360
Πέρυσι η 84η ΔΕΘ είχε τιμώμενη χώρα την Ινδία, εφέτος είναι η Γερμανία, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξει καν έκθεση... | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προς ματαίωση, λόγω κορονοϊού, η 85η ΔΕΘ

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2020, 17:39
Πέρυσι η 84η ΔΕΘ είχε τιμώμενη χώρα την Ινδία, εφέτος είναι η Γερμανία, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξει καν έκθεση...
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προς ματαίωση, λόγω κορονοϊού, η 85η ΔΕΘ

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2020, 17:39

Ηταν τέλη Απριλίου, το εθνικό lockdown ήταν ακόμα σε ισχύ, όταν ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης έδινε μια πρώτη ιδέα για το πόσο εύθραυστη ήταν η διεξαγωγή της 85ης ΔΕΘ, μολονότι τότε ο Σεπτέμβριος ήταν ακόμη μακριά και η Ελλάδα τα είχε πάει πολύ καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας της Covid-19.

«Ή θα γίνει 5 με 13 Σεπτεμβρίου ή θα ακυρωθεί», είχε πει ο πρόεδρος της ΔΕΘ, μιλώντας για δύο σενάρια –το αισιόδοξο η Ελλάδα να εμφανιστεί με ένα πολιτικοοικονομικό γεγονός που θα ανοίξει μια νέα σεζόν και το plan B να διεξαχθεί ένα «φόρουμ» όπου η Ελλάδα και η Γερμανία, η τιμώμενη χώρα, θα παρουσιάσουν ότι ο κόσμος συνεχίζεται στην εποχή του κορονοϊού (εδώ).

Ενώ απομένει λιγότερο από ένας μήνας για την προγραμματισμένη έναρξη της 85ης ΔΕΘ, τίποτα δεν είναι βέβαιο ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η έκθεση θα ακυρωθεί καθώς υπάρχει ανησυχία για έξαρση της επιδημίας της Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα και συζητούνται έκτακτα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική (εδώ).

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλη στο in.gr, τα αυξημένα κρούσματα έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στην εισήγηση να μην πραγματοποιηθεί εφέτος η διεθνής έκθεση –την απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση.  «Σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ακυρωθεί 3.800 διεθνείς εκθέσεις», είπαν οι λοιμωξιολόγοι.

Ενδεικτικό του πόσο η κατάσταση με τον κορονοϊό ανατράπηκε επί τα χείρω για τη χώρα μας μέσα σε λίγες ημέρες, είναι το γεγονός ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου η Γερμανία ήταν έτοιμη να επιβεβαιώσει την παρουσία της και η ΔΕΘ ετοιμαζόταν για τα εγκαίνια της 5ης Σεπτεμβρίου, με «λιγότερο κόσμο», όπως είχε πει και τον περασμένο Απρίλιο ο κ. Τζήκας.

Οι διοργανωτές της ΔΕΘ ζήτησαν απλώς να μην ληφθούν τώρα (με την έξαρση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και στην Χαλκιδική) αποφάσεις, αλλά μετά τις 25 Αυγούστου με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί κάπως η κατάσταση.

Είναι δε χαρακτηριστική μια αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ρωτήθηκε για το αν θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό ανακοινώσεις ελαφρύνσεων και άλλων μέτρων για την οικονομία στην 85η ΔΕΘ και απάντησε: «Κατ΄αρχάς να γίνει η Εκθεση»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...