723
| ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Πώς τα ελληνικά F-16 ταπείνωσαν τους Τούρκους πετώντας κάτω από τα ραντάρ της Αγκυρας ως την Πάφο

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 12:06
|ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Πώς τα ελληνικά F-16 ταπείνωσαν τους Τούρκους πετώντας κάτω από τα ραντάρ της Αγκυρας ως την Πάφο

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 12:06

Ηταν μια λεπτή στρατιωτική επιχείρηση, μια απόδειξη της ικανότητας των ελλήνων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ακόμη πλήγμα στο γόητρο των Τούρκων: 20 χρόνια είχαν να προσγειωθούν ελληνικά F-16 στην Κύπρο, στη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και αυτό έγινε τώρα, την ώρα που (υποτίθεται) η τουρκική στρατιωτική μηχανή βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό, απειλώντας με θερμό επεισόδιο και ακούγοντας τον Ταγίπ Ερντογάν να απαιτεί κατάρριψη ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους.

Το πώς έγινε αυτή η επιχείρηση, που έκανε έξαλλους τους Τούρκους, αποκαλύπτει στα «Νέα» της Πέμπτης ο Νίκος Χασαπόπουλος σε ρεπορτάζ με τίτλο «Κωδικός: Aόρατα F-16». Τα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από τη βάση της Σούδας και μέσα σε 15 λεπτά πετούσαν πάνω από τα γεωτρύπανα τις Αγκυρας και τις τουρκικές φρεγάτες που τα συνόδευαν υποτίθεται προστατεύοντάς τα. Επειτα από άλλα 15 λεπτά είχαν προσγειωθεί στην Πάφο, στη βάση που είχε δημιουργηθεί από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Οπως αναφέρεται την διακλαδική επιχείρηση διηύθυνε προσωπικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με τον αρχηγό της Αεροπορίας αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη. Το ζήτημα ήταν τα ελληνικά μαχητικά να πετάξουν στην Κύπρο χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους Tούρκους και κυρίως από τα τουρκικά ραντάρ, τη στιγμή που στην περιοχή βρισκόταν όλος ο τουρκικός στόλος.

Τα δύο F-16 Block 52+ Advanced απογειώθηκαν με απόλυτη μυστικότητα από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα με προορισμό την Κύπρο. Στην Πάφο, ήδη βρίσκονταν τρία γαλλικά Rafal και στην ΑΟΖ Κύπρου βρισκόταν σε εξέλιξη τετραμερής αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας (με τη φρεγάτα «Κουντουριώτης») και βεβαίως της Κύπρου με σκάφη ανοικτής θαλάσσης και ελικόπτερα.

Γράφει συγκεκριμένα ο Νίκος Χασαπόπουλος:

Δεκαπέντε λεπτά μετά την απογείωσή τους από τη Σούδα τα ελληνικά F-16 πετούσαν πάνω από τα πολυδιαφημιζόμενα γεωτρύπανα της Αγκυρας και τις φρεγάτες που τα συνόδευαν. Πέταξαν σε χαμηλό ύψος, για να μη γίνουν αντιληπτά από τα τουρκικά ραντάρ. Ηταν σαν να ήταν αόρατα και ξαφνικά βρέθηκαν να πετούν με υπερηχητική ταχύτητα (Mach) πάνω από τουρκικά πλοία που υποτίθεται ότι προστάτευαν τα γεωτρύπανα από… εισβολείς.

Δέκα λεπτά αργότερα οι Τούρκοι έφθασαν στην περιοχή, αλλά ήταν ήδη αργά. Πολύ αργά. Για τους τούρκους πιλότους ελληνικά μαχητικά… γιοκ. Τα F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης είχαν εισέλθει στον πολύπαθο (από τις πολλές τουρκικές παραβιάσεις) εναέριο χώρο της Κύπρου και ετοιμάζονταν για κάθοδο. Να προσγειωθούν στην Πάφο. Πέρασαν πάνω από την οροσειρά του Τροόδους και άρχιζαν την κάθοδό τους πετώντας το ένα δίπλα στο άλλο. Περίπου 30 λεπτά μετά την απογείωσή τους από την Κρήτη προσγειώνονταν ανενόχλητα και με υπερηφάνεια στην Πάφο όπου έγιναν από τους Κυπρίους δεκτά με ενθουσιασμό. Το Διαδίκτυο γέμισε με ευχαριστίες και με συνθήματα του τύπου «θα έρθουν καλύτερες μέρες…».

Αυτή η στάθμευση ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο ήταν που εξόργισε για άλλη μια φορά τους Τούρκους. Την ίδια μέρα που τα ελληνικά μαχητικά έπαιρναν μέρος μαζί με τα γαλλικά στην αεροναυτική άσκηση, στην τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» ένας στρατηγός ε.α., ο Ερντογάν Καρακούς, αποκάλυπτε τον μεγάλο φόβο των Τούρκων για την ελληνική παρουσία στην Πάφο. Τα ελληνικά μαχητικά, είπε, μπορούν από την Πάφο να πλήξουν την Τουρκία από τον Νότο, φτάνοντας μάλιστα πολύ γρηγορότερα στην Αγκυρα, την οποία και μπορούν να πλήξουν. Ανέφερε επίσης ότι τα ελληνικά καθώς και τα συμμαχικά αεροπλάνα (εννοούσε τα Rafale) μπορούν από την Πάφο να χτυπήσουν την προς κατασκευή τουρκική αεροπορική βάση Βατίγια στη Λιβύη.

Τα ελληνικά F-16 έπρεπε, αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στην Κύπρο να επιστρέψουν. Να επιστρέψουν με τον ίδιο τρόπο και με ασφάλεια όπως πήγαν, δηλαδή να μη γίνουν αντιληπτά ούτε από τα τουρκικά αεροπλάνα ούτε από τα τουρκικά ραντάρ. Ας μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή βρίσκονταν περί τα 40 πολεμικά πλοία των Τούρκων με τα ραντάρ τους στραμμένα προς Ανατολάς, προς το FIR Κύπρου.

Οταν τα είδαν ήταν αργά

Μετά την άφιξη των δύο ελληνικών F-16 στην Κύπρο το πρωί της προπερασμένης Τρίτης, ακόμα έξι ελληνικά μαχητικά κατάφεραν δύο ημέρες αργότερα να φθάσουν στην Πάφο, να συμμετάσχουν σε ασκήσεις, χωρίς να γίνουν ούτε αυτά αντιληπτά από τους Τούρκους. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν προετοιμαστεί καταλλήλως για να εμποδίσουν τα ελληνικά να επιστρέψουν στην Κρήτη, εν τέλει τα εντόπισαν μόνον όταν τα είδαν να πετούν στον ουρανό.

Για άλλη μια φορά οι Τούρκοι εξαγριώθηκαν και δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα που πέταξαν τα ελληνικά F-16 από και προς την Κύπρο οι Τούρκοι έκαναν 183 παραβιάσεις στο Αιγαίο, όπου σημειώθηκαν 16 αερομαχίες, αλλά και εννέα υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...