724
Οπαδοί της Ρίβερ Πλέιτ έξω από το γήπεδο Σαντιάγκο Μπερναμπέου | Reuters

Ρίβερ – Μπόκα: Το παρασκήνιο του εξόριστου τελικού

Sportscaster Sportscaster 9 Δεκεμβρίου 2018, 16:54
Οπαδοί της Ρίβερ Πλέιτ έξω από το γήπεδο Σαντιάγκο Μπερναμπέου
|Reuters

Ρίβερ – Μπόκα: Το παρασκήνιο του εξόριστου τελικού

Sportscaster Sportscaster 9 Δεκεμβρίου 2018, 16:54

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας… στη Γερμανία; Θυμάμαι πόσο πολύ είχαμε γελάσει με τον Γιώργο Γκιρτζίκη, όταν έριξε την ιδέα: να εξάγουμε τους τελικούς μας σε κάποια άλλη χώρα, ώστε να αποφεύγουμε τα επεισόδια. Θα πρέπει, μάλλον, να ζητήσουμε «συγγνώμη» από τον αλήστου μνήμης πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, που τον πήραμε στο ψιλό. Λίγα χρόνια αργότερα, κοτζάμ CONMEBOL (ποδοσφαιρική ομοσπονδία Νότιας Αμερικής), με τις ευλογίες της FIFA, εξόρισε τον δεύτερο τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες, όχι μόνο σε άλλη χώρα, αλλά και σε άλλη ήπειρο.

Το λάτιν Τσάμπιονς Λιγκ θα παιχθεί απόψε (Κυριακή, 21:30) σε ευρωπαϊκό έδαφος: στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης. Επειτα από την άγρια επίθεση οπαδών της Ρίβερ Πλέιτ στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Μπόκα Τζούνιορς στο «Μονουμεντάλ», η οποία οδήγησε στην αναβολή του αγώνα, η Μπόκα δεν δεχόταν να πλησιάσει ξανά το γήπεδο της Ρίβερ. Μάλιστα, έχει προσφύγει στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο, ζητώντας να πάρει το τρόπαιο «στα χαρτιά». Η υπόθεση εκκρεμεί, όμως το Σάββατο έχασε την πρώτη «μάχη». Το αίτημά της να αναβληθεί ο αποψινός τελικός, ώσπου οι δικαστές να εκδώσουν την ετυμηγορία τους, δεν έγινε δεκτό.

Επειτα από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων, η CONMEBOL αποφάσισε ότι ο δεύτερος τελικός δεν θα ήταν ασφαλής στην Αργεντινή. Επρεπε να διεξαχθεί σε κάποια άλλη χώρα. Τότε, οι προτάσεις για τη φιλοξενία του έπεσαν «βροχή». Το «Ζιραρντό», στο Μεντεγίν της Κολομβίας, θεωρήθηκε μικρό – χωράει 46.000 θεατές. Το «Μινεϊράο» στο Μπέλο Οριζόντε, έδρα της Κρουζέιρο, θα είχε στις εξέδρες του Αργεντινούς και Βραζιλιάνους μαζί – κανείς δεν ήθελε άλλον έναν πονοκέφαλο. Το Μαϊάμι της Φλόριντα δεν διέθετε αρκετούς αστυνομικούς. Η Ντόχα του Κατάρ πλήρωνε για να το φιλοξενήσει, όμως η απόστασή της από το Μπουένος Αϊρες θα έκανε το ταξίδι εξουθενωτικό.

Φίλοι της Μπόκα Τζούνιορς έχουν καταλάβει κεντρικές λεωφόρους της Μαδρίτης

Η Μαδρίτη ήταν η καλύτερη λύση. Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία υποσχέθηκε πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ενώ ο Φλορεντίνο Πέρεθ προσφέρθηκε αμέσως να παραχωρήσει το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης. Γιατί τόση προθυμία; Επειδή τα κέρδη από τον αγώνα θα φτάσουν, ή θα ξεπεράσουν, τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Τα μισά θα τα καρπωθούν οι διοργανωτές (η ισπανική ομοσπονδία και η Ρεάλ). Τα υπόλοιπα θα τα μοιραστούν, τα ξενοδοχεία, τα καφέ και τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα της πόλης.

Ρίβερ και Μπόκα παρέλαβαν από 5.000 εισιτήρια, όμως το γήπεδο θα είναι γεμάτο. Στην Ισπανία ζουν περίπου 200.000 Αργεντίνοι (μαζί με αυτούς που έχουν διπλή ιθαγένεια), ενώ πολλές χιλιάδες φίλαθλοι έφτασαν στη Μαδρίτη -μεμονωμένα- από τη Νότια Αμερική. Μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που αποφασίστηκε ο τόπος διεξαγωγής του δεύτερου τελικού, οι αιτήσεις για εισιτήρια, από κάθε γωνιά της Γης, είχαν φτάσει τις 150.000. 

Πολύ δύσκολα έβρισκε κανείς και αεροπορικό εισιτήριο από το Μπουένος Αϊρες προς την ισπανική πρωτεύουσα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα 2.370 ευρώ (αλέ ρετούρ) για τις απευθείας πτήσεις και στα 1.500 ευρώ για εκείνες με ενδιάμεση στάση. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης ξεπέρασε το 90% αυτή την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι και το κόστος των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε αρκετά, λόγω της υψηλής ζήτησης.

Οι περίπου 200 εκατομμύρια τηλεθεατές που θα παρακολουθήσουν το «Superclasico» από την τηλεόραση, θα δουν ανάμεσα στα υπόλοιπα διαφημιστικά σποτ κι ένα βιντεάκι που ετοίμασε το υπουργείο Τουρισμού της Ισπανίας, στο οποίο υπογραμμίζεται ο ιστορικός χαρακτήρας του τελικού (του πρώτου για το Λιμπερταδόρες που φιλοξενείται εκτός Λατινικής Αμερικής) και τονίζεται ότι η Μαδρίτη θα διοργανώσει και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στο νεότευκτο γήπεδο της Ατλέτικο «Μετροπολιτάνο». Οσο για το «Μπερναμπέου», απόψε θα γίνει το μόνο στάδιο στο οποίο θα έχουν παιχτεί τελικοί Παγκοσμίου Κυπέλλου, Euro, Πρωταθλητριών – Τσάμπιονς Λιγκ, Κυπέλλου UEFA και Λιμπερταδόρες.

Σε μια από τις σουΐτες του θα βρίσκεται, απόψε, ο Λιονέλ Μέσι. Η συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής έχει στείλει προσκλήσεις σε όλους τους λατινοαμερικάνους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη La Liga. Αλλά, ένας άλλος υψηλός καλεσμένος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που προσκλήθηκε από την ισπανική ομοσπονδία, απάντησε πως δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί. Η  AS τον δικαιολογεί: είναι νωρίς, ακόμη, να εμφανιστεί στο «Μπερναμπέου» έπειτα από την αποχώρησή του από τη Ρεάλ Μαδρίτης το περασμένο καλοκαίρι.

Πανηγυρικό το κλίμα λίγες ώρες πριν την έναρξη του μεγάλου αγώνα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...