623
10 Μαΐου. Επιβατικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, κατεστραμμένο από τον βομβαρδισμό που έκαναν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ | REUTERS / Ismail Zitouny

Λιβύη: Με έξι Μιράζ 2000 θα βομβαρδίζει ο Χαφτάρ!

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 21:30
10 Μαΐου. Επιβατικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, κατεστραμμένο από τον βομβαρδισμό που έκαναν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ
|REUTERS / Ismail Zitouny

Λιβύη: Με έξι Μιράζ 2000 θα βομβαρδίζει ο Χαφτάρ!

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 21:30

Ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ είναι ο ισχυρός άνδρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο ιθύνων νους της τελευταίας επιχείρησης υποστήριξης του Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη. Ο πρίγκιπας-διάδοχος των Εμιράτων έστειλε έξι πολεμικά αεροσκάφη Μιράζ 2000 σε βάση της Αιγύπτου (στην αιγυπτιολιβυκή μεθόριο) προς ενίσχυση των δυνάμεων που μάχονται εναντίον του «αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα» καθεστώτος της Τρίπολης.

Στα σχετικά δημοσιεύματά τους τα ιταλικά Μέσα, που διατηρούν αμείωτο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για την περιοχή, υπογραμμίζουν ότι ο λίβυος στρατάρχης και αντίπαλος του «νομίμου πρωθυπουργού» Φαγιέζ Σαράτζ χρειαζόταν επειγόντως ενισχύσεις, αφού τα έχει βρει σκούρα πολεμώντας τις καθεστωτικές δυνάμεις. Οι πολιτοφυλακές του Σαράτζ «τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ανακατέλαβαν πόλεις και χωριά» κατά μήκος του παραλιακού δυτικού μετώπου, προς τα σύνορα με την Τυνησία, έτσι η βοήθεια στον Χαφτάρ, όπως αυτή που κατέφθασε ήταν σπουδαία, επειδή αλλάζει άρδην το σκηνικό.

Δύο εκ των αφανών πρωταγωνιστών στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης: ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Wikipedia)

Η σύρραξη στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Βόρειας Αφρικής κλιμακώνεται λοιπόν, με τον ρόλο όσων τρίτων εμπλέκονται στην ιστορία να καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. Ο πολλαπλασιασμός της ισχύος των δυνάμεων του Χαφτάρ με την προαναφερθείσα αεροπορική ενίσχυσή τους προκαλεί πανικό στην Τουρκία η οποία απειλεί με ανοικτό πόλεμο για να σώσει τον Σαράτζ και την τουρκολιβυκή ψευδοσυμφωνία περί «καθορισμού θαλασσίων ζωνών», εκείνη την προκλητική κίνηση που… εξαφάνισε από τον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου την Ανατολική Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά.

«Οι φίλιες δυνάμεις του Χαφτάρ αντεπιτίθενται», γράφει η Repubblica, «έπειτα από μερικές εβδομάδες» κατά τις οποίες γνώρισαν ήττες στις συγκρούσεις τους με τις τουρκοσυριακές πολιτοφυλακές του Σαράτζ. Πρόκειται για την «απάντηση των Εμιράτων» στις αλλεπάλληλες από τον περασμένο Δεκέμβριο τουρκικές αποστολές συμβατικού πολεμικού υλικού και πυραύλων, drones, αλλά και ανδρών στην Τρίπολη, με σκοπό την ενίσχυση της άμυνας του Σαράτζ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Σαράτζ επιθεωρούν τα ερείπια του αεροδρομίου της Τρίπολης έπειτα από τον βομβαρδισμό που έκαναν οι δυνάμεις του Χαφτάρ (REUTERS/Ismail Zitouny)

«Τα Εμιράτα, η Ρωσία και η Αίγυπτος μεταφέρουν υλικά και άντρες στη Λιβύη, ώστε να ανακτήσει ο Χαφτάρ το χαμένο έδαφος». Οι Ιταλοί, με συμπάθειες στον «αναγνωρισμένο» της Τρίπολης και με ολιγάριθμο στρατιωτικό προσωπικό να στρατωνίζεται στη χώρα σε περιοχές που ελέγχει ο Σαράτζ, παραδέχονται ωστόσο ότι «τα έξι μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 των Εμιράτων, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στα ανατολικά», συνιστούν «τη δυνητικά πιο επικίνδυνη καινοτομία», καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του λιβυκού εμφυλίου πολέμου.

Σύροι εναντίον Σύρων και πάλι

H Repubblica υπογραμμίζει την ενόχληση των ΗΠΑ από τη δραστηριότητα και της Ρωσίας στο Λιβυκό: «Η Ρωσία, μέσω του στρατού του προέδρου Ασαντ, θα αποστείλει στη Λιβύη και στο πλευρό του Χαφτάρ σύρους πολεμιστές οι οποίοι θα τεθούν απέναντι στις τουρκοσυριακές δυνάμεις των πολιτοφυλακών του Σαράτζ». Δηλαδή θα ανταμωθούν και πάλι ως αντίπαλοι στα πεδία των μαχών οι Σύροι που πολέμησαν ο ένας τον άλλον και στον συριακό εμφύλιο! Η όλη «επιχείρηση» των Ρώσων «ανησυχεί τις ΗΠΑ οι οποίες φοβούνται την πιθανή παρουσία στη Λιβύη ανδρών της Χεζμπολάχ», ακόμη και «ιρανών συμβούλων του Ασαντ».

Εμιράτα εναντίον Τουρκίας

Η κατάσταση μπορεί να παροξυνθεί με αμεσότερη συμμετοχή της Τουρκίας, πέρα από τις τρεις φρεγάτες που τώρα πλέουν στα ανοιχτά και από τις οποίες απογειώνονται αναγνωριστικά drones. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία επιχειρεί ήδη για λογαριασμό του Σαράτζ απογειώνοντας βομβαρδιστικά drones τύπου «Μπαϊρακτάρ» από το έδαφος της Λιβύης, από διάφορα μικρά αεροδρόμια που ελέγχουν οι τουρκοσυριακές πολιτιοφυλακές.

Τα Εμιράτα, λέει το ιταλικό Μέσο, έχουν επενδύσει πολύ, και σε πολιτικό επίπεδο και σε οικονομικό, και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον Χαφτάρ. Τα Εμιράτα στη Λιβύη θα πολεμήσουν. Και θα πολεμήσουν κατά της Τουρκίας, σε έναν πόλεμο που η Ευρώπη θα αναγκαστεί να παρακολουθήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...