312
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τοποθετείται μονομερώς υπέρ των τουρκικών συμφερόντων σε θέμα που αφορά τη Συμμαχία | Reuters

Προς νέο «Βουκουρέστι»; Ετοιμο το ΝΑΤΟ να στηρίξει τον Σαράζ στη Λιβύη, λέει ο Στόλτενμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 17:45
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τοποθετείται μονομερώς υπέρ των τουρκικών συμφερόντων σε θέμα που αφορά τη Συμμαχία
|Reuters

Προς νέο «Βουκουρέστι»; Ετοιμο το ΝΑΤΟ να στηρίξει τον Σαράζ στη Λιβύη, λέει ο Στόλτενμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 17:45

Σε δήλωση στήριξης της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ προέβη αιφνιδίως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μία ακόμη ενέργεια που εξυπηρετεί -με προκλητικό τρόπο- τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα τον ρόλο της στους κόλπους της Συμμαχίας.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, δεν γίνεται να εξισωθούν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Σαράζ, με τον Χαλίφα Χαφτάρ (σ.σ. τον οποίο προ μηνών είχε υποδεχθεί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  στην Αθήνα, περισσότερα εδώ και για τη συνάντηση του στρατάρχη με τον Πρωθυπουργό εδώ).

«Στη Λιβύη υπάρχει εμπάργκο όπλων που πρέπει να τηρείται από όλες τις πλευρές», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ (κλείνοντας τα μάτια στις επανειλημμένες παραβιάσεις του εμπάργκο -με όλους τους τρόπους- από το καθεστώς Ερντογάν).

Ωστόσο, σημείωσε, «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξισώσουμε τις δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράζ, τη μόνη που -όπως υπογράμμισε- αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ».

«Για τον λόγο αυτό», ανακοίνωσε, «το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δώσει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Τρίπολης», σε μία δήλωση που γέρνει ετεροβαρώς προς την πλευρά της Τουρκίας, αγνοώντας τις ανησυχίες της Ελλάδος σε σχέση με τα παράνομα και αυθαίρετα τουρκολιβυκά μνημόνια τα οποία υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο ο Σαράζ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε μάλιστα ότι  το ΝΑΤΟ έχει 30 εταίρους, οι οποίοι σε πολλά θέματα έχουν διαφορετικές θέσεις, αλλά όπως έσπευσε να συμπληρώσει, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος (σ.σ. ειδικά ως προς τον ρόλο της στο μέτωπο της Συρίας).

Και για να «χρυσώσει το χάπι», προέβη και στην τυπική διαβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι ποια θα είναι η στάση της Αθήνας έναντι της συγκεκριμένης δήλωσης του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...