420
Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, η κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλας Ζοζέ Εντουάρντο | Reuters

Πορτογαλία: Διατάχθηκε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της Ιζαμπέλ ντος Σάντος

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 22:22
Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, η κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλας Ζοζέ Εντουάρντο
|Reuters

Πορτογαλία: Διατάχθηκε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της Ιζαμπέλ ντος Σάντος

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 22:22

Οι εισαγγελικές αρχές της Πορτογαλίας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι διατάχθηκε η κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν στην Ιζαμπέλ ντος Σάντος, η οποία είναι ύποπτη για απάτη και κατάχρηση στην πατρίδα της, την Ανγκόλα.

Η Ντος Σάντος, κόρη του πρώην προέδρου της Ανγκόλας Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει την είδηση αυτήν.

Η ίδια έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη ότι έχει διαπράξει οτιδήποτε το επιλήψιμο.

«Το γραφείο του εισαγγελέα ζήτησε την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών» στο πλαίσιο ενός αιτήματος των αρχών της Αγκόλας για διεθνή δικαστική συνεργασία», είπε μια εκπρόσωπος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας επίσης δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Τον περασμένο μήνα οι αρχές της Ανγκόλας κατηγόρησαν την Ντος Σάντος, την «πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής», για κακοδιαχείριση και κατάχρηση την εποχή που ήταν πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Sonangol.

Η κόρη του προέδρου είχε τοποθετηθεί, μέσω διατάγματος του πατέρα της Zοσέ Εντουάρντο, επικεφαλής στην προβληματική εταιρεία το 2016.

Oταν ο πατέρας παραιτήθηκε από πρόεδρος της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2017 η καρέκλα της Σάντος στην πετρελαϊκή εταιρεία άρχισε να «τρίζει».

Δύο μήνες αργότερα απολύθηκε, προκαλώντας την έκπληξη αρκετών Ανγκολέζων για τον τρόπο με τον οποίο ο διάδοχος πρόεδρος Λουρένσο –που ανήκε στο ίδιο κόμμα με τον προκάτοχό του- εξαπέλυσε επίθεση στα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειας Ντος Σάντος.

Τα έγγραφα της διαρροής δείχνουν ότι όταν η Ντος Σάντος εγκατέλειψε τη Sonangol, ενέκρινε ύποπτες πληρωμές ύψους 58 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια συμβουλευτική εταιρεία στο Ντουμπάι, την Matter Business Solutions.

Η Ντος Σάντος ανέφερε ότι δεν έχει οικονομικά συμφέροντα στην Matter, όμως στα έγγραφα φαίνεται ότι τη συμβουλευτική εταιρεία διαχειριζόταν συνεργάτης της, ενώ οι μετοχές της Matter ήταν στην κατοχή φίλου της.

Οπως αποκαλύφθηκε από την δημοσιογραφική έρευνα, την ημέρα που η Σάντος απολύθηκε από την Sonangol, η Matter έστειλε περισσότερα από 50 τιμολόγια σε θυγατρική της ανγκολέζικης κρατικής εταιρείας πετρελαίου στο Λονδίνο.

Μάλιστα η Σάντος φαίνεται να εγκρίνει τις πληρωμές προς τη συμβουλευτική εταιρεία του φίλου της στο Ντουμπάι αφού απολύθηκε, ενώ στα τιμολόγια υπάρχουν πολύ αόριστες περιγραφές ώστε να αιτιολογούνται επαρκώς οι λόγοι που δόθηκε το υπέρογκο ποσό των 58 εκατ. δολαρίων για παροχή συμβουλών.

Μετά την αποκάλυψη όλων αυτών, τον Δεκέμβριο είχαν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της στην Ανγκόλα.

Μια τραπεζική πηγή με γνώση της υπόθεσης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι κατασχέθηκαν λογαριασμοί της Ντος Σάντος στην πορτογαλική τράπεζα Millennium bcp.

Άλλη πηγή του τραπεζικού τομέα είπε ότι κάποιοι λογαριασμοί κατασχέθηκαν και στην μικρή πορτογαλική τράπεζα EuroBic, στην οποία μέχρι πρόσφατα ήταν μεγαλομέτοχος η ντος Σάντος (είπε το 42,5%).

Την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ισπανική τράπεζα Abanca συμφώνησε να αγοράσει το 95% των μετοχών της Eurobic.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...