2131
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου και ο CEO Χρήστος Μεγάλου, έχοντας ανάμεσά τους την υπεύθυνη του Προγράμματος Επετειακών Δράσεων για το 1821 Αγγελική Μπούκη, φωτογραφίζονται με τους επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς συνεργάτες του εγχειρήματος. Ολα τα ονόματα στο τέλος του κειμένου | Τράπεζα Πειραιώς

Πώς θα τιμήσει η Τράπεζα Πειραιώς το 1821

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 20:41
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου και ο CEO Χρήστος Μεγάλου, έχοντας ανάμεσά τους την υπεύθυνη του Προγράμματος Επετειακών Δράσεων για το 1821 Αγγελική Μπούκη, φωτογραφίζονται με τους επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς συνεργάτες του εγχειρήματος. Ολα τα ονόματα στο τέλος του κειμένου
|Τράπεζα Πειραιώς

Πώς θα τιμήσει η Τράπεζα Πειραιώς το 1821

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 20:41

Σε μια λιτή εκδήλωση, στην αίθουσα Φάρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε το Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων, όπως το ονομάζει, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η παρουσίαση έγινε από κοινού με εκπροσώπους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ), των Γενικών Αρχείων του Κράτους, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος- Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης», με τους οποίους συνεργάζεται για την υλοποίησή του, υποστηρίζοντας σειρά επιστημονικών και πολιτισμικών πρωτοβουλιών τους. Ορισμένες από τις δράσεις θα υλοποιηθούν και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Τράπεζας Γιώργος Χατζηνικολάου επεσήμανε:

«Για την Τράπεζα Πειραιώς, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η συμμετοχή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 δίνει μια διαφορετική διάσταση στη δέσμευση που έχουμε αναλάβει απέναντι στην ελληνική κοινωνία να είμαστε παρόντες στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που καθορίζουν τη σημερινή και τη μελλοντική πορεία της χώρας μας. Tο ορόσημο των 200 ετών ελεύθερου ελληνικού κράτους δίνει το έναυσμα να ξεκινήσουμε έναν διάλογο για το μέλλον του σύγχρονου ελληνικού κράτους, απαλλαγμένο από στερεότυπα, προκαταλήψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Να δούμε την πορεία των 200 αυτών χρόνων μέσα από ένα σύγχρονο και διεθνοποιημένο πρίσμα. Οι διαφορετικές συνθήκες, ανάγκες, επιδιώξεις αλλά και οι νέες δυνατότητες, είναι οι δικές μας προκλήσεις για να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη κοινωνία, με αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και αξιώσεις για ένα καλύτερο μέλλον».

Στους στόχους με βάση τους οποίους έγιναν οι κεντρικές επιλογές του Προγράμματος αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου:

«Συμμετέχοντας – είπε – στον εορτασμό για τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση, καταθέτουμε τις προτάσεις μας κάνοντας μερικές κεντρικές επιλογές. Στηρίζουμε την πρωτογενή έρευνα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τους νέους επιστήμονες της χώρας. Υποστηρίζουμε την έρευνα ελληνικών και ξένων αρχείων για την απόκτηση και διάχυση νέας γνώσης. Ταυτόχρονα, ανατρέχουμε σε υλικά και πνευματικά κληροδοτήματα της εποχής και επιδιώκουμε να τα επαναπροσεγγίσουμε με σύγχρονη ματιά. Και όλα αυτά σε συνεργασία με κορυφαίους εταίρους. Συνεργασίες που αναδεικνύουν τη  σημασία και τη δυναμική που μπορεί και πρέπει να έχει η συστράτευση διαφορετικών, αλλά πρωτοπόρων δυνάμεων της χώρας, όπως είναι η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, με τους φορείς της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής για την επίτευξη των μεγάλων κοινών εθνικών επιδιώξεων. Η σύμπραξη αυτή είναι χαρακτηριστικό όλων των σύγχρονων κοινωνιών και πιστεύω μονόδρομος για τις επιδιώξεις και τους στόχους της ελληνικής κοινωνίας στον πολύπλοκο σημερινό κόσμο όπου η Ελλάδα πρέπει να έχει την ισχυρή θέση που της αξίζει».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης, υπογραμμίζοντας:

«Η σημερινή ημέρα, έναρξη μιας σειράς πολύ τιμητικών δράσεων μας ωθεί να στρέψουμε το βλέμμα στις δικές μας προσπάθειες που θα επιτρέψουν ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές. Δράσεις επετειακές, σαν αυτές τις τόσο μοναδικές που παρουσιάζονται σήμερα, είναι χρέος μας να τις συμπεριλάβουμε στον προγραμματισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, τόσο για τη διατήρηση, όσο και για την προώθηση του πλούσιου ελληνικού ιστορικού και πολιτιστικού κεφαλαίου και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά της γης, όπου χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού».

