1684
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους» μόλις δύο μέρες πριν την ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής | .

Public: Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις της σεζόν που θα συζητηθούν

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2020, 17:08
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους» μόλις δύο μέρες πριν την ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής
|.

Public: Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις της σεζόν που θα συζητηθούν

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2020, 17:08

Η νέα σεζόν ξεκινά δυναμικά για το Public, το Νο1 βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα, με μια σειρά από νέες διαδικτυακές συναντήσεις με συγγραφείς που θα γράψουν ιστορία!

Ο αγαπημένος θεσμός του βιβλιοφιλικού κοινού, το #PublicEventsGoSocial, επιστρέφει για να φιλοξενήσει σημαντικά ονόματα της ελληνικής και διεθνούς λογοτεχνίας αλλά και για να παρουσιάσει ζωντανά όλους τους σημαντικούς νέους τίτλους, μέσω της σελίδας του Public στο Facebook.

Μέχρι το τέλος του 2020, μερικές από τις πιο συναρπαστικές σύγχρονες φωνές – από την Έλενα Ακρίτα και τον Κώστα Ακρίβο ως τη Ναόμι Κλάιν- μας περιμένουν στο #PublicEventsGoSocial:

Οκτώβριος

Νοέμβριος:

  • Ο Austin Kleon παρουσιάζει το βιβλίο του «Ζήσε σαν καλλιτέχνης» (Εκδόσεις Key Books)
  • H Anna Todd παρουσιάζει τα βιβλία της σειράς «After» (Εκδόσεις Λιβάνη)
  • Η Lisa Taddeo παρουσιάζει το best seller των New York Times «Τρεις γυναίκες», (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)
  • O Κώστας Ακρίβος παρουσιάζει το βιβλίο του «Η Ιστορία ενός οδοιπόρου: Στρατής Δούκας» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
  • Η Άννα Διαμαντοπούλου συνομιλεί με τον Μάκη Προβατά για το βιβλίο της «Από το Ντεσεβό στο Drone» (Εκδόσεις Πατάκη)

Δεκέμβριος:

  • Ο Νίκος Βατόπουλος παρουσιάζει το βιβλίο του «Στο βάθος του αιώνα. Ένα αφήγημα για την Αθήνα» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
  • Οι Arne Dahl & Ian Ranking σε μια κοινή διαδικτυακή εκδήλωση παρουσιάζουν τα βιβλία τους «Πέντε συν τρία» & «Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Οι λάτρεις της ανάγνωσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να μοιραστούν την γνώμη τους για τα αγαπημένα τους βιβλία στο bookfriends.gr, το μεγαλύτερο site με βιβλιοκριτικές αναγνωστών στην Ελλάδα. Εκεί μπορούν να μοιραστούν τα σχόλιά τους για βιβλία που διάβασαν, αλλά και να αναζητήσουν νέους τίτλους που θα τους συντροφεύσουν!

Ακολουθούν αναλυτικά οι διαδικτυακές εκδηλώσεις του Public για τον Οκτώβριο:

 «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους»

Θανάσης Καμπαγιάννης (Εκδόσεις Αντίποδες)

@ Δευτέρα 05/10 και ώρα 20:00 | @PublicFB

Τη Δευτέρα 5/10 και ώρα 20.00 και μόλις δύο μέρες πριν την ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, θα συνομιλήσει με τον Δημήτρη Χριστόπουλο, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, και τη Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου, για το βιβλίο «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε το 2015 και οδεύει προς το τέλος της, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων. Στη διάρκειά της αναδείχθηκε η εγκληματική δράση της οργάνωσης, από τις απαρχές της μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάννη, δικηγόρου πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, αναδεικνύει τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης και τη στρατιωτική δομή της, περιγράφει τη δράση των ομάδων κρούσης και τις επιθέσεις κατά μεταναστών και πολιτικών αντιπάλων. Η επιχειρηματολογία και η ρητορική της ένταση την καθιστούν ένα σημαντικό τεκμήριο της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας.

«Πέντε στάσεις»

Μάκης Τσίτας (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

@ Τετάρτη 07/10 και ώρα 20:00 | @PublicFB

Την Τετάρτη 7/10 και ώρα 20.00 το Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν σε μια διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μάκη Τσίτα, «Πέντε Στάσεις».

Ο Μάκης Τσίτας θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα-κριτικό Μάριον Χωρεάνθη. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Υρώ Μανέ.

Η Τασούλα είχε όλους τους δρόμους ανοιχτούς μπροστά της, αλλά τους έκοψε ο Θεόφιλος με τον έρωτά του. Κι όμως, εκείνη βρήκε παράδρομους: σπούδασε, δούλεψε, μεγάλωσε δύο υπέροχα παιδιά. Στην ουσία, μόνη της. Ο Θεόφιλος πάντα απών στα σημαντικά και πάντα απάνθρωπος απέναντι σε όλους. Άραγε να έφταιγε γι’ αυτό το τρομερό μυστικό του; Η Τασούλα πέρασε των παθών της τον τάραχο, μα κρατήθηκε όρθια. Προχώρησε με κουράγιο, πείσμα, αλλά και με τη διαρκή έγνοια για το «τι θα πει ο κόσμος». Κι ενώ θα μπορούσε να έχει μια καλύτερη ζωή, τη στερήθηκε.

