350
«Φινλανδία» και «σκι» είναι έννοιες ταυτόσημες -ίσως όμως στο εγγύς μέλλον αυτό να αλλάξει... | Wikipedia

Φινλανδία: Τέλος το σκι λόγω του πιο ήπιου χειμώνα των τελευταίων 100 ετών;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2020, 13:24
«Φινλανδία» και «σκι» είναι έννοιες ταυτόσημες -ίσως όμως στο εγγύς μέλλον αυτό να αλλάξει...
|Wikipedia

Φινλανδία: Τέλος το σκι λόγω του πιο ήπιου χειμώνα των τελευταίων 100 ετών;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2020, 13:24

Μηδέν βαθμοί στο Ούλου, μια πόλη που τέτοια εποχή πέρσι είχε θερμοκρασίες κοντά στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Στο -1 δείχνει ο υδράργυρος στον επαρχία Καϊνούου -πέρσι, τέτοια μέρα το θερμόμετρο έδειχνε -11,3 βαθμούς Κελσίου.

Είναι γεγονός λοιπόν: η Φινλανδία βιώνει τον πιο ήπιο χειμώνα των τελευταίων 100 ετών και αυτό δημιουργεί διάφορα… παρελκόμενα, όπως το ότι πολλά χειμερινά σπορ, όπως το σκι και το χόκεϊ επί πάγου, απειλούνται με… ολική αδράνεια.

«Είναι ο πιο θερμός χειμώνας του τελευταίου αιώνα», σημειώνει ο μετεωρολόγος Κέρτου Κοτακόρπι, προσθέτοντας πως σε όλη την χώρα, από τον λαπωνικό βορρά μεχρι τον νότο, οι θερμοκρασίες είναι δέκα βαθμοί υψηλότερα από τον εποχικό μέσο όρο.

«Μιλάμε για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ», δήλωσε ο Κοτοκόρπι, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, αυτός ο ήπιος καιρός πρόκειται να συνεχιστεί καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα.

«Λογικά, θα πρέπει να δούμε περισσότερο χιόνι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αλλά δεν υπάρχει καμία σαφής μετεωρολογική ένδειξη επ’ αυτού», συνοψίζει.

Όπως μάλιστα αναφέρει η Γιοχάνα Κορχόνεν, διευθύντρια ανάπτυξης στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος (Syke), δήλωσε στα ΜΜΕ της χώρας ότι «είναι ο πρώτος χειμώνας στην καταγεγραμμένη ιστορία μας που δεν θα παγώσει καθόλου η επιφάνεια των μεγαλύτερων λιμνών στη νότια Φινλανδία».

Κάτι τέτοιο, φυσικά, βάζει σε κίνδυνο την διεξαγωγή δημοφιλών και «εθνικών» αθλημάτων, όπως το σκι και το χόκεϊ που χωρίς χιόνι και πάγο δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ντόπιες οικονομίες.

Για παράδειγμα, σε ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά της χώρας, αυτό της Ρούκα στο Κουούσαμο, η περίοδος του σκι είναι από τις πιο εκτενείς χρονικά αρχίζοντας από τις αρχές Δεκεμβρίου και τελειώνοντας στις αρχές Μαΐου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα φινλανδικά ΜΜΕ, το χιόνι ειναι λίγο και αν δεν έχουμε μια γερή… χιονόπτωση, ενδέχεται μερικές από τις πίστες του να κλείσουν για το κοινό.

Δεδομένων των συνθηκών, δεν εκπλήσσει η παρέμβαση του Πέτερι Τάαλας, φινλανδού διευθυντή του Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (United Nations World Meteorological Organisation – WMO), ο οποίος σε εκτενές του άρθρο στην εφημερίδα Iltalehti, έκανε έκκληση στους πολιτικούς και τις επιχειρήσεις «για την δημιουργία ενός πλαισίου προς την κατεύθυνση μιας πιο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...