477
Εϊμι Κλόμπουτσαρ (αριστερά) και Ελίζαμπεθ Γουόρεν - οι δύο υποψήφιες που θα ήθελαν για πρόεδρο οι New York Times | Reuters/CreativeProtagon

New York Times: «Στηρίζουμε Γουόρεν και Κλόμπουτσαρ για πρόεδρο των ΗΠΑ»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 15:33
Εϊμι Κλόμπουτσαρ (αριστερά) και Ελίζαμπεθ Γουόρεν - οι δύο υποψήφιες που θα ήθελαν για πρόεδρο οι New York Times
|Reuters/CreativeProtagon

New York Times: «Στηρίζουμε Γουόρεν και Κλόμπουτσαρ για πρόεδρο των ΗΠΑ»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2020, 15:33

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η εφημερίδα New York Times ανακοίνωσε ότι στηρίζει ταυτόχρονα δύο υποψηφιότητες για το χρίσμα των Δημοκρατικών: την Ελίζαμπεθ Γουόρεν και την Εϊμι Κλόμπουτσαρ.

Παραδοσιακά, η στήριξη της εφημερίδας θεωρείται ότι επηρεάζει κάποιους ψηφοφόρους και δίνει ώθηση στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των προκριματικών εκλογών στις ΗΠΑ, η εφημερίδα γράφει: Αυτή τη στιγμή, η κυρία Κλόμπουτσαρ και η κυρία Γουόρεν είναι οι δύο πολιτικοί από τη μεριά των Δημοκρατικών με τα πιο κατάλληλα εφόδια για να οδηγήσουν το κόμμα και το έθνος στο μέλλον. «Ας κερδίσει η καλύτερη γυναίκα», καταλήγει το κύριο άρθρο της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο υποψήφιες «σε αυτή την τρομακτική στιγμή, τόσο το ριζοσπαστικό όσο και το ρεαλιστικό μοντέλο χρήζουν της προσοχής μας. Για αυτόν τον λόγο, σπάμε την παράδοσή μας και στηρίζουμε δύο υποψηφιότητες».

«Η γερουσιαστής Γουόρεν είναι μία χαρισματική αφηγήτρια και μία σπουδαία αρχιτέκτονας κανονιστικής νομοθεσίας. Μπορεί να μην συμφωνούμε με κάποιες προτάσεις της, όμως μας έχει κάνει εντύπωση το πόσο αποτελεσματικά έχει ταιριάξει το μήνυμά της με τις συγκυρίες της εποχής.

Οσο για την Κλόμπουτσαρ, το επιτελείο των New York Times ανέφερε ότι, η γερουσιαστής από τη Μινεσότα έχει να επιδείξει χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας στο Κογκρέσο και με τα δύο κόμματα, κάτι που την καθιστά έμπειρη στην απαραίτητη σύναψη συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών. «Εχει δείξει ότι μπορεί να ενώσει το κόμμα και ίσως και το έθνος».

Η εφημερίδα κατέληξε στην απόφασή της μετά από πολύωρες συνεντεύξεις από το διευθυντικό της επιτελείο των εννέα υποψηφίων των Δημοκρατικών, στις οποίες είχαν το ελεύθερο να ρωτήσουν ό,τι ήθελαν. Τρεις αρνήθηκαν το ραντεβού με τους δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Μετά την ανακοίνωση της στήριξής τους, η Κλόμπουτσαρ έγραψε στο Twitter ότι είναι μεγάλη τιμή, ενώ η Γουόρεν, υπενθύμισε ότι τόσο αυτή όσο και η συνυποψήφιά τους είναι ανίκητες σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της καριέρας τους.

Οι New York Times, στο άρθρο τους, τονίζουν ότι μετά από μία τετραετία μίσους και αντιπαλότητας, που έχει χωρίσει τη χώρα σε δύο στρατόπεδα, οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν πρόεδρο που θα θα ενώσει ξανά τη χώρα και θα λάβει υπόψιν όλες τις διαφορές, με σεβασμό στον λαό που θεωρείται αποκομμένος και απομονωμένος και με διαφορετική άποψη από τη δική του. Για αυτόν τον λόγο, εξηγούν πως δεν πιστεύουν ότι ο Μπέρνι Σάντερς είναι κατάλληλος για την προεδρία.

Χρειάζονται παράλληλα έναν υποψήφιο, που δεν θα προσπαθήσει να επαναφέρει το παλιό κατεστημένο, το οποίο αποδυνάμωσε ο Τραμπ, αλλά όπως αποδείχθηκε, δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις της νέας εποχής. Για αυτόν τον λόγο, δεν στηρίζουν ούτε τον Τζο Μπάιντεν.

Στις δημοσκοπήσεις, η Γουόρεν εναλλάσσεται με τον Σάντερς στη δεύτερη ή τρίτη θέση μετά τον Μπάιντεν. Αρκετά πιο κάτω, βρίσκεται η Κλόμπουτσαρ, κάτι όμως, που η εφημερίδα δεν θεωρεί αρνητικό, μια που ο Τζον Κέρι, υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, το 2004, τον αντίστοιχο μήνα στην προεκλογική εκστρατεία, ήταν στην τελευταία θέση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...