Εκπροσωπώντας το ΕΚΠΑ, τις δράσεις που αναλαμβάνονται από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασαν η καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού- Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Μαρία Ευθυμίου  και ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ευάγγελος Καραμανωλάκης, .

«Δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε ως κοινωνία», είπε η κυρία Ευθυμίου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ζει, παρ’ όλη την κρίση της, σε τελείως διαφορετικό κλίμα από ό,τι πριν από 50 χρόνια, που είχαν συμπέσει με τα 150 χρόνια από την Επανάσταση σε μια πολύ βαριά ζώνη της ελληνικής κοινωνίας. «Επομένως  _είπε_ τα 200 χρόνια μάς κοιτούν στα μάτια και ζητούν από μας να ανταποκριθούμε και το οφείλουμε αυτό σε μια μεγάλη προσπάθεια ενός λαού, ο οποίος δεν κινήθηκε ανέφελα ούτε τέλεια σε αυτό που έκανε αλλά προσπάθησε να κάνει ότι καλύτερο μπορούσε με βάση τις δυνάμεις που είχε και την πολυπλοκότητα των γεγονότων που έτρεξαν την περίοδο εκείνη».

Το ΕΚΠΑ εκπροσώπησε η καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Μαρία Ευθυμίου

Από την πλευρά του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου την παρουσίαση των κοινών δράσεων έκανε η Δήμητρα Κουκίου, ιστορικός και προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του ΕΙΜ, η οποία αναφέρθηκε στους τρεις άξονες του αφιερώματος του Μουσείου, την επετειακή έκθεση στην έδρα του, την μεταφορά της σε μουσεία 10 πόλεων σε συνεργασία με φορείς της περιφέρειας, και τέλος την πλωτή έκθεση αφιερωμένη στον ναυτικό αγώνα, στο ιστιοφόρο «Μάνια», που πρόσφερε για την περίσταση το Κοινωφελές Ιδρυμα «Μαρία Τσάκου», το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιούνιο από την Υδρα και θα πλεύσει στη συνέχεια σε όλο το Αιγαίο.

Για τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Τράπεζα μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιώργος Κουμεντάκης, ενώ το πρόγραμμα δράσεων που θα αναπτύξουν από κοινού η Τράπεζα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, παρουσίασε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, αρχειολόγος Αμαλία Παππά.

Για την προγραμματισμένη έκδοση που θα περιλαμβάνει τα «Δελτία Ειδήσεων», τα οποία έστελνε η γαλλική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας την περίοδο 1821-1822 μίλησε ο Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Εφορίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Τέλος για τη συνεργασία της Τράπεζας με το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ξάνθος Μαϊντάς.

Ακόμη κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε και το λογότυπο που δημιουργήθηκε ειδικά για το Επετειακό Πρόγραμμα και θα συνοδεύει όλες τις Δράσεις του.

Το Επετειακό Πρόγραμμα  αναλυτικά

Σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

  • Διοργάνωση στην Αθήνα, το Μάρτιο 2020, με πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ και υποστήριξη του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο: «Η Ελληνική Επανάσταση στην εποχή των Επαναστάσεων: Ιδεολογία, πράξη, κληρονομιές». Επιστημονικοί υπεύθυνοι είναι οι ομότιμοι καθηγητές Όλγα Κατσιαρδή Χέρινγκ και Πασχάλης Κιτρομηλίδης. Περισσότεροι από 25 διακεκριμένοι ξένοι και Έλληνες ομιλητές θα αναδείξουν τη διεθνή σημασία της Ελληνικής Επανάστασης και θα την εντάξουν στο χάρτη των παγκόσμιων επαναστάσεων. Τα πρακτικά θα εκδοθούν στην αγγλική γλώσσα από διεθνή εκδοτικό οίκο.
  • Υλοποίηση επιστημονικού προγράμματος με κεντρικό θέμα τις «Όψεις της καθημερινότητας στην επαναστατημένη Ελλάδα». Στόχος είναι να προκύψει νέο επιστημονικό έργο από νέους κυρίως επιστήμονες, υπό τη διεύθυνση της Επ. Καθηγήτριας Βασιλικής Σειρηνίδου και της Ομ. Καθηγήτριας Όλγας Κατσιαρδή Χέρινγκ. Το πρόγραμμα θα εστιάζει σε δυο θεματικές:

–  Αφενός, θα επιχειρήσει να προσεγγίσει  την Επανάσταση «από τα κάτω», μέσα από συλλογικές διαμαρτυρίες και αιτήματα απλών ανθρώπων προς τις Αρχές κατά τη διάρκειά της.

