568
Τα οχήματα SUV καταγγέλλονται από τους οικολόγους ως εξαιρετικά ρυπογόνα | Shutterstock

Παριζιάνοι οικολόγοι ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των SUV

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 13:45
Τα οχήματα SUV καταγγέλλονται από τους οικολόγους ως εξαιρετικά ρυπογόνα
|Shutterstock

Παριζιάνοι οικολόγοι ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των SUV

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 13:45

Διανύουμε –και ευτυχώς– περίοδο «περιβαλλοντισμού», έγραψε η Corriere della Sera, έτσι τα υβριδικά αυτοκίνητα τύπου SUV έχουν καταντήσει… υβριστικά. Γιατί υβριστικά; Διότι «καταλαμβάνουν δύο θέσεις στάθμευσης ή κλείνουν ένα σοκάκι στο ιστορικό κέντρο της μεγαλούπολης» και «εκνευρίζουν τους ποδηλάτες».

Η αποδοχή των SUV από το κοινό είναι όλο και μικρότερη, συνέχισαν οι Ιταλοί, διότι τα συγκεκριμένα οχήματα θεωρούνται «αυτοκίνητα των πλουσίων». Μάλιστα, στη Γαλλία γίνονται και ακτιβισμοί εναντίον τους, όπως γράφει η εφημερίδα Le Monde. «Μόνο ακτιβισμοί;… Σταυροφορία ολόκληρη γίνεται!» Και ποιοι είναι οι νέοι σταυροφόροι; «Ορισμένες ομάδες παριζιάνων οικολόγων».   

Το γαλλικό Μέσο ανέφερε περιπτώσεις βανδαλισμών SUV στο 9o Διαμέρισμα των Παρισίων (στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, στο κέντρο της πόλης) από μία ομάδα γυναικών που έμοιαζε με φιλική παρέα που βγήκε από κάποιο ρεστοράν. «Οι τέσσερις νεαρές με ψυχραιμία και με επιδεξιότητα ξεφούσκωσαν τα λάστιχα των παρκαρισμένων SUV. Μέσα σε δύο ώρες τα έβαλαν με 30 σταθμευμένα αυτοκίνητα αυτού του τύπου, όπως είπαν οι ίδιες. Αυτή είναι μια πρακτική που εξασκούν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η ηλικία τους είναι μικρή, αυτά τα κορίτσια είναι δεν είναι 20 ετών».

Εκτίμηση των μέσων που προβάλλουν τις δραστηριότητες των οικολογικών ομάδων του είδους είναι ότι «ο σύγχρονος οικολογικός ανταρτοπόλεμος δεν προκαλεί μόνιμη ζημία». Ενοχλούν, βέβαια, αυτές οι ενέργειες των νεαρών, σημειώνουν τα media, δημιουργούν αναταραχή και κάποιο σκάνδαλο. Εξάλλου, κάτι αντίστοιχο κάνουν και στα μουσεία, εκεί όπου oι νεαροί οικολόγοι επιτίθενται με μπογιές στα εκθέματα. Οι μπογιές αυτές αφαιρούνται εύκολα. Κάτι ανάλογο κάνουν και στα SUV: δεν τρυπούν τα ελαστικά τους, απλώς τα ξεφουσκώνουν. Οι βάνδαλοι, είτε άνδρες είτε γυναίκες, προειδοποιούν τους οδηγούς των ογκωδών οχημάτων με ένα φέιγ βολάν στο παρμπρίζ.

«Αφαιρέσαμε τον αέρα από ένα ελαστικό του οχήματος, διότι αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον. Λυπούμαστε που πρέπει να καταφύγουμε σε ενέργειες που επηρεάζουν άτομα. Ομως, για να προστατεύσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, δεν έχουμε επιλογή άλλη από αυτή την αντίσταση» γράφουν στα φέιγ βολάν τους. Τα οποία φέιγ βολάν μπορεί να είναι ανυπόγραφα, δεν είναι όμως ανορθόγραφα, αφού «είναι νέοι και νέες με υψηλή μόρφωση και μακρά κινηματική εμπειρία πίσω τους». Και –προς αποφυγήν παρεξηγήσεων– όταν λέμε κινηματική εμπειρία, εννοούμε την οικολογία. «Δεν έχουν οικολογικό άγχος, όπως οι ίδιοι οι νεαροί λένε, αλλά έχουν περάσει σε ένα ανώτερο στάδιο, στον οικολογικό θυμό».

Από τα στοιχεία του ρεπορτάζ, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το (άκρως τουριστικό, κατά τα λοιπά) Παρίσι κατέχει τα πρωτεία στο άθλημα των ξεφούσκωτων ελαστικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Προς το παρόν, αυτή η μόδα δεν έχει περάσει με την ίδια ένταση σε άλλες χώρες, ωστόσο και ορισμένοι οικολόγοι άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών μιμούνται τους Παριζιάνους: μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ακινητοποιηθεί με τη μέθοδο του ξεφουσκώματος 900 SUV σε εννέα χώρες. Η στοχοποίηση των SUV είχε ξεκινήσει το 2019, όταν γερμανοί οικολόγοι διέκοψαν την Εκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης και κατόπιν απέκλεισαν φορτία με SUV στο λιμάνι της Βρέμης.

Τα SUV είναι οχήματα 4×4 και ψηλότερα, πλατύτερα, μακρύτερα, βαρύτερα και δυνατότερα σε ιπποδύναμη από τα κανονικά, και στη Γαλλία μονοπωλούν πλέον το 45% των νέων πωλήσεων οχημάτων κάθε είδους, αφού και η διαφήμιση τα προωθεί. Οι οικολόγοι τα έχουν αναγάγει σε υπ’ αριθμόν 1 εχθρό τους στο πλαίσιο του αστικού περιβάλλοντος, διότι φρονούν ότι είναι «μηχανοκίνητα θηρία που απειλούν την ‘‘κατοικησιμότητα’’ του πλανήτη» λόγω εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος. Μάλιστα, τα έχουν καταγγείλει και οργανώσεις τύπου WWF. Με αυτά, λένε, δεν είναι εφικτή η επίτευξη των κλιματικών στόχων της Γαλλίας για το 2030.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...