457
Διόραμα με Playmobil που απεικονίζει μάχη Ελλήνων και Τούρκων | Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Το ’21 Αλλιώς. Η Ελληνική Επανάσταση με Playmobil

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 19:37
Διόραμα με Playmobil που απεικονίζει μάχη Ελλήνων και Τούρκων
|Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Το ’21 Αλλιώς. Η Ελληνική Επανάσταση με Playmobil

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 19:37

Μια πρωτότυπη απεικόνιση σκηνών της Επανάστασης του 1821, αλλά και της καθημερινότητας των αρχών του 19ου αιώνα, παρουσιάζεται στην έκθεση «Το ’21 Αλλιώς. Η Ελληνική Επανάσταση σε διοράματα Playmobil», η οποία εγκαινιάστηκε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.  Η έκθεση πραγματοποιείται στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Παλαιάς Βουλής στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», που εντάσσονται στις δράσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, εγκαινιάζοντας την έκθεση, «είναι πολύ σημαντικό ότι γεγονότα όπως η Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζονται με έναν τέτοιο εναλλακτικό τρόπο, που είναι εύληπτος, προσιτός και ευχάριστος για τις οικογένειες και τα παιδιά. Έχει σημασία οι νεαρές ηλικίες να μην αποκόπτονται από την Ιστορία και να γνωρίζουν πώς και με ποιους αγώνες δημιουργήθηκε το σημερινό ελληνικό κράτος».

Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα, με Playmobil

H έκθεση απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε μεγάλους, και ξεκινά με μια κατασκευή αποκλειστικά από κομμάτια Playmobil System-X, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, και αναπαριστά τον Παρθενώνα στην αρχική του μορφή. Στη συνέχεια παρουσιάζονται περισσότερα από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 1.300 φιγούρες, αξεσουάρ και άλλα εξαρτήματα Playmobil.

Ο όρκος των Φιλικών, η έξοδος του Μεσολογγίου, η πολιορκία της Τριπολιτσάς, οι πρόσφυγες της Πάργας, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ενώ διαβαίνει τον Προύθο Ποταμό, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και το πλήρωμά της είναι μερικά μόνο από τα διοράματα της έκθεσης. Περισσότεροι από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, Φιλέλληνες και Οθωμανοί, άντρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται με φιγούρες Playmobil οι οποίες συνοδεύονται από ένα σύντομο, επεξηγηματικό βιογραφικό.

Τον σχεδιασμό και τη γενική εποπτεία του project που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Palymobil Hellas έχουν οι επιμελήτριες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Νατάσα Καστρίτη, ιστορικός τέχνης, Παναγιώτα Παναρίτη, αρχαιολόγος, και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, ιστορικός. Τις φιγούρες ειδικής κατασκευής, που απεικονίζουν ιστορικά πρόσωπα σχεδίασε και κατασκεύασε ο Στέλιος Μυλωνάς, χρησιμοποιώντας υλικό από τη δική του συλλογή, ενώ για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν επίσης οι συλλέκτες Playmobil  Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή.

Την έκθεση εγκαινίασε η υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Οι ειδικής κατασκευής φιγούρες και τα διοράματα που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας και όχι σειρές παραγωγής της Playmobil. Δεν διατίθενται και δεν πρόκειται να διατεθούν προς πώληση, ούτε στο πωλητήριο του Μουσείου ούτε σε εμπορικά καταστήματα.

Info

  • Εκθεση: «Το ’21 Αλλιώς. Η Ελληνική Επανάσταση σε διοράματα Playmobil»
  • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Σταδίου 13
  • Τρίτη έως Κυριακή, 09:00-14:00, είσοδος ελεύθερη
  • Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020.