606
Ο Νίκος Δένδιας με τον Χαλίφα Χαφτάρ μέσα στο ξενοδοχείο «King George» | Intimenews

Ρελάνς της Αθήνας με την έλευση του Χαφτάρ – συνάντηση με Δένδια και Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 20:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/01/2020, 23:55
Ο Νίκος Δένδιας με τον Χαλίφα Χαφτάρ μέσα στο ξενοδοχείο «King George»
|Intimenews

Ρελάνς της Αθήνας με την έλευση του Χαφτάρ – συνάντηση με Δένδια και Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 20:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/01/2020, 23:55

Στην πολιτική, ιδίως στη διεθνή πολιτική, το timing είναι το παν. Δύο μόλις 24ωρα πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, η Αθήνα καλωσόρισε τον στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ. Είναι ένα μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και προς τους Γερμανούς –που εκβιαζόμενοι από τον Ταγίπ Ερντογάν δεν δέχτηκαν συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη–, αλλά και προς την Τουρκία, που ως γνωστόν στη Λιβύη στηρίζει τον Φαγιέζ αλ Σαράζ.

Ουσιαστικά ο στρατάρχης Χαφτάρ –που προτού ταξιδέψει στην Αθήνα είχε συναντηθεί με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας– θα μεταβεί στο Βερολίνο αφού πρώτα θα έχει περάσει από διπλωματικά «σεμινάρια» στην Ελλάδα, άρα η χώρα μας θα είναι με κάποιον τρόπο «παρούσα» στη Διάσκεψη.

Παράλληλα εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απείλησε ευθέως με βέτο σε όποια λύση της ΕΕ για τη Λιβύη, εάν δεν ακυρωθεί η παράνομη συμφωνία της Τρίπολης με την Αγκυρα για την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Και ως αρωγός ήρθε η Γαλλία που αποκήρυξε το μνημόνιο Ερντογάν – Αλ Σάραζ (εδώ), αφήνοντας κι αυτή μια παρακαταθήκη για τη στάση που θα κρατήσει στη Διάσκεψη του Βερολίνου (ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι παρών).

Ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 19:50 της Πέμπτης, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και λίγο αργότερα είχε μια πρώτη αναγνωριστική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο ξενοδοχείο «King George» της πλατείας Συντάγματος. Τον στρατάρχη συνοδεύει στην Αθήνα ο αρχηγός του λιβυκού στόλου ναύαρχος Φάρατζ ελ Μαχντάουι, ο οποίος είναι μάλιστα και απόφοιτος της ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επίσκεψης, ο στρατάρχης Χαφτάρ, «αντίπαλον δέος» του πρωθυπουργού Αλ Σαράζ και της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης, το πρωί της Παρασκευής θα συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Δένδια και κατόπιν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Η επίσημη συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, απέναντι από τη Βουλή, έχει προγραμματιστεί για τις 09:20 της Παρασκευής.

«Φρούριο» θύμιζε το Σύνταγμα για τον Χαφτάρ

Ο Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος φρουρείται από ΕΚΑΜ και Αντιτρομοκρατική, θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βουλή για το τετ-α-τετ με τον Πρωθυπουργό καθώς δεν είναι αρχηγός κράτους και έτσι το πρωτόκολλο δεν προβλέπει υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Νίκος Δένδιας έξω από το ξενοδοχείο, αναμένοντας την άφιξη του Χαλίφα Χαφτάρ
Μητσοτάκης προς Μέρκελ: Βέτο σε όποια λύση για Λιβύη, εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με Τουρκία

Τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου (Alpha, Αντώνης Σρόιτερ) με την οποία του δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί «εφ’ όλης της ύλης» της επικαιρότητας.

Αναφορικά με το Λιβυκό, ο Πρωθυπουργός είπε ευθαρσώς ότι «κακώς δεν προσκληθήκαμε στη διάσκεψη του Βερολίνου», αν και ποτέ δεν συμμετείχε η Ελλάδα στη σχετική διαδικασία με εξαίρεση εκείνη στο Παλέρμο.

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «περιφερειακή δύναμη σταθερότητας, και θα έπρεπε να είμαστε εκεί». Είπε ακόμη ότι επικοινώνησε γραπτώς με παράγοντες όπως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ότι την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο (Ερντογάν – Σαράζ) περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Και αμέσως έδωσε την είδηση: η χώρα μας, είπε, δεν θα δεχθεί πολιτική λύση στο λιβυκό πρόβλημα χωρίς ακύρωση του εν λόγω μνημονίου. Είναι προϋπόθεση επίλυσης η ακύρωσή του.

Ανέφερε δε τη λέξη βέτο για τα φόρα όπου η Ελλάς μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...