390
|

Τιμώρησαν τον φαντάρο που κατήγγειλε το ναζιστικό σύνθημα στον Μανταμάδο

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 11:05

Τιμώρησαν τον φαντάρο που κατήγγειλε το ναζιστικό σύνθημα στον Μανταμάδο

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 11:05

Με  απόσπαση «τιμωρήθηκε» τελικά ο φαντάρος που προ ημερών εντόπισε και κατήγγειλε ναζιστικό σύνθημα γραμμένο σε τοίχο του στρατοπέδου στον Μανταμάδο Λέσβου.

Πρόκειται για φράση του στρατάρχη της ναζιστικής Γερμανίας και καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου Εριχ Φον Μάνσταϊν που άγνωστο από ποιον και γιατί γράφτηκε στο στρατόπεδο:

«Η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών εξαρτάται απόλυτα από την δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους».

Το θέμα έρχεται και στη Βουλή με ερώτηση βουλευτών των ΚΚΕ προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο στρατάρχης των ναζί Εριχ Φον Μάνσταϊν

Εκ των κορυφαίων στρατιωτικών εγκεφάλων των ναζί -αν όχι ο κορυφαίος- ο στρατηγός Εριχ Φον Μάνσταϊν κρίθηκε τον Αύγουστο του 1949 κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών. Στη δίκη της Νυρεμβέργης είχε προσαχθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης γερμανών αξιωματικών που κατηγορούνταν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι Βρετανοί και ειδικά ο θριαμβευτής στρατηγός Μοντγκόμερι τον είχαν σε μεγάλη εκτίμηση για τις ικανότητές του στο πεδίο της μάχης και αρνήθηκαν επίμονα την έκδοσή του στη Ρωσία.

Μετά την αποφυλάκισή του στις 6 Μαΐου 1953, ο Μάνσταϊν κλήθηκε από τον τότε δυτικογερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ και τοποθετήθηκε ως Σύμβουλος Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος υποεπιτροπής, συμβουλευτικής προς το Κοινοβούλιο σχετικά με την οργάνωση της Μπούντεσβερ (ο γερμανικός Στρατός ύστερα από τον Πόλεμο) και της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο, Λιάνα Κανέλλη και Θανάση Παφίλη, ο στρατιώτης τιμωρήθηκε για την καταγγελία που έκανε και, τελικά, παρά τη θέλησή του αποσπάστηκε στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) στην Αθήνα.

«Ο φαντάρος είχε ζητήσει να παραμείνει στη μονάδα που υπηρετεί. Γιατί με αυτό τον τρόπο εξέφραζε την πρόθεσή του να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία σε παραμεθόρια μονάδα» σημειώνουν οι τρεις βουλευτές  και κάνουν λόγο για «εκδικητική πράξη».

Στο πλαίσιο αυτό ρωτούν τον υπουργό «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει την αδικαιολόγητη απόσπαση του φαντάρου;» καθώς και  «τι ενέργειες θα γίνουν από την κυβέρνηση ώστε να μην ξαναγραφτούν τέτοια συνθήματα σε στρατιωτικές μονάδες;».

«Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί παρά τις κορώνες περί “μετώπων ενάντια στην Ακροδεξιά”, συνεχώς προσκαλεί ναζιστές βουλευτές σε ασκήσεις και εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πραγματοποιεί κοινές επισκέψεις μαζί με υπόδικους της Χρυσής Αυγής», κατήγγειλε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σταύρος Τάσσος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...