Ο Μάκης Τσίτας μάς χαρίζει τον μονόλογο μιας γυναίκας απ’ την επαρχία, που έζησε τριάντα χρόνια στη Θεσσαλονίκη κινούμενη με ασφάλεια στη διαδρομή των πέντε στάσεων του λεωφορείου, από το σπίτι στη δουλειά και πάλι πίσω. Μια ιστορία δοσμένη με συμπόνια και αγάπη, για τις αμέτρητες γυναίκες που έζησαν και ζουν με γνώμονα την ιερή αίσθηση του καθήκοντος, πληρώνοντας συνειδητά το όποιο τίμημα.

«Χωρίς πρόσωπο»

Κατερίνα Μαλακατέ (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

@ Παρασκευή 09/10 και ώρα 20:00 | @PublicFB

Την Παρασκευή 9/10 και ώρα 20.00 η Κατερίνα Μαλακατέ, συνομιλεί με τον συγγραφέα Μίνω Ευσταθιάδη για το νέο της βιβλίο «Χωρίς πρόσωπο».

Πάνω σε έναν καβγά με τη μητέρα του, ο 23χρονος Διονύσης αυτοπυροβολείται. Επιζεί, αλλά το μισό του πρόσωπο έχει διαλυθεί. Θα ζήσει στη σκιά, χωρίς μύτη, στόμα, μάγουλα, με μόνη συντροφιά τους γονείς του. Δυσκολεύεται να φάει και να μιλήσει, ενώ η όψη του προκαλεί εφιάλτες τα βράδια στα μικρά παιδιά. Για αρκετό καιρό η βασική του παρηγοριά είναι το ίντερνετ και τα σόσιαλ μίντια, εκεί όλοι κρύβονται πίσω από το πληκτρολόγιο. Ώσπου ένα βράδυ τον βρίσκει η ελπίδα, μια γιατρός τού στέλνει υλικό για την εγχείρηση που θα τον σώσει — μεταμόσχευση προσώπου. Μπορεί όμως το πρόσωπο ενός άλλου να σου δώσει πίσω τα χαμένα χρόνια; Αξίζει τον κόπο να μπεις στη διαδικασία, ενώ θα μπορούσες με το κατεστραμμένο πρόσωπο να εξαντλήσεις το προσδόκιμο ζωής χωρίς προβλήματα; Κι ο έρωτας; Πώς μεγαλώνει κάποιος χωρίς πρόσωπο, πώς ωριμάζει χωρίς ρυτίδες; Κι η μάνα, που τόσα χρόνια έβαλε τη δική της ζωή σε αναμονή για να τον φροντίζει;

Το μυθιστόρημα θέτει ζητήματα βιοηθικής, μα και άλλα, για τη ζωή, τον έρωτα, την οικογένεια, τους μητρικούς και πατρικούς δεσμούς, τις σχέσεις την εποχή του διαδικτύου. Οι ήρωες συνεχίζουν να απασχολούν ο ένας τον άλλον, ακόμα κι όταν τα ιατρικά θέματα πάνε καλά. Αν και το βασικό ερώτημα καθ’ όλη τη διάρκεια της αφήγησης παραμένει το αρχικό, «γιατί το βάρεσε;», τι είχε στο μυαλό του τη στιγμή που πάτησε τη σκανδάλη και κατέστρεψε τη ζωή του;

«Το σκισμένο τούλι»

Έλενα Ακρίτα (Εκδόσεις Διόπτρα)

@ 12/10 και ώρα 19:00 | @PublicFB

Τη Δευτέρα 12/10 και ώρα 19.00 η Έλενα Ακρίτα συνομιλεί με τον Παντελή Μπουκάλα, Συγγραφέα, αρθρογράφο, την Νατάσα Μποφίλιου Τραγουδίστρια και τη Μαρία Λουκά, Δημοσιογράφο, για το νέο της βιβλίο «Το σκισμένο τούλι». Διαβάζει ο Θανάσης Αλευράς.

Λάθος νύφες σε λάθος γάμο. «Σκισμένα τούλια» τις αποκαλούσε η Νένα, το πρώτο πιστολάκι του συνοικιακού κομμωτηρίου, τις γυναίκες αυτές. «Πάει, σκίστηκε κι αυτηνής το τούλι», σκεφτόταν όταν έβλεπε στον λουτήρα πελάτισσα να ξεφυλλίζει περιοδικά σιγοκλαίγοντας τον άντρα που της βγήκε σκάρτος.

