938
Αστυνομικοί παρακολουθούν τους εξαγριωμένους οπαδούς της Ρίβερ Πλέιτ μετά την αναβολή του αγώνα | REUTERS/ Alberto Raggio

Ρίβερ – Μπόκα: Στο «Superclasico» κέρδισε το μίσος

Sportscaster Sportscaster 25 Νοεμβρίου 2018, 10:28
Αστυνομικοί παρακολουθούν τους εξαγριωμένους οπαδούς της Ρίβερ Πλέιτ μετά την αναβολή του αγώνα
|REUTERS/ Alberto Raggio

Ρίβερ – Μπόκα: Στο «Superclasico» κέρδισε το μίσος

Sportscaster Sportscaster 25 Νοεμβρίου 2018, 10:28

«Τι ντροπή! Ολος ο κόσμος παρακολουθεί την κατάληξη μιας κοινωνίας χωρίς παιδεία, χωρίς ήθος. Αναβάλετε το ματς. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο παιχνίδι. Ζητώ συγγνώμη απ’ όσους βλέπουν αυτές τις αθλιότητες». Ο αργεντινός πρώην φόργουορντ των Μπουλς και της Ρεάλ, Αντρές Νοσιόνι, έγραψε αυτό το μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter την ώρα που οι εικόνες από το «Μονουμεντάλ» πάγωναν ακόμη και τους λάτρεις του πιο «μπρουτάλ» ντέρμπι των γηπέδων.

Ως σπουδαίος αθλητής που υπήρξε, ήταν σε θέση να κατανοήσει πως, υπ’ αυτές τις συνθήκες, δεν θα μπορούσε να παιχτεί μπάλα. Νωρίτερα είχε σχολιάσει τα αίσχη και μια ανάρτηση του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, του διάσημου «Μπατι-γκολ» που έχει φορέσει τις φανέλες και των δύο αντιπάλων: «Αλλη μία ευκαιρία χαμένη μπροστά σε όλο τον κόσμο που μας βλέπει, είναι ντροπιαστικό, λυπηρό». Μόνον οι θλιβεροί μεγαλοπαράγοντες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου επέμεναν φορτικά, πως ο δεύτερος τελικός του Copa Libertadores έπρεπε να διεξαχθεί κανονικά. Σαν να μη συνέβη τίποτα.

«Θέλω να μου βρείτε έναν υπεύθυνο, όμως το ματς πρέπει να παιχτεί», ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, που είχε φτάσει στο ιστορικό γήπεδο του Μπουένος Αϊρες για να παρακολουθήσει τη ρεβάνς Ρίβερ Πλέιτ – Μπόκα Τζούνιορς. Φέρεται, μάλιστα, να απείλησε την Μπόκα με πολυετή αποκλεισμό από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, σε περίπτωση που αρνείτο να κατέβει στο γήπεδο για να αγωνιστεί.

Την ίδια άποψη είχαν και οι πρόεδροι της αργεντίνικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Τσίκι Ταπία, και της συνομοσπονδίας Νοτίου Αμερικής (Conmebol), Αλεχάντρο Ντομίνγκες. Αλοίμονο. Προείχε η συνέπεια στο ραντεβού με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που είχαν πληρώσει ένα σωρό λεφτά για την εικόνα του σπουδαίου αγώνα. Εάν δυο τρεις παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας είχαν τραυματιστεί, ή, απλώς, είχαν σοκαριστεί και δεν μπορούσαν να παίξουν, πρόβλημά τους. Ετσι τα αντιμετωπίζουν τα σπορ, αυτοί οι τύποι που τα κυβερνούν.

Η επίθεση οπαδών της Ρίβερ στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Μπόκα στο «Μονουμεντάλ» κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Την κατέγραψαν με τα κινητά τους, μέσα από το λεωφορείο, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Πέτρες, μπουκάλια, μεταλλικά και άλλα αντικείμενα έσπασαν τα τζάμια της οροφής, ενώ ακολούθησε επίθεση με σπρέι πιπεριού, καθώς το όχημα προσπαθούσε να περάσει μέσα από το «αφιονισμένο» πλήθος για να φτάσει στην πόρτα των αποδυτηρίων του γηπέδου. Στην αρχή, όλοι οι παίκτες της Μπόκα τραγουδούν και φωνάζουν συνθήματα αγκαλιασμένοι, ενώ δέχονται την επίθεση. Στη συνέχεια, όμως, πέφτει σιωπή, μόλις διαπιστώνεται πως υπάρχουν τραυματισμοί.

