300
Δρόμος που έχει σπάσει στην Κοιλάδα του Θανάτου λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης | John Sirlin/via REUTERS

Ρεκόρ χιλιετίας: πλημμύρα στην Κοιλάδα του Θανάτου!

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 15:00
Δρόμος που έχει σπάσει στην Κοιλάδα του Θανάτου λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης
|John Sirlin/via REUTERS

Ρεκόρ χιλιετίας: πλημμύρα στην Κοιλάδα του Θανάτου!

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 15:00

Οι πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιβόητη Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κατέστρεψαν στο πέρασμά τους σπίτια και δρόμους και παρέσυραν αυτοκίνητα. Το έντονο φαινόμενο συμβαίνει μια φορά στα χίλια χρόνια, σύμφωνα με μετεωρολόγους.

Την περασμένη Παρασκευή, η άνυδρη κοιλάδα και απίστευτα αφιλόξενη έρημος πλημμύρισε μέσα σε τρεις ώρες με περίπου 40 χιλιοστά βροχής, όπως γράφει ο Guardian. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα του νερού από την καταιγίδα, ήταν ίση με το 75% του νερού που πέφτει στην κοιλάδα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γης της NASA.

Εκατοντάδες άτομα που επισκέπτονταν ή εργάζονταν στο εθνικό πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου αποκλείστηκαν στην περιοχή, καθώς οι δρόμοι από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα είναι αδιάβατοι, σύμφωνα με αξιωματούχο του πάρκου.

Τα νερά έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας όμως πίσω τους παχιά στρώματα λάσπης και χαλίκια.

«Πρόκειται για ιστορικό γεγονός, συμβαίνει μία φορά στα 1.000 χρόνια», περιέγραψε ο Ντανιέλ Μπερκ, μετεωρολόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Λας Βέγκας στη Νεβάδα.

Ωστόσο, γεγονότα που θεωρούνται πολύ σπάνια, όπως η συγκεκριμένη πλημμύρα, αυξάνονται σε συχνότητα τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής κρίσης.

Η αριστερή εικόνα είναι από τις 11 Ιουνίου, ενώ η δεξιά τραβήχτηκε στις 7 Αυγούστου και μετά την καταστροφή. Στις φωτογραφίες φαίνεται το μπλε σκούρο χρώμα, το οποίο είναι το νερό που έχει συλλεχθεί από την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή/ Nasa Earth Observatory image by Lauren Dauphin

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, γίνονται ολοένα και πιο συχνές στην αμερικανική Δύση, η οποία συνεχίζει να πλήττεται από την ξηρασία.

Σε δήλωσή του ο υπεύθυνος της Κοιλάδας του Θανάτου Μάικ Ρέινολντς, είπε ότι μετά από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες, θα χρειαστεί χρόνος για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...