540
Τα γυμνάσια των δυνάμεων Ρωσίας και Λευκορωσίας επρόκειτο να ολοκληρωθούν σήμερα | Sergei Sheleg/BelTA/Handout via REUTERS

Παρατείνονται οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2022, 16:03
Τα γυμνάσια των δυνάμεων Ρωσίας και Λευκορωσίας επρόκειτο να ολοκληρωθούν σήμερα
|Sergei Sheleg/BelTA/Handout via REUTERS

Παρατείνονται οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2022, 16:03

Το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα παρατείνουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν την Κυριακή στη βόρεια Ουκρανία.

Η παράταση αποφασίστηκε εξαιτίας της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι η Ρωσία έχει έως και 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, τους οποίους και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως δυνάμεις εισβολής για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε η ώρα η Δύση να εφαρμόσει τουλάχιστον τμήμα των κυρώσεων που έχει προετοιμάσει εις βάρος της Ρωσίας. «Πρέπει να σταματήσουν τη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε πως εξελίσσονται τα γεγονότα», είπε.

«Ηρθε η ώρα να δράσουμε. Λέω επισήμως ότι υπάρχουν όλοι οι λόγοι για την εφαρμογή τουλάχιστον τμήματος των κυρώσεων που έχουν προετοιμαστεί εις βάρος της Ρωσίας τώρα», είπε ο Κουλέμπα από το Μόναχο όπου βρίσκεται για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Πεσκόφ: Κατηγορεί τη Δύση για προβοκάτσια

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η συνεχής πρόβλεψη από τις δυτικές χώρες ημερομηνιών για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προβοκατόρικη και μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίνει καμία σημασία σε τέτοιες δηλώσεις από τη Δύση, δήλωσε ο Πεσκόφ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 και πρόσθεσε ότι η Μόσχα κάνει επίκληση στη λογική των δυτικών εταίρων.

«Το γεγονός είναι ότι αυτό οδηγεί απευθείας σε μια αύξηση της έντασης. Και όταν κλιμακώνεται στο μέγιστο η ένταση, όπως συμβαίνει τώρα για παράδειγμα στη γραμμή της επικοινωνίας (στην ανατολική Ουκρανία), τότε κάθε σπίθα, κάθε απρόοπτο περιστατικό ή κάθε μικρής κλίμακας προσχεδιασμένη προβοκάτσια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Επομένως όλο αυτό, πιθανόν να έχει επιζήμιες επιπτώσεις. Η καθημερινή άσκηση ανακοινώσεων μιας ημερομηνίας που εκτιμάται ότι θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μια πολύ κακή πρακτική», είπε ο Πεσκόφ.

Οσο για το κλίμα στις διαπραγματεύσεις του Πούτιν με τους δυτικούς ομολόγους του, ο Πεσκόφ είπε ότι  διεξάγονται σε μια ατμόσφαιρα διπλωματίας και εποικοδομητικού διαλόγου. «Στην πραγματικότητα, υπάρει μια τεράστια αντίθεση ανάμεσα στην υστερία που παρατηρείται στα μέσα ενημέρωσης αυτών των χωρών και στη φύση των διαπραγματεύσεων. Ναι, τίθενται ερωτήματα όπως “σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν σχέδια επιθετικότητας”, αλλά με έναν πολύ διπλωματικό τρόπο».

Είπε ακόμη, ότι στη διάρκεια των συνομιλιών ο Πούτιν μεταφέρει τις ανησυχίες της Ρωσίας και ότι παρότι διαφέρουν οι θέσεις τους, οι ηγέτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω συζητήσεις.

«Ο Πούτιν έχει μια ευκαιρία να επικοινωνήσει τις ανησυχίες μας. Και πολλοί ηγέτες διαφωνούν μαζί του, είτε σε όλα ή σε μερικά. Αλλά κάθε φορά, όλοι λένε ότι υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι πιθανόν το πιο σημαντικό πράγμα», τόνισε ο Πεσκόφ.

Τζόνσον: Ο Πούτιν δεν σκέφτεται λογικά

Την ίδια στιγμή, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο Πούτιν «μπορεί να μην σκέφτεται λογικά», άρα η απειλή κυρώσεων από τη Δύση ίσως να μην είναι αρκετή για να αποθαρρύνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις ίσως να μην είναι αρκετές για να αποθαρρύνουν κάποιον που ενεργεί παράλογα, δήλωσε ο Τζόνσον στο BBC και «πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη στιγμή ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανώς να μην σκέπτεται λογικά γι’ αυτό και να μην βλέπει την καταστροφή που έπεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News