Αθλητικός πολιτισμός στις εξέδρες… (φωτό: REUTERS/ Marcos Brindicci)

Ο οδηγός του πούλμαν ισχυρίστηκε ότι, λίγο πριν φτάσει στο γήπεδο, λιποθύμησε και χρειάστηκε να πιάσει το τιμόνι ο αντιπρόεδρος της Μπόκα. Ο Πάμπλο Πέρες (αρχηγός της ομάδας) και ο Γκονσάλο Λαμάρδο διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Ούτε το ασθενοφόρο δεν σεβάστηκαν οι οπαδοί της Ρίβερ, και του επιτέθηκαν με μπουκάλια. Λίγη ώρα αργότερα ο γιατρός της Μπόκα, Χόρχε Πάμπλο Μπατίστα, ανέβασε στο Instagram φωτογραφίες των τραυματιών. Για του λόγου το αληθές. Υστερα από μία ώρα επέστρεψαν στο γήπεδο, πάλι με ασθενοφόρο. Στα αποδυτήρια, κάποιοι άλλοι είχαν αναπνευστικά προβλήματα. Αλλά, οι γιατροί της Conmebol, που τους εξέτασαν, αποφάνθηκαν ότι όλοι ήταν σε θέση να αγωνιστούν.

«Μας υποχρεώνουν να παίξουμε», δήλωσε ο επιθετικός της Μπόκα, Κάρλος Τέβες, στην τηλεόραση της Αργεντινής. «Στην κατάσταση που είμαστε, δεν μπορούμε. Είναι πρόβλημα της κοινωνίας. Ακόμη δεν έχουμε αλλάξει. Μας είπαν ότι θα παίξουμε στις 00:15. Δεν ήλθε ούτε ένας παίκτης της Ρίβερ, να δει πώς είμαστε. Περάσαμε μέσα από τους οπαδούς της Ρίβερ. Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούμε».

Την ώρα που η FIFA και η Conmebol πίεζαν τον πρόεδρο της Μπόκα να διατάξει την ομάδα του να βγει στο γήπεδο, σε έναν από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους του, ο πρόεδρος των γηπεδούχων, Ροδόλφο ντ’ Ονόφριο, μιλούσε «ζωντανά» σε κάποιο κανάλι της Αργεντινής. Εκείνη τη στιγμή, άγνωστο γιατί, ακούστηκε ένας άντρας να φωνάζει δυνατά «προσοχή!». Ο 69χρονος παράγοντας, ο κάμεραμαν, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονταν στο σημείο, έτρεξαν μακριά, για να προστατευτούν. Εάν ένιωθε τόσο τρομαγμένος ο ντ’ Ονόφριο, μέσα στο ίδιο του το «σπίτι», φανταστείτε ποια ήταν η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων της Μπόκα.

Ο πρόεδρος της Ρίβερ Πλέιτ Ροδόλφο ντ΄ Ονόφριο σε χειρονομία πυγμής προς τους οπαδούς, πριν από τον αγώνα. Στο τέλος φυγαδεύθηκε κι αυτός… (φωτό: REUTERS/ Marcos Brindicci)

Η πρώτη αναβολή του αγώνα προκάλεσε εκνευρισμό στους θεατές. Το γήπεδο «έβραζε». Εξω από αυτό, οπαδοί της Ρίβερ που δεν διέθεταν εισιτήρια, σκέφτηκαν να εκμεταλλευθούν τον πανικό που επικρατούσε (ρίψεις χημικών, μάχες ταραξιών με αστυνομικούς, κ.λπ) και να αρπάξουν από ομοϊδεάτες τους, που είχαν! Νωρίτερα, ένα βιντεάκι που έγινε viral μας είχε προϊδεάσει ότι το ματς δεν ήταν… βόλτα στο πάρκο. Εδειχνε μια γυναίκα να ζώνει ένα μικρό κοριτσάκι με φωτοβολίδες, κάτω από τη φανέλα της Ρίβερ που φορούσε, για να τις περάσει από τους ελέγχους που διεξάγονταν στις Θύρες του «Μονουμεντάλ».

Επειτα από δυο μεταθέσεις της ώρας έναρξης του αγώνα (από τις 22:00 στις 23:15 και από τις 23:15 στις 00:15), το ματς αναβλήθηκε για την Κυριακή (22:00). Η FIFA και η Conmebol επέμεναν να μη δοθεί αναβολή, όμως η διοίκηση της Ρίβερ πήρε το μέρος της Μπόκα. Κατάλαβε, κι αυτή, ότι με τέτοια ένταση δεν θα παιζόταν ποδόσφαιρο. Θα γινόταν πόλεμος, και στον αγωνιστικό χώρο.

Σύμφωνα με την Ole, η διοίκηση της Μπόκα εξέτασε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη νίκη «στα χαρτιά». Το είχε κάνει και η Ρίβερ, το 2015, όταν στο ημίχρονο του αγώνα στο «Μπονμπονέρα»  οπαδοί της Μπόκα ψέκασαν με σπρέι πιπεριού τους παίκτες των φιλοξενούμενων. Το ματς είχε διακοπεί και οι παθόντες το είχαν κερδίσει 3-0, με απόφαση της ομοσπονδίας.

Καταραμένο ντέρμπι. Ο πρώτος τελικός είχε αναβληθεί, για μια μέρα, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Τώρα αυτό. Και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να συμβεί απόψε… Ποτέ στο παρελθόν, το λάτιν Τσάμπιονς Λιγκ δεν είχε κριθεί σε «Superclasico». Αυτό το Copa Libertadores έπρεπε να είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι που θα μείνει στην Ιστορία. Αλλά, δυστυχώς, το νίκησε η βία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...