228
Τέλος τα χαμόγελα για Σάντσεθ στο ισπανικό κοινοβούλιο | REUTERS/Juan Medina/File Photo

Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία υπό το βάρος της πανωλεθρίας Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2023, 12:47
Τέλος τα χαμόγελα για Σάντσεθ στο ισπανικό κοινοβούλιο
|REUTERS/Juan Medina/File Photo

Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία υπό το βάρος της πανωλεθρίας Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2023, 12:47

Η βαριά ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές την περασμένη Κυριακή στην Ισπανία, υποχρέωσε τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 23 Ιουλίου.

Οπως ανακοίνωσε ο Σάντσεθ, εντός της ημέρας θα διαλύσει τη βουλή και  η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου.

«Παρότι οι χθεσινές εκλογές είχαν τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα, το νόημα της ψηφοφορίας περνάει ένα μήνυμα που υπερβαίνει αυτό τον χαρακτήρα. Αυτός είναι και ο λόγος που, ως πρωθυπουργός και γενικός γραμματέας του PSOE, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη των αποτελεσμάτων […] Ελαβα την απόφαση αυτή βλέποντας τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Οι δημοσκοπήσεις στη χώρα της Ιβηρικής προέβλεπαν μεν νίκη της Δεξιάς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, κανένας όμως δεν περίμενε ότι το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) θα υφίστατο τέτοιες απώλειες.

Από την πλευρά του το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό μετέτρεψε εξαρχής τις τοπικές εκλογές σε εθνικό δημοψήφισμα για την πολιτική του Σάντσεθ, και  πρακτικά πέτυχε όλους τους στόχους του, με πάνω από 7 εκατ. ψήφους (ποσοστό 31,5%) – δύο εκατ. περισσότερες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια-  έναντι λιγότερων από 6,3 εκατ. (ποσοστό 28,1%) που έλαβε το PSOE

Ετερος μεγάλος κερδισμένος, το ακροδεξιό κόμμα Vox – τρίτη δύναμη, με 7,19%- που διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια κάνοντας θεαματική είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...