731
Η Κατερίνα Θάνου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής | AΠΕ-ΜΠΕ

Με τις ψήφους Ενωσης Κεντρώων και Χρυσής Αυγής η Θάνου πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 13:06
Η Κατερίνα Θάνου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής
|AΠΕ-ΜΠΕ

Με τις ψήφους Ενωσης Κεντρώων και Χρυσής Αυγής η Θάνου πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 13:06

Εν μέσω αντιδράσεων από τη Νέα Δημοκρατία (με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη κοινοποιήσει το θέμα στις Βρυξέλλες), τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, «πέρασε» την Τετάρτη από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο διορισμός της Κατερίνας Θάνου (προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού) στη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για να γίνει αυτό βέβαια εκτός από τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, χρειάστηκαν και αυτές της Ενωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής (σε μία ακόμη συμπόρευση του ναζιστικού μορφώματος με επιλογές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Καταψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

«Για την ΝΔ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική και απαράδεκτη. Υπονομεύει την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της Αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση», παρατήρησε ο Μάκης Βορίδης προναγγέλλοντας ουσιαστικά επανεξέταση της τοποθέτησης Θάνου στην προεδρία της Επ. Αντ.

Η απάντηση όμως ήταν άμεση και με την ίδια την κυρία Θάνου να διαμηνύει μετά το τέλος της συνεδρίασης μιλώντας σε δημοσιογράφους πως «δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ»!

«Κανείς δεν μου έχει προσάψει μεροληψία»

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κυρία Θάνου υποστήριξε:

«Θεώρησα ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση για την επιλογή του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής του Ανταγωνισμού διότι θεωρώ ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η αναζήτηση της ανάπτυξης, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, έχει πρωταρχικό και ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και θα πρέπει ο πρόεδρος και τα μέλη της να έχουν ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα.

»Επί 42 χρόνια, που υπηρέτησα το δικαστικό σώμα και από θέσεις ευθύνης, και ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν μου κατελόγισε ποτέ κανείς μεροληψία, είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου.

»Λόγω των θέσεων που είχα, ήμουν, καλώς ή κακώς, στο μικροσκόπιο κυρίως από ορισμένα πρόσωπα. Ουδέποτε ελέχθη κάτι τέτοιο εις βάρος μου. Να είστε, λοιπόν, απολύτως σίγουροι, και σας διαβεβαιώ, ότι με την ίδια αμεροληψία και αντικειμενικότητα θα πορευτώ και σε όλη τη θητεία μου, αν με τιμήσετε με την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής».

«Είστε πρώην Πρωθυπουργός. Επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Θα καταδεχθείτε με τέτοια πορεία να καταλάβετε τη θέση αυτή με αντιρρήσεις; Με ποια αντίληψη θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας περί ερμηνείας του Δικαίου;» την ρώτησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος που επέμεινε απευθυνόμενος στην πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου:

«Θα θέσετε την παραίτησή σας στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης ή θα παραμείνετε στη θέση σας. Είστε πρώην Πρωθυπουργός. Επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Θα καταδεχθείτε με τέτοια πορεία να καταλάβετε τη θέση αυτή με αντιρρήσεις; Με ποια αντίληψη θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας περί ερμηνείας του Δικαίου; Εδώ υπήρξε ένα τεράστιο ζήτημα με την παράταση της θητείας. Απερρίφθη η πρότασή σας. Έχω δει να παρερμηνεύετε και βασικούς νόμους όπως έγινε με τη συστηματική ερμηνεία του 4022 και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Εκ μέρου του  Ποταμιού ο Σπύρος Λυκούδης διεύκρινισε ότι η αρνητική ψήφος του κόμματος δεν έχει σχέση με το πρόσωπο και την διαδρομή της κυρίας Θάνου στη Δικαιοσύνη και την επιστημονική της κατάρτιση, αλλά «γιατί υπάρχει υπέρβαση κλασικών ορίων που πρέπει να έχουμε». «Ξέφυγε η πρόταση της κυβέρνησης. Δεν είναι ψύχραιμη. Δεν μελέτησε όλα τα δεδομένα που έπρεπε να λάβει για να εχει ευρύτερη στήριξη. Έχουμε πολιτική ένσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης της ευχήθηκε πάντως να είναι  «σιδεροκέφαλη», δίνοντας και το σήμα για τι θα επακολουθήσει με την κυρία Θάνου στη θέση του προέδρου της Επ. Αντ.: «Εκτός από το θετικό εργο που έχει η επιτροπή υπάρχουν και άλλα θέματα. Παρακαλώ τη νέα πρόεδρο να ερευνήσει περιπτώσεις που κατά την άποψή της προκαλούνται ερωτηματικά με βάσει πληροφορίες που και σε μένα έχουν έρθει ή με βάση τα δημοσιεύματα…».

«Δεν τις έχετε διαβιβάσει ήδη αυτές τις πληροφορίες;» τον ρώτησε τότε ο κ. Βενιζέλος που πρόσθεσε: «Είναι σαν να λέτε ότι η επιτροπή που λειτουργεί επι των ημερών σας έχει κενά και υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση και που θα διερευνηθούν τώρα που θα αναλάβει η σύμβουλος του Πρωθυπουργού».

« Εφόσον με προκαλείτε διαβάζω ορισμένες υποθέσεις που θα τις βρείτε στο site  της επιτροπής», απάντησε ο κ. Δραγασάκης και παρέθεσε ενδεικτικά ορισμένες:

«Υπόθεση καλλυντικών. Έγινε καταγγελία το 2006. Βγήκε η απόφαση το 2007 αλλά ο τότε αντιπρόεδρος απουσίαζε  από την διαδικασία. Η υπόθεση παραγράφεται και ο αντιπρόεδρος φεύγει και εργάζεται στο νομικό γραφείο της εταιρείας καλλυντικών. Η κυρία Θάνου θα ενημερωθεί για αυτές τις υποθέσεις και εφόσον υπάρχει ζήτημα αναψηλάφησης θα το κάνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...