453
| INTIMEnews

Πρόγραμμα €1,5 δισ. για φθηνή στέγη σε νέους – τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2022, 09:26
|INTIMEnews

Πρόγραμμα €1,5 δισ. για φθηνή στέγη σε νέους – τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2022, 09:26

Με τα ενοίκια να τραβούν την ανηφόρα -χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου οι τιμές για ένα δυάρι ξεπερνούν τα 500 – 600 ευρώ- και το κόστος διαβίωσης εν γένει να καθιστά αναγκαία μέτρα στήριξης στο ξεκίνημα των νέων εργαζομένων,  η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την εξασφάλιση φθηνής στέγης σε νέους έως 29 ετών και νέα ζευγάρια.

Οπως έκανε γνωστό την Πέμπτη σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πρωθυπυργό Κυριάκο Μητσοτάκη στηΔιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει δύο μορφές ενίσχυσης, είτε μέσω κρατικής επιχορήγησης, είτε μέσω άτοκων δανείων ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ,  περιλαμβάνει επιδότηση επιτοκίου για λήψη δανείου αγοράς ή επισκευής ή αποπεράτωσης πρώτης κατοικίας και επιδότηση ενοικίου, με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Δικαιούχοι θα είναι τόσο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι πόροι ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του στεγαστιού προγράμματος της κυβέρνησης προέρχονται από τις εισφορές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), ενώ προβλέπεται και η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και συμπράξεις με ιδιώτες για την ανέγερση νέων κτιρίων.

Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, σε πρώτη φάση αναμένεται να διατεθούν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 100 κενά κατασήματα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην ΟΑΕΔ.

«Έχουμε πολλά ακίνητα τα οποία είναι κλειστά για παράδειγμα. Αν βελτιώσουμε τις συνθήκες των ακινήτων αυτών, αν μπορέσουμε δηλαδή να τα κάνουμε επανακατοικήσιμα, αυτό θα ρίξει περισσότερα ακίνητα, άρα θα ρίξει και τις τιμές. Και για δημόσια και για ιδιωτικά κλειστά ακίνητα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Είναι ένα θέμα που συνδέεται με την φθηνότερη στέγη, εξήγησε, εκτιμώντας ότι η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει μείωση των τιμών και στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε σημαντικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί και αυτό συνεπάγεται κίνητρα για φθηνότερη στέγη στους νέους , υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Rent to own

Στο σχέδιο επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής «περίοπτη θέση» έχει το μοντέλο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Δοκιμασμένο εδώ και καιρό στο εξωτερικό, το rent to own στοχεύει ακριβώς στο να διευκολύνει την αγορά ακινήτου για τους εργαζομένους που δεν μπορούν να καταβάλουν αμέσως ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Oι δικαιούχοι καταβάλλουν το ενοίκιο που θα συμφωνήσουν με τον ΟΑΕΔ, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να αγοράσουν το ακίνητο το οποίο νοικιάζουν σε προκαθορισμένο χρόνο και με προνομιακό τίμημα λαμβάνοντας άτοκο δάνειο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...