323
Ο Μπόρις Τζόνσον αποχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ. Πίσω του, ο Ντόμινικ Κάμινγκς | REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

Σάλος στη Βρετανία: Σύμβουλος του Τζόνσον πρότεινε ευγονική για τον περιορισμό των μαύρων

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 10:18
Ο Μπόρις Τζόνσον αποχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ. Πίσω του, ο Ντόμινικ Κάμινγκς
|REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

Σάλος στη Βρετανία: Σύμβουλος του Τζόνσον πρότεινε ευγονική για τον περιορισμό των μαύρων

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 10:18

Η νέα ομάδα επιτελών που έφτιαξε γύρω του ο Μπόρις Τζόνσον, για την εποχή μετά το Brexit, μέτρησε την πρώτη της απώλεια, και μάλιστα με πάταγο. Ο Αντριου Σαμπίσκι, ο οποίος είχε ονομαστεί σύμβουλος του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βρετανίας, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον Τζόνσον, μετά την πολεμική που προκάλεσαν ρατσιστικές τοποθετήσεις του και θέσεις υπέρ της ευγονικής που είχε εκφράσει πριν από λίγα χρόνια.

Ο Σαμπίσκι, που ονομάστηκε σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ με πρωτοβουλία του Ντόμινικ Κάμινγκς, του πιο στενού συνεργάτη του Τζόνσον, γνωστοποίησε την παραίτησή του μέσω Twitter, υποστηρίζοντας ότι έγινε θύμα μιας «γιγαντιαίας» επιχείρησης «δυσφήμησης» από πλευράς μέσων ενημέρωσης, που έκαναν «επιλεκτική» χρήση των τοποθετήσεών του — και κατόπιν διέγραψε τον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σαμπίσκι εμφανίζεται να είχε υποστηρίξει πως οι μαύροι έχουν κατώτερη ευφυΐα από τους λευκούς και είχε προτείνει μάλιστα να γίνει υποχρεωτική η χρήση αντισύλληψης για την αποφυγή της δημιουργίας μιας «μόνιμης κατώτερης τάξης».

«Η υστερία των ΜΜΕ για τις παλιές αναρτήσεις μου στο Διαδίκτυο είναι παράλογη, αλλά θέλω να βοηθήσω την κυβέρνηση», ανέφερε στο τελευταίο tweet του πριν κλείσει τον λογαριασμό του, διαβεβαιώνοντας ότι έχει «κι άλλα πράγματα να κάνει» στη ζωή του. Φυσικά, δεν είπε λέξη για το επίδικο, δηλαδή για τις κραυγαλέα ρατσιστικές απόψεις του, που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές του 18ου αιώνα.

H περίπτωση Σαμπίσκι αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα πλήγμα και για τον Κάμινγκς, τον αμφιλεγόμενο συνεργάτη του Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται αρχιτέκτονας της πολιτικής του Brexit, αλλά αμφισβητείται από πολλούς στους Τόρις για τον ρόλο του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε επανειλημμένα να δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν ο Μπόρις Τζόνσον καταδικάζει ή όχι τις απόψεις που εξέφρασε ο Σαμπίσκι. «Δεν σχολιάζω διορισμούς», είπε αρχικά εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ενώ αργότερα πρόσθεσε πως οι απόψεις του Τζόνσον είναι «καλώς εγνωσμένες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...