–  Αφετέρου, θα αναδείξει μια αμιγώς οικονομική παράμετρο, τη λειτουργία της αγοράς, δηλαδή τη διακίνηση προϊόντων, τις τιμές και την καθημερινότητα της αγοράς στις πόλεις του επαναστατημένης Ελλάδας. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα ανακοινωθούν στο ευρύ κοινό.

  • Διοργάνωση 11 Ημερίδων με κοινή θεματική «200 χρόνια ελληνικού κράτους – Απολογισμοί και προοπτικές». Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος. Στο πλαίσιο των Ημερίδων θα εξειδικευτούν σημαντικές πτυχές του εθνικού βίου όσον αφορά τον κοινοβουλευτισμό, τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την αρχαιολογία, το γλωσσικό ζήτημα, την ιστορία των ενόπλων δυνάμεων, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ασφάλεια. Το αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων θα αποτελέσει το περιεχόμενο έντυπων εγχειριδίων, που θα απευθύνεται σε ένα αναγνωστικό κοινό πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας.
  • Κύκλος διαλέξεων από ειδικούς επιστήμονες του ΕΚΠΑ και υπεύθυνη την καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, με θέμα: «21 ομιλίες για το ’21». Οι διαλέξεις θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό, όχι μόνον της Αθήνας, και θα αφορούν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και την Οθωμανική αυτοκρατορία στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, καθώς και την προεπαναστατική ελληνική κοινωνία και την ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

  • Διοργάνωση πλωτής περιοδεύουσας έκθεσης με πολυτιμότατες συλλογές αρχειακού κα εθνολογικού χαρακτήρα για την Επανάσταση και τον πρώιμο εθνικό μας βίο, η οποία θα αναδεικνύει τη σημασία των ναυτικών δυνάμεων στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Ιστιοφόρο θα διαπλεύσει το Αιγαίο περνώντας από 19 ιστορικά νησιά (Ύδρα, Σπέτσες, Αίγινα, Χίο, Ψαρά, κ.ά.). Όταν στα τέλη Ιουνίου 2021 η «εν πλω» αυτή έκθεση θα έχει πραγματοποιήσει μέρος του διάπλου του Αιγαίου καταλήγοντας στη Χίο, τα εκθέματά της θα παρουσιασθούν στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του ΠΙΟΠ για δύο μήνες, πριν ξεκινήσει για το υπόλοιπο του ταξιδιού της, με τελικό προορισμό το Καστελόριζο.
Εκθέματα της εποχής της Επανάστασης από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Η συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα αποδώσει περιοδικές εκθέσεις σε άλλα δύο επιλεγμένα Μουσεία του ΠΙΟΠ: το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα. Σε αυτές τις εκθέσεις θα ιστορούνται η προετοιμασία του Αγώνα, τα γεγονότα, τα πρόσωπα κι οι τρόποι του πολέμου, πτυχές της ζωής των αγωνιστών και του άμαχου πληθυσμού και όψεις της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της περιόδου, η συγκρότηση του κράτους και η αναγνώριση των Αγωνιστών. Επίσης, θα παρουσιάζεται «Χρονολόγιο του Αγώνα του 21» με τη ροή των πολεμικών και πολιτικών γεγονότων, ενώ στην πρώτη περίπτωση έμφαση θα δίδεται στη γεωγραφική περιοχή της Ηπείρου και στη δεύτερη στην παραγωγή της μπαρούτης, η οποία αναπαρίσταται στο Μουσείο Δημητσάνας.

  • Δημιουργία αναμνηστικού μεταλλίου από τη διεθνούς κύρους Υδραία σχεδιάστρια Έλενα Βότση, με παράλληλη αξιοποίηση των πλούσιων συναφών συλλογών του Μουσείου. Το μετάλλιο θα απονέμεται τιμητικά σε επιφανή πρόσωπα, ιδρύματα, πολιτειακούς θεσμούς και ακαδημαϊκούς φορείς που συμμετέχουν στον εορτασμό.

Σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Με χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς θα τυπωθούν τα καλλιτεχνικά προγράμματα για τις ειδικά διαμορφωμένες για την Τράπεζα παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με θέμα την Εθνική Μουσική Σχολή: πρόκειται για τα έργα «Δέσπω», όπερα του Παύλου Καρρέρ και «Χορογραφία μπαλέτου» του Νίκου Σκαλκώτα-Ελληνικοί χοροί.

Σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Ο Όμιλος θα υποστηρίξει επίσης μια σειρά από εκδόσεις με πρωτότυπο ερευνητικό περιεχόμενο που φιλοδοξούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του γενικού κοινού. «Το 1821 και οι πρωταγωνιστές του», θα είναι μια έκδοση τεκμηρίων από τις πλούσιες συλλογές του εθνικού αρχειακού μας φορέα, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, και θα αποτελέσει αφιέρωμα σε πρόσωπα που έδρασαν από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και τη διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Επιστολές και ιδιόχειρα σημειώματά τους θα αποτυπωθούν σε μια πρωτότυπη ομοιογραφική ή τρισδιάστατη αναπαραγωγή προσωπογραφικών τεκμηρίων. Η έκδοση θα αξιοποιηθεί εκθεσιακά καθώς και σε εκπαιδευτικές δράσεις που θα εξοικειώνουν τα παιδιά με τα πρόσωπα πίσω από τα γεγονότα και τις αποφάσεις του Αγώνα.

Επιστολές του Ιωάννη Μακρυγιάννη και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (Γενικά Αρχεία του Κράτους)

Εκδοση «Δελτία Ειδήσεων» της περιόδου 1821-1822

Τα «Δελτία Ειδήσεων» της περιόδου 1821-1822 τα οποία οι γαλλικές προξενικές και διπλωματικές αρχές απέστελλαν στο Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας τους με σκοπό να ενημερώσουν για ό,τι συνέβαινε στην Κωνσταντινούπολη και τις επαρχίες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα μεταγραφούν και θα μεταφραστούν για τις ανάγκες μιας μεγάλης έκδοσης που θα βοηθά τόσο να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα αλλά κυρίως να ακολουθήσουμε τη ματιά των ξένων πάνω σ’ αυτά. Το περιεχόμενο της έκδοσης θα υποδειχθεί και θα σχολιασθεί από τους Άννα Πουραντιέ-Ντυτέιλ–Λοϊζίδου, τ. διευθύντρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και Νικόλαο Καραπιδάκη, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Από το έργο θα προκύψει έκθεση βασισμένη στο υλικό και τα ιστορικά του συμπεράσματα σε συνδιοργάνωση των δύο φορέων.

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης

Έκδοση με ποιητικά έργα της περιόδου της Επανάστασης και έργα της διεθνούς ποιητικής φιλελληνικής παραγωγής, με στόχο να αναδειχθεί ο φιλελληνισμός, μια βασική παράμετρος για την επιτυχή έκβαση της Εθνεγερσίας.

Επίσης το ΠΙΟΠ θα διοργανώσει:

  • εργαστήρια για νέους 18 έως 21 ετών στους τόπους δράσης του Ιδρύματος (9+2 σημεία). Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να προβληματιστούν γύρω από τη «δική» τους επανάσταση με άξονες την πρόοδο, το δυναμισμό και την καινοτόμο διάθεση,
  • θεατρική παράσταση με αντικείμενο τη δράση της Φιλικής Εταιρείας βασισμένο σε ένα παραμύθι της Σοφίας Καλαντζάκου σχετικά με τους θρυλικούς μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας.
  • Διοργάνωση κινηματογραφικών αφιερωμάτων πλαισιωμένων από ομιλίες καθώς και σειρά ημερίδων που συνδέονται με εκδόσεις του ΠΙΟΠ, εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια για ενήλικες.

*Λεζάντα κεντρικής φωτογραφίας
Από δεξιά προς αριστερά: Ξάνθος Μαϊντάς, πρόεδρος Ιδρύματος «Τ. Σινόπουλος/Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης»,  Χατζιώτης Κωνσταντίνος, πρόεδρος της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, Αμαλία Παππά, αναπλ. γενική διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ιωάννης Χρυσουλάκης, γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Χατζηνικολάου, Γιώργος πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς, Αγγελική Μπούκη, υπεύθυνη του Προγράμματος Επετειακών Δράσεων για το 1821 της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς, Δήμητρα Κουκίου, ιστορικός, προϊσταμένη Βιβλιοθήκης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Ευάγγελος Καραμανωλάκης, αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ιστορικού Αρχείου, ΕΚΠΑ, Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σοφία Χηνιάδου – Καμπάνη, υπεύθυνη γραφείου Πολιτιστικών θεμάτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πόλυ Χρυσανθακοπούλου, Εθνική Λυρική Σκηνή

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News