400
Εντονη ήταν αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου | Turkish Ministry of Foreign Affairs

Πόνεσε το ανακοινωθέν της ΕΕ: «Απαράδεκτες εκφράσεις», απαντά η Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 11:57
Εντονη ήταν αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
|Turkish Ministry of Foreign Affairs

Πόνεσε το ανακοινωθέν της ΕΕ: «Απαράδεκτες εκφράσεις», απαντά η Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 11:57

Το «χαστούκι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα ήταν ηχηρό και πάνω από όλα σαφές και ξεκάθαρο. Τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα, το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ της ηγεσίας της ΕΕ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 26 Μαρτίου στη βουλγαρική πόλη. Η αντίδραση της Αγκυρας ήταν σπασμωδική, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες εκφράσεις» που εξυπηρετούν τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα.

«Το ανακοινωθέν περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αντιμετωπίσαμε και πάλι απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί τις ελληνικές – ελληνοκυπριακές θέσεις. Η ΕΕ υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη της, χωρίς να εξετάζει αν έχουν δίκιο ή όχι. Εδώ κατανοούμε το εξής: Η ΕΕ έχει χάσει την αμεροληψία της στο Κυπριακό. Αυτό το είδαμε και το 2004. Και τώρα  ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση δεν δύναται να γίνει αποδεκτή η ΕΕ ως τρίτη πλευρά στο Κυπριακό. Οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν την κυπριακή κυβέρνηση -που κινείται αντίθετα στο διεθνές Δίκαιο- άνευ όρων και χωρίς διερεύνηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος επιμένοντας στη γνωστή προκλητική γραμμή της Αγκυρας για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι πέρα από τη σθεναρή καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την απαίτηση σεβασμού του κυρίαρχου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τις φυσικές πηγές σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο, στο ανακοινωθέν γίνεται και ρητή αναφορά στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται για τέταρτη εβδομάδα στις τουρκικές φυλακές.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη σαφή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών για την απελευθέρωση τους, λέγοντας: «Σε αυτό το κείμενο υπάρχει ένα σημείο σχετικά με τους δύο έλληνες στρατιώτες. Αυτοί οι στρατιώτες συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Χαίρουν όλων των δικαιωμάτων τους. Περιμένουμε από την ΕΕ την αποφυγή παρεμβατικών ανακοινώσεων στην Δικαιοσύνη».

Ο Ερντογάν από την πλευρά του -μετά τις επικρίσεις των Ευρωπαίων για το αιματοκύλισμα της Αφρίν- έχει ήδη απειλήσει να πνίξει την Ευρώπη στις μεταναστευτικές ροές και πλέον θα πρέπει να αναμένεται μία ανάλογη αντίδραση- απειλή μετά το ευρωπαϊκό ράπισμα για τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...