449
Διαδηλωτές ανεμίζουν την γαλλική σημαία μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις | Reuters

Κον-Μπεντίτ: «Το 1968 ήταν μια επανάσταση, το 2018 είναι ωμή βία»

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2018, 13:15
Διαδηλωτές ανεμίζουν την γαλλική σημαία μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις
|Reuters

Κον-Μπεντίτ: «Το 1968 ήταν μια επανάσταση, το 2018 είναι ωμή βία»

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2018, 13:15

Ήταν εκεί, στα γεγονότα του Μάη του ’68, στην πρώτη γραμμή, οργανώνοντας τις κινητοποιήσεις κατά της τότε γαλλικής κυβέρνησης.

Σήμερα, βρίσκεται στην άλλη πλευρά, αυτήν που πολεμούσε με τόσο σθένος πριν από μισόν αιώνα – ωστόσο η άποψη του είναι το ίδιο σημαντική και βαρύνουσα.

Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ μίλησε στον βρετανικό Observer για τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» υποστηρίζοντας πως «το κίνημα τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Μάη του ’68. Η Γαλλία βιώνει μία κοινωνική κρίση, αλλά δεν βρίσκεται σε περίοδο επανάστασης», λέει ο πρώην οικολόγος ευρωβουλευτής και νυν σύμβουλος του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Τότε αυτό που θέλαμε είναι να διώξουμε τον στρατηγό [Ντε Γκολ]. Σήμερα, θέλουν να βάλουν ένα στρατηγό στην ηγεσία της χώρας», τονίζει ο «Κόκκινος Ντάνι», κάνοντας ευθεία αναφορά στο αίτημα κάποιων στελεχών των «Κίτρινων Γιλέκων» να γίνει πρωθυπουργός ο Πιερ Ντε Βιλιέ, ο στρατηγός που παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2017 μετά τη έντονη διαφωνία του και την δημόσια κριτική που δέχθηκε από τον πρόεδρο Μακρόν.

«Δεν είμαστε σε επαναστατική περίοδο. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυταρχισμού, σε μια περίοδο ωμής βίας», επισημαίνει ο Κον-Μπεντίτ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως «υπάρχει κάτι πολύ επικίνδυνο και τρομακτικό με όλη αυτή τη βια στους δρόμους. Έχουμε γίνει μάρτυρες πρωτοφανών κι ακραίων περιστατικών βίας. Μαθητές να καίνε τα σχολεία τους, διαδηλωτές να προσπαθούν να κάψουν κτίρια όπου μέσα βρίσκονται άνθρωποι, είναι λες και βλέπουμε πράξεις βίας από ποδοσφαιρικούς χούλιγκανς μαζί με κατοίκους των φτωχότερων προαστίων. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ».

Ο Κον-Μπεντίτ αναφέρεται συγκεκριμένα και στις απειλές για τη ζωή τους που δέχτηκαν μέλη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» τα οποία αναγκάστηκαν για τον λόγο αυτόν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον Μακρόν. «Κανείς δεν απείλησε κάποιον το ’68 επειδή ήθελε να συζητήσει κι αυτό είναι κάτι που με φοβίζει», λέει, προσθέτοντας πως «είναι κρίμα το κύμα της βίας να καταστρέψει όλα όσα κατάφερε να χτίσει το κίνημα αυτό, που δεν είναι άλλο από το να φωτίσει την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Γάλλοι των κατώτερων κοινωνικων τάξεων. Η κοινωνία μας χρειάζεται όντως μια επανεκκίνηση προς το καλύτερο και δικαιότερο».

Εξάλλου, σε προ ημερών συνέντευξη του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο τέως ευρωβουλευτής είχε σπεύσει να κριτικάρει τον Μακρόν για τους χειρισμούς του στο ζήτημα αυτό.

«Δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία. Θα πρέπει να πούμε τα πράγματα ως έχουν. Έφθασε εδώ που έφθασε, γιατί οι άλλοι ήταν απίστευτα αδύναμοι, γι’ αυτό και κατάφερε να περάσει από την ποντικότρυπα και τώρα ανακαλύπτει την έκταση της πολιτικής. Δεν είναι όμως ντροπή το να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθη, ότι κάποια πράγματα θα έπρεπε να γίνουν διαφορετικά. Αντίθετα θα είναι τιμή», υποστήριξε ο Κον Μπεντίτ μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter, καλώντας τον γάλλο πρόεδρο να κάνει την αυτοκριτική του.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...