656
| CreativeProtagon

Ενα δύσκολο ménage à trois στην Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 07:30
|CreativeProtagon

Ενα δύσκολο ménage à trois στην Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 07:30

Ενας υπόγειος πόλεμος μαίνεται ήδη στην Ντάουνινγκ Στριτ, μόλις μερικές ημέρες μετά το Brexit, μια σκληρή μάχη που διεξάγεται πίσω από τις κουρτίνες της πρωθυπουργικής κατοικίας της Βρετανίας μεταξύ δύο αμείλικτων, όπως αποδεικνύεται, εχθρών οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων για να κερδίσουν την εύνοια του Μπόρις Τζόνσον.

Πρωταγωνιστές της σύγκρουσης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων είναι οι δύο άνθρωποι που βρίσκονται σχεδόν πάντα στο πλευρό του βρετανού πρωθυπουργού, οι δύο πιο ισχυροί και με τεράστια επιρροή προσωπικοί σύμβουλοί του: ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο κυνικός (και αμφιλεγόμενος) αρχιτέκτονας του Brexit, και η Κάρι Σίμοντς, η φιλόδοξη σύντροφος του Τζόνσον.

Τα τελευταία 24άωρα οι συγκρούσεις διεξάγονται στο μέτωπο του επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Τόσο η Σίμοντς όσο και ο Κάμινγκς έχουν τους συμμάχους και τους προστατευόμενους τους εντός του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Κάμινγκς φέρεται να ζήτησε από τον Τζόνσον τον αποκλεισμό των έως σήμερα επικεφαλής δύο νευραλγικών χαρτοφυλακίων: του υπουργού Οικονομικών Σαγίντ Τζαβίντ και του υπουργού Αμυνας Μπεν Γουάλας. Η Σίμοντς, ωστόσο, έσπευσε να αναλάβει την υπεράσπισή τους ενώπιον του βρετανού πρωθυπουργού καθώς συνδέεται στενά με αμφότερους τους πολιτικούς. Ο Τζαβίντ κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη εξασφαλισμένη μια θέση στη νέα κυβέρνηση της Βρετανίας ενώ αβέβαιη παραμένει η τύχη του Γουάλας. Ο Κάμινγκς, όμως, επιδιώκει την απομάκρυνση μιας σειράς ειδικών συμβούλων της Ντάουνινγκ Στριτ, πολλοί από τους οποίους πρόσκεινται στην 31άχρονη σύντροφο του Μπόρις Τζόνσον.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εξ απορρήτων συμβούλων του ανθρώπου που κατάφερε (καλώς ή κακώς) να ολοκληρώσει το ψυχόδραμα του Brexit, αποτελεί στην ουσία μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ιδιαίτερα ισχυρές προσωπικότητες που γνωρίζουν πολύ καλά και τι επιθυμούν αλλά και πώς να το αποκτήσουν και αυτό σημαίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να παρασυρθεί προς την μία ή την άλλη πλευρά και να λάβει λανθασμένες αποφάσεις. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει σε κείμενό του ο Λουίτζι Ιπόλιτο, ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας πως περισσότερο επικίνδυνος είναι ο Κάμινγκς, ένας «ψυχοπαθής καριέρας», σύμφωνα με τον βρετανό πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον.

Ενα πορτρέτο του 48άχρονου επικεφαλής ειδικού συμβούλου του νυν βρετανού πρωθυπουργού προσέφερε πέρυσι ο γνωστός ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς με την ερμηνεία του ως Ντόμινικ Κάμινγκς στο «Brexit», μια συμπαραγωγή του Channel 4 και της HBO. Στην ταινία που προβλήθηκε πέρυσι ο τότε επικεφαλής της επιτυχημένης, όπως αποδείχτηκε, εκστρατείας «Vote Leave» που διεξήχθη τους μήνες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit εμφανίζεται να κλείνεται σε μικρές αποθήκες για να καταστρώσει τα σχέδιά του και να ακουμπάει το αυτί του στον δρόμο για να αφουγκραστεί τον παλμό του λαού.

Ο ιταλός ανταποκριτής κάνει λόγο για κινηματογραφικές υπερβολές αλλά μας πληροφορεί πως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η σκηνή στην οποία, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ο «Ντομ» ανεβαίνει πάνω σε ένα τραπέζι και σπάει το ταβάνι με μια μπουνιά από την υπερβολική χαρά.

Γιατί ήταν αυτός ο αρχιτέκτονας του Brexit, ο άνθρωπος που πριν από μια πενταετία επινόησε το σλόγκαν «Take back control» (Ας ανακτήσουμε τον έλεγχο) και πιο πρόσφατα το εξίσου πετυχημένο «Get Brexit done» (Ας τελειώσουμε με το Brexit), το μότο που χάρισε στον Μπόρις Τζόνσον τη νίκη στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός του χρωστάει πολλά αλλά κινδυνεύει από την υβριστική συμπεριφορά του Κάμινγκς, του πιο ισχυρού, σήμερα, ανθρώπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπως υποστηρίζουν πολλοί στη Βρετανία, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με τους δημοσιογράφους, αποκλείοντας κάποιους από αυτούς ως «εχθρικούς προς την κυβέρνηση» από μια προγραμματισμένη ενημέρωση Τύπου για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit.

Οσον αφορά την Κάρι Σίμοντς, το κύριο όπλο της είναι η πειθώ, μια τέχνη την οποία γνωρίζει πολύ καλά, αλλά και η γοητεία που ασκεί στον βρετανό πρωθυπουργό. Αρκεί να σημειωθεί πως μόλις αποκαλύφτηκε η σχέση τους, ο Μπόρις έσπευσε  πάρει διαζύγιο από τη σύζυγό του έπειτα από 25 χρόνια έγγαμου βίου. Εξαιρετικές, όμως, είναι οι επιδόσεις της Σίμοντς και στην πολιτική, δεδομένου ότι το 2017 στην ηλικία των 29 ετών ανέλαβε χρέη επικεφαλής επικοινωνίας του Συντηρητικού Κόμματος ενώ σήμερα φέρεται να λύνει και να δένει στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...