Στην Αθήνα του σήμερα, πέντε γυναίκες ενώνουν τις τεθλασμένες γραμμές τους και σχηματίζουν μια ραγισμένη καρδιά. Η Νένα θα γνωρίσει τον άντρα της ζωής της τη μέρα που παντρεύεται έναν άλλον. Ο βιασμός της Μάρως οδηγεί σε μια πολύκροτη δικαστική διαμάχη που θ’ αφήσει εποχή. Η Σολφέζ και η Μιράντα θα περάσουν από φωτιά και σίδερο μέχρι να βγουν στο φως. Η Ιοκάστη στα χρόνια της δύσης της θα ζήσει έναν εφηβικά παράφορο έρωτα. Πέντε γυναίκες προχωρούν πιασμένες χέρι χέρι αδιαφορώντας για ηλικίες, τάξεις και γενιές. Πέντε γυναίκες πετάνε τα σκισμένα τούλια από πάνω τους και διεκδικούν τη ζωή τους από την αρχή. Πέντε γυναίκες μέσα από την αγάπη, τη βία, το γέλιο και το δάκρυ αγωνίζονται για το δικό τους «μαζί».

Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα πνίγονται στις κραυγές των αρνητών τους, η Έλενα Ακρίτα με χιούμορ και συγκίνηση αφηγείται μια δυνατή ιστορία, ενώ η πένα της γίνεται αγωγός για να ακουστεί η κρυφή φωνή που ξεκινάει από μέσα μας.

«Στις φλόγες – το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής»

Ναόμι Κλάιν (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

@ 14/10 και ώρα 20:00 | @PublicFB

Την Τετάρτη 14/10 στις 20:00, η Ναόμι Κλάιν σε μια διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου της βιβλίου, «Στις φλόγες – το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής».

Το «Στις φλόγες» αποδεικνύει γιατί η Ναόμι Κλάιν χαρακτηρίστηκε από το The New Yorker ως «η πλέον επιδραστική μορφή της αμερικανικής Αριστεράς» και γιατί ο κορυφαίος περιβαλλοντολόγος Μπιλ ΜακΚίμπεν την αποκαλεί «πνευματική νονά τού Πράσινου Νιου Ντηλ –το οποίο τυχαίνει να είναι η πιο σημαντική ιδέα στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

Για τουλάχιστον μία δεκαετία, η καταξιωμένη δημοσιογράφος και πρωτοπόρος διανοούμενη Ναόμι Κλάιν έχει καταγράψει τη μεταβολή της κλιματικής κρίσης από μια μελλοντική απειλή σε μια κρίσιμη κατάσταση με επείγοντα χαρακτήρα. Ήταν μεταξύ των πρώτων που υποστήριξαν ό,τι τώρα αποκαλείται Πράσινο Νιου Ντηλ –ένα όραμα για τη μεταμόρφωση των οικονομιών μας ώστε να αντιμετωπίσουμε, ταυτόχρονα, την κλιματική κατάρρευση και την ανεξέλεγκτη ανισότητα. Τώρα που η στάθμη των ωκεανών αυξάνεται μαζί με την παγκόσμια ανησυχία, υποστηρίζει ότι μόνο αυτού του είδους η τολμηρή δράση από τη βάση έχει μια πιθανότητα να μας κινητοποιήσει να αγωνιστούμε για τη ζωή μας όσο ακόμα υπάρχει χρόνος.

Με ανταποκρίσεις από τον μεταμορφωμένο σε φάντασμα Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο έως τους πνιγμένους στους καπνούς ουρανούς των βορειοδυτικών ακτών των ΗΠΑ, και από το σαρωμένο από τυφώνα Πουέρτο Ρίκο έως το Βατικανό, που συνειδητοποιεί την ανάγκη για ριζική αλλαγή, η Κλάιν καταλήγει ότι, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή κρίση της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται να μεταμορφώσουμε τα συστήματα που τη δημιούργησαν.

«ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΡΙΟ»

Μπέρρυ Ναχμίας (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

@ 19/10 και ώρα 19:30 | @PublicFB

Την Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, στις 19.30, μια διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου της Μπέρρυς Ναχμίας ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ, (Επιμέλεια-Επίμετρο: Οντέτ Βαρών-Βασάρ)

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει η Ζανέτ Μπατίνου, Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, αρχαιολόγος

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιστορικός, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Ρίτα Βεντούρα, κόρη της συγγραφέως, ψυχοθεραπεύτρια, Χρήστος Τσαμπρούνης, ψυχαναλυτής – Ψυχαναλυτικός Σύλλογος Freud-Lacan, κοινωνιολόγος

Σύντομη παρέμβαση:

Ειρήνη Αναστασοπούλου, δημοσιογράφος DW και ΣΚΑΪ

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιώργος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, επιστημονικός υπεύθυνος της σειράς «Θέματα Εβραϊκής Ιστορίας» των εκδόσεων Αλεξάνδρεια.

Η μαρτυρία της Μπέρρυς Ναχμίας για τη σύλληψη, την εκτόπιση και τον εγκλεισμό της στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου υπήρξε στην πρώτη της έκδοση (1989) μία από τις πρώτες μαρτυρίες επιζώντων που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν στα ελληνικά. Ανήκει στις ελάχιστες μαρτυρίες γυναικών που επέστρεψαν στην Ελλάδα και είχαν το σθένος να καταγράψουν την ακραία φρίκη που βίωσαν στο στρατόπεδο στο οποίο εξοντώθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο Εβραίοι απ’ όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...