559
Ρωσικό πλοίο ξεφορτώνει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρωσία στο λιμάνι του Μπιλμπάο, στην βορειοδυτική Ισπανία | REUTERS/Vincent West

Πρόβλεψη: Μόνο το ενεργειακό εμπάργκο θα σταματήσει τον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 16:34
Ρωσικό πλοίο ξεφορτώνει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρωσία στο λιμάνι του Μπιλμπάο, στην βορειοδυτική Ισπανία
|REUTERS/Vincent West

Πρόβλεψη: Μόνο το ενεργειακό εμπάργκο θα σταματήσει τον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 16:34

Το εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία θα αναγκάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο μέσα σε δύο μήνες, σύμφωνα με πρώην οικονομικό του σύμβουλο.

Ο Αντρέι Ιλαριόνοφ ήταν από τους κορυφαίους συμβούλους επί οικονομικών θεμάτων του ρώσου προέδρου και εκπρόσωπος της Ρωσίας στην G8 από το 2000 έως το 2005, όταν παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την εισβολή των ρώσων κομάντος στο σχολείο του Μπεσλάν, όπου τσετσένοι αντάρτες κρατούσαν ομήρους 1.125 αμάχους, με εκατοντάδες παιδιά ανάμεσά τους. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 333 αμάχων.

Μιλώντας στο BBC, ο Ιλαριόνοφ, ο οποίος τώρα ζει στις ΗΠΑ, είπε ότι «αν οι δυτικές χώρες εφαρμόσουν αληθινό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία, βάζω στοίχημα ότι σε ένα με δύο μήνες, οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα σταματήσουν. Είναι ένα από τα πολύ αποτελεσματικά εργαλεία που έχουν ακόμα στο οπλοστάσιό τους οι δυτικές χώρες». Πρόσθεσε επίσης, πως η αλλαγή ηγεσίας στο Κρεμλίνο είναι αναπόφευκτη «αργά ή γρήγορα» διότι «είναι απολύτως απίθανο να έχει η Ρωσία το παραμικρό θετικό μέλλον με το σημερινό καθεστώς».

Σύμφωνα με τον Ζοσέπ Μπορέλ, η ΕΕ πληρώνει στη Ρωσία ένα δισεκατομμύριο ευρώ κάθε μέρα για την εισαγωγή ενέργειας.

Ο Αντρέι Ιλαριόνοφ (αριστερά) στο Νταβός, το 2003, ως εκπρόσωπος του Κρεμλίνου – EPA/SERGEI ILNITSKY
Τι θα κάνει η ΕΕ;

Μετά τις επανειλημμένες κλήσεις για εμπάργκο από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τις θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων που αποκαλύπτονται καθημερινά στην Ουκρανία, οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχομένο του εμπάργκο, στο οποίο μέχρι τώρα αντιτίθενται σθεναρά η Γερμανία και η Ουγγαρία.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας επιβεβαίωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για πιθανό πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Πρόσθεσαν όμως, ότι δεν υπάρχει συμφωνία για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Προσερχόμενος σε συνάντηση των υπ. Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, ο Ιρλανδός Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η Κομισιόν εργάζεται για να διασφαλίσει ότι το πετρέλαιο είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, αυτό σίγουρα συμβάλλει στη χρηματοδότηση αυτού του πολέμου. Χρειάζεται να διακόψουμε αυτή τη χρηματοδότηση…όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα», είπε.

Οι ομόλογοί του από την Ολλανδία και τη Λιθουανία δήλωσαν επίσης ότι η Κομισιόν αναζητά τρόπους για να στοχοθετήσει το ρωσικό πετρέλαιο, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού της ΕΕ, ως μέσο άσκησης πίεσης προς τη Ρωσία για να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις.

«Εξετάζουμε όλες τις άλλες (κυρώσεις), συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Βόπκε Χούκστρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ του εμπάργκο, αν και η απόφασή του δεν είναι δεσμευτική.

Ενα πιθανό εμπάργκο στο πετρέλαιο εξαρτάται από τις τεχνικές λεπτομέρειες για το εύρος και τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης, καθώς και από τη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ενεργειακή εξάρτηση ποικίλει στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με χώρες όπως η Βουλγαρία να εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό πετρέλαιο. Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει ένα πετρελαϊκό εμπάργκο.

Η θέση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, θα είναι κρίσιμης σημασίας. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου, ζήτησε ένα «συντονισμένο σχέδιο για τη σταδιακή, πλήρη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα» από τη Ρωσία, αλλά διπλωμάτες της ΕΕ έχουν πει ότι το Βερολίνο δεν στηρίζει ενεργά την άμεση επιβολή εμπάργκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...