794
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δίπλα της διακρίνεται ο Λεωνίδας Γρηγοράκος | INTIMEnews/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αιφνιδιασμός Φώφης με έκτακτο συνέδριο και «κατάργηση» του γραμματέα

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 14:51
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δίπλα της διακρίνεται ο Λεωνίδας Γρηγοράκος
|INTIMEnews/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αιφνιδιασμός Φώφης με έκτακτο συνέδριο και «κατάργηση» του γραμματέα

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 14:51

Οι διαφωνίες που ανέβασαν το θερμόμετρο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο, όταν και κατατέθηκαν ισχυρές ενστάσεις από τον γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη και τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη για την πορεία προς έναν ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, είχαν σήμερα Τρίτη ραντεβού «ξεκαθαρίσματος» στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ). Ετσι λοιπόν η πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, προχώρησε σε αιφνιδιαστική κίνηση ανακοινώνοντας στην ομιλία της την προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, για το Φθινόπωρο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και αφού έχει προηγηθεί «συντονισμός» και με τη ΔΗΣΥ για το συνέδριό της. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του συνεδρίου της ΔΗΣΥ, θα αποτελέσει την «πλατφόρμα» προς το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.

Ως ατζέντα το συνέδριο θα έχει τον καθορισμό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τον οδικό χάρτη της ΔΗΣΥ προς τη συγκρότησή της σε ενιαίο πολιτικό φορέα και την εκλογή νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Για να διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο, σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, συγκροτείται η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) που αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες του γραμματέα του κόμματος. Η ΚΟΕΣ θα αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου.

Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο κ. Ξεκαλάκης, ενώ επίσης δεν συμμετείχαν οι διαφωνούντες από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

«Ως εδώ. Η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχισθεί. Αν το επιτρέπαμε θα ήμασταν συνυπεύθυνοι για μια πορεία συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ, σε ένα κόμμα “ελεγχόμενο” από μηχανισμούς. Εχω αποδείξει ότι σέβομαι απόλυτα τη διαφορετική άποψη, τη διαφωνία. Την έχουμε κατοχυρώσει στις διαδικασίες μας. Αλλά η διαφορετική άποψη πρέπει να εκφράζεται με συνέπεια, τόλμη, ευθύνη στο φως της ημέρας», ξεκαθάρισε σήμερα στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά.

fofi1
Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (INTIMEnews/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Παράλληλα η κυρία Γεννηματά άφησε σαφείς αιχμές κατά των Ανδρουλάκη και Ξεκαλάκη, οι οποίοι είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με το θεσμικό συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. «Κάποιοι κολλημένοι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς αμφισβητούν και λοιδορούν αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα στελέχη. Μιλούν για δήθεν “διορισμένους συνέδρους”. Προφανώς γιατί κανείς δεν θα τους “διορίσει” με τη γνωστή μέθοδο της εσωκομματικής “γραμμής”. Τους αφήνουμε πίσω», είπε συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Χωρίς αμφιβολία τα όσα έγιναν το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν προβληματισμό ιδιαίτερα στο ευρύτερο ακροατήριο που απωθείται και έχει αλλεργία στις εσωκομματικές διενέξεις και με το δίκιο τους. Εδώ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν. Κανένας μηχανισμός ακόμα και αν φορά την προβιά του «νέου», δεν μπορεί να κρύψει ότι χαρακτηρίζεται από παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Οσοι δεν έχουν δύναμη επιχειρημάτων κρύβονται πίσω από θλιβερές τακτικές μηχανισμών», συνέχισε η κυρία Γεννηματά ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου με συντονιστή ο οποίος αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του γραμματέα του κόμματος, τον οποίο ουσιαστικά «κατήργηση».

«Η ΚΟΕΣ θα έχει την ευθύνη για το σύνολο των αποφάσεων που σχετίζονται με το Συνέδριο και θα έχει Γραμματεία και Συντονιστή. Οι αρμοδιότητες του Γραμματέα της ΚΠΕ μεταβιβάζονται στον Συντονιστή της ΚΟΕΣ. Οι αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου μεταβιβάζονται στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ και οι αρμοδιότητες της ΕΚΑΠ σε Επιτροπή της ΚΟΕΣ», ενημέρωσε η κυρία Γεννηματά.

Οπως σημείωνε τη Δευτέρα το protagon.gr η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήταν «στα κάγκελα» και η κυρία Γεννηματά ήταν αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα για την πολιτική γραμμή και την πορεία προς το Συνέδριο. Μάλιστα στη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής ακούστηκαν μεμονωμένες απόψεις για σκληρή στάση ακόμη και για διαγραφές ή την αντικατάσταση του γραμματέα ή ακόμη και για τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ!

Και φαίνεται ότι κάποιες από αυτές τις εκτιμήσεις είχαν ισχυρή βάση, καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκτακτο Συνέδριο προκήρυξε, έχοντας φυσικά υπόψιν της πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αποδυνάμωση του γραμματέα καθώς τις αρμοδιότητες αναλαμβάνει η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Είναι σίγουρα ένα μήνυμα προς τον έντονα διαφωνούντα γραμματέα Στέφανο Ξεκαλάκη, ο οποίος μετά τη «θερμή» ΚΕ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM τη Δευτέρα, είχε τονίσει:

«Χθες πηγαίναμε στον Μητσοτάκη, τώρα ήμαστε “δούρειοι ίπποι” του ΣΥΡΙΖΑ , μας λένε. Λίγη σοβαρότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν», ενώ είχε συνεχίσει με ένα σχόλιο γεμάτο αιχμές: «Είναι τραγικό, άνθρωποι οι οποίοι έχουν εξαργυρώσει μέσα από την ενασχόλησή τους με το ΠΑΣΟΚ, αυτή την όλη προσπάθεια, να μιλάνε κατ’ αυτό τον τρόπο για ανθρώπους που άδολα, ακόμα και στα δύσκολα τον Γενάρη του 2015, παρέμειναν στον χώρο». Νωρίτερα δε είχε πει: «Το ΠΑΣΟΚ έγινε μεγάλο επειδή είχε δεκτικότητα στη διαφορετικότητα των απόψεων και ικανότητα στη σύνθεσή τους. Αυτές τις ιδιότητες θα τις ξαναποκτήσει».

Και ο έτερος διαφωνών, ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, σε μια προσπάθεια να ρίξει κάπως τους τόνους, στον ίδιο σταθμό, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν τρέφει ηγετικές φιλοδοξίες αντικατάστασης της Φώφης Γεννηματά. Είχε ζητήσει όμως συζήτηση όλων των απόψεων στα όργανα του κόμματος… Η συνέχεια αναμένεται έντονη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...