704
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν | Michel Euler/Pool via REUTERS

Μακρόν καλεί Πούτιν: Διπλωματικός πυρετός για να αποφευχθεί η σύγκρουση

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2022, 11:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/2/2022, 19:22
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν
|Michel Euler/Pool via REUTERS

Μακρόν καλεί Πούτιν: Διπλωματικός πυρετός για να αποφευχθεί η σύγκρουση

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2022, 11:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/2/2022, 19:22

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ξανά την Κυριακή ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς συνεχίζονται οι πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων στην κλιμακούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Διαφώνησαν όμως, για το ποιος ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης στο Ντονμπάς.

Ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς ενώ ο Πούτιν είπε ότι η  είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των δυνάμεων του Κιέβου.

«Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης», ανέφερε το Κρεμλίνο και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία τους ο Πούτιν εξέφρασε στον Μακρόν την «σοβαρή ανησυχία» του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

Επικοινωνία Μακρόν – Ζελένσκι

Στη συνέχεια, ο Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το οποίο συζήτησε για τους πιθανούς τρόπους διασφάλισης της άμεσης αποκλιμάκωσης.

«Συνεχίζοντας τη χθεσινή συνομιλία, πληροφόρησα τον Εμανουέλ Μακρόν για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας και για τους νέους προκλητικούς βομβαρδισμούς. Είμαστε υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Υποστηρίζουμε την άμεση σύγκληση της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και την άμεση καθιέρωση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Tο Σάββατο ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλήσει ξανά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι το Κίεβο «δεν θα απαντήσει» στις προκλήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ότι παραμένει έτοιμος για «διάλογο» με τη Μόσχα. «Εξέφρασε τη βούλησή του να μην απαντήσει στις προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανέφερε το Ελιζέ, κάνοντας λόγο για «τις τελευταίες προσπάθειες» προκειμένου «να αποφευχθεί μια μείζων σύρραξη στην Ουκρανία».

Εκτακτη σύγκληση του ΟΑΣΕ

Το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να επιχειρήσει να βρει μια διέξοδο στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα η Πολωνία, που αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία στον οργανισμό.

«Η σύνοδος συγκλήθηκε για αύριο», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι. Ο ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκε έτσι στο αίτημα που είχε υποβάλει η Ουκρανία, λόγω της αυξημένης έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεδρίαση αυτή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 4 μ.μ., ώρα Ελλάδας.

Η Ουκρανία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΣΕ ώστε να συζητηθεί «η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας επί του πεδίου», σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Twitter του μονίμου αντιπροσώπου της Πολωνίας στον οργανισμό.

«Ο στόχος είναι να συζητηθούν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες και ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από τον ΟΑΣΕ ώστε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντασης», είπε ο Γιαμπλόνσκι. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αποφύγουμε μια ένοπλη σύρραξη», πρόσθεσε.

Τζόνσον: Ο μεγαλύτερος πόλεμος από το 1945

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία μπορεί να επιδιώξουν να αποκόψουν την πρόσβαση ρωσικών εταιριών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές λίρες εάν το Κρεμλίνο δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία!

«Το σχέδιο που εξετάζουμε είναι για κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945, από την άποψη και μόνο της κλίμακας», δήλωσε ο  Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Τζόνσον είπε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση εισβολής θα είναι πολύ πιο εκτεταμένες από όσα έχουν υπονοηθεί δημοσίως.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Σόφι Ρόφορντ του BBC, ο Τζόνσον δήλωσε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η Ρωσία σχεδιάζει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945. «Ολα τα σημάδια δείχνουν ότι το σχέδιο έχει ήδη κατά κάποιο τρόπο αρχίσει» είπε χαρακτηριστικά και επικαλούμενος πηγές της υπηρεσίας Πληροφοριών, υποστήριξε ότι η Ρωσία σκοπεύει να εξαπολύσει μια εισβολή που θα περικυκλώσει το Κίεβο.

«Πρέπει όλοι να κατανοήσουν το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτό», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός από το Μόναχο όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο για την ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο Πούτιν «μπορεί να μην σκέφτεται λογικά», άρα η απειλή κυρώσεων από τη Δύση ίσως να μην είναι αρκετή για να αποθαρρύνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι οι κυρώσεις ίσως να μην είναι αρκετές για να αποθαρρύνουν κάποιον «που ενεργεί παράλογα» και ότι, «πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη στιγμή ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανώς να μην σκέπτεται λογικά γι’ αυτό και να μην βλέπει την καταστροφή που έπεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...