύθερη, συνταγματική τάξη της Γερμανίας», ανέφερε σε δήλωσή του το συμβούλιο.

Τελικά το MLPD κέρδισε στα δικαστήρια το δικαίωμα να στήσει το άγαλμα, ενώ κάνει λόγο για μια «φανταστική νίκη του Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν». Η πόλη πάντως θα ασκήσει έφεση.

Το άγαλμα από χυτοσίδηρο δεν είναι διόλου μικρό, έγραψε ο Guardian. Εχει ύψος 2,15 μέτρα και κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1930 στη Σοβιετική Ενωση.

Το γερμανικό κόμμα αγόρασε το άγαλμα από την Τσεχία σε ηλεκτρονική δημοπρασία. Το κόστος δεν έγινε γνωστό.

Το MLPD ιδρύθηκε το 1982 και είναι υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές αρχές πληροφοριών, που το θεωρούν εξτρεμιστικό και αντισυνταγματικό, ανέφερε ακόμη ο Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...