496
Ο Μπέρνι Σάντερς πανευτυχής για τη νίκη του, στην πανηγυρική ομιλία του στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ | REUTERS/Mike Segar

Πρωτιά Σάντερς στο Νιου Χαμσάιρ, καταποντίστηκαν Μπάιντεν και Γουόρεν

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 07:44
Ο Μπέρνι Σάντερς πανευτυχής για τη νίκη του, στην πανηγυρική ομιλία του στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ
| REUTERS/Mike Segar

Πρωτιά Σάντερς στο Νιου Χαμσάιρ, καταποντίστηκαν Μπάιντεν και Γουόρεν

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 07:44

Η δεύτερη μάχη είχε καθαρό νικητή. Αλλά και ξεκάθαρους ηττημένους. Ο Μπέρνι Σάντερς επικράτησε στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη στο Νιου Χαμσάιρ –οι δεύτερες κάλπες μετά την Αϊοβα– και τέθηκε ατύπως επικεφαλής της κούρσας για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, με φόντο τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Είναι το ξεκίνημα μιας πολιτικής επανάστασης» θριαμβολόγησε. Και ενδεχομένως να είναι, καθώς οι θεωρούμενοι «συστημικοί» αντίπαλοί του, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καταποντίστηκαν.

Στη δεύτερη θέση, χωρίς μάλιστα μεγάλη διαφορά, ακολούθησε ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, ο μέχρι πρότινος άσημος δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, ο οποίος με τον διάσημο Κέβιν Κόστνερ να περιοδεύει μαζί του στις πόλεις του Νιου Χαμσάιρ (εδώ) φαίνεται να κατακτά μια δυναμική μετά και τη νίκη του –όσον αφορά τους εκλέκτορες τουλάχιστον– στην Αϊοβα την περασμένη εβδομάδα (εδώ).

«Σε ευχαριστώ (λαέ του) Νιου Χαμσάιρ, απέδειξες τη δύναμη της πολιτικής που ορίζεται από τη σύνθεση και όχι την πόλωση» ανέφερε στο πρώτο μήνυμά του ο 38χρονος πολιτικός, τονίζοντας ότι αυτή είναι η στιγμή που θα πρέπει όχι μόνο να τελειώσει η εποχή Τραμπ αλλά να ξεκινήσει μια νέα.

Τρίτη από τις κάλπες του Νιου Χαμσάιρ αναρριχήθηκε η Εϊμι Κλόμπουτσαρ, την οποία στηρίζουν οι New York Times (εδώ) και πήγε καλά σε εσωκομματικό debate την περασμένη εβδομάδα.

Αντίθετα τα νέα δεν είναι καλά για άλλα δύο από τα φαβορί, τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που έμειναν κάτω από το 10%.

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από το 86% των τμημάτων, ο 78χρονος Σάντερς, γερουσιαστής του Βερμόντ, συγκεντρώνει ποσοστό 25,7% των ψήφων, ενώ ακολουθεί ο Μπούτιτζιτζ με 24,4%. Η Εϊμι Κλόμπουτσαρ καταλαμβάνει το 19,7%.

Η Γουόρεν έμεινε στην τέταρτη θέση με το 9,3% των ψήφων και ο Μπάιντεν περιορίζεται στο 8,4% των ψήφων.

Διαβλέποντας τη δεύτερη συνεχή απογοητευτική για τον ίδιο βραδιά, ο Τζο Μπάιντεν έσπευσε αμέσως στη Νότια Καρολίνα για να συνεχίσει την εκστρατεία του. Η συγκεκριμένη Πολιτεία έχει μεγάλο ποσοστό Αφροαμερικανών οι οποίοι θεωρούνται προνομιακό του κοινό. Σε κάθε περίπτωση ευελπιστεί να κάνει ρελάνς στην αναμέτρηση της 29ης Φεβρουαρίου και την «Σούπερ Τρίτη» στις 3 Μαρτίου, οπότε θα διεξαχθούν προκριματικές σε 14 αμερικανικές πολιτείες, μεταξύ αυτών η Καλιφόρνια και το Τέξας.

«Δεν τελείωσε, φίλοι. Μόλις άρχισε», είπε ο 77χρονος Μπάιντεν αφού έφθασε στη Νότια Καρολίνα. Αλλά σε λίγο θα μπει και στην κούρσα ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, που συνεχίζει να κάνει εκστρατεία μέσω μιας χωρίς προηγούμενο διαφημιστικής καταιγίδας.

Τα αποτελέσματα στο Νιου Χαμσάιρ δημοσιοποιήθηκαν καθώς οι υποψήφιοι άρχισαν πλέον να λιγοστεύουν (απομένουν πια εννέα): ο επιχειρηματίας Αντριου Γιανγκ και ο γερουσιαστής Μάικλ Μπένετ έκαναν γνωστό πως αποχωρούν από την κούρσα.

Παρατηρώντας με ειρωνεία τις εσωκομματικές μάχες των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ —που σάρωσε και στο Νιου Χαμσάιρ, στη μάλλον τυπική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων — χαρακτήρισε «πολύ άσχημο» το αποτέλεσμα για τη Γουόρεν, την οποία αποκαλεί με το παρατσούκλι «Ποκαχόντας», υποστηρίζοντας ότι μάλλον θα πρέπει να ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την κούρσα με τη σειρά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...