473
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 | ΕΡΤ/YouTube

Θάνος Πλεύρης: «Αισθάνθηκα πολύ άσχημα απέναντι στη Μάγδα Φύσσα»

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 12:00
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1
|ΕΡΤ/YouTube

Θάνος Πλεύρης: «Αισθάνθηκα πολύ άσχημα απέναντι στη Μάγδα Φύσσα»

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 12:00

Να απαντήσει στον χαρακτηρισμό περί «αποκτήνωσης» (εδώ) που απέδωσε στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Πλεύρη, για τον ναζιστικό χαιρετισμό μπροστά στη Μάγδα Φύσα, κλήθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1.

«Με τον πατέρα μου έχω σοβαρές πολιτικές διαφωνίες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας στην κρατική τηλεόραση. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «είναι πολύ άσχημο, η πράξη (ναζιστικός χαιρετισμός) να γίνεται ενώπιον μιας γυναίκας που έχει χάσει το παιδί της από κάποιον που ασπάζεται αυτή την ιδεολογία. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα απέναντι στη Μάγδα Φύσσα».

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Αναφερόμενος στο μέτωπο της πανδημίας, σχολίασε ότι «δεν έχει τελειώσει, απλώς βρισκόμαστε σε άλλη φάση. Και σε αυτή την άλλη φάση βρισκόμαστε όχι επειδή το έχουμε επιλέξει, αλλά επειδή η πανδημία έχει άλλα χαρακτηριστικά. Εχει μεταλλάξεις οι οποίες είναι πιο ήπιες από τα αρχικά στελέχη. Εχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό που έχει νοσήσει, έχουμε αντι-ιικά φάρμακα. Το σημαντικό είναι ότι ξέρουμε ποιος πληθυσμός κινδυνεύει περισσότερο και απευθυνόμαστε εκεί στοχευμένα. Πεθαίνουν κάθε μέρα άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Οι άνω των 60 ή με προβλήματα υγείας πρέπει να εμβολιαστούν», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Εγώ θα κάνω το επικαιροποιημένο εμβόλιο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στους πολίτες που είναι αρνητικοί απέναντι στα εμβόλια το έναυσμα ώστε να το ξανασκεφθούν.

Πρόσθεσε ακόμη ότι περιμένουμε εντός του Νοεμβρίου μια μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, αλλά «τα μαθηματικά μοντέλα δεν δείχνουν τα ερχόμενα κύματα να έχουν τα χαρακτηριστικά ως προς τις νοσηλείες των προηγούμενων κυμάτων. Το καλοκαίρι και με πολλά κρούσματα ήταν ελεγχόμενη η κατάσταση», σημείωσε.

Ωστόσο, «επικρατεί ένας προβληματισμός, ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων που υπήρχαν τα προηγούμενα δύο χρόνια, δεν υπήρχαν εμφανώς τα χαρακτηριστικά της γρίπης. Οπότε σίγουρα και το κύμα της γρίπης που θα έρθει θα είναι μεγαλύτερης έντασης. Το ΕΣΥ θεωρούμε ότι δεν θα πιεστεί όπως πιέστηκε τα δύο τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία και αυξήσεις στους μισθούς

«Ολοκληρώσαμε ένα νομοσχέδιο που είχε να κάνει με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και με τον προσωπικό γιατρό, που σε μεγάλο βαθμό έχει στηριχθεί από όλους τους ιατρικούς συλλόγους. Υλοποιούμε αυτή τη μεταρρύθμιση με 4,5 εκατομμύρια κόσμο να έχει εγγραφεί, 3.500 γιατρούς και 1 εκατομμύριο ραντεβού να έχουν γίνει δωρεάν», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «στο κομμάτι της δευτεροβάθμιας εντοπίζουμε ένα βασικό πρόβλημα. Υπάρχει μεγάλη φυγή γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βλέπε τους αναισθησιολόγους». Και έδωσε ειδικότερα το παράδειγμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»: «Λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, η λίστα χειρουργείων είχε φτάσει στα 2.720, πολλά εκ των οποίων πήγαν στον ιδιωτικό τομέα. Δίνοντας τη δυνατότητα να έχουμε 15 αναισθησιολόγους από εννέα, δεν θα ωφελήσει τον πολίτη; Θα τον ωφελήσει».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα χρήματα που δίνονται στους γιατρούς δεν είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλες χώρες. Εγινε αύξηση μισθού 10%. Οι γιατροί είναι ο μόνος κλάδος μετά τα μνημόνια που έχει αύξηση» και προχώρησε σε μία συσχέτιση ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...