323
Ο Σαούλι Νιινίστε στην τελευταία του προεκλογική ομιλία το Σάββατο | Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto/via REUTERS

Παράσταση για έναν… πρόεδρο οι εκλογές στην Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2018, 11:52
Ο Σαούλι Νιινίστε στην τελευταία του προεκλογική ομιλία το Σάββατο
|Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto/via REUTERS

Παράσταση για έναν… πρόεδρο οι εκλογές στην Φινλανδία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2018, 11:52

Εκτός της Κύπρου εκλογές διεξάγονται σήμερα Κυριακή και στη Φινλανδία, με φαβορί τον απερχόμενο πρόεδρο Σαούλι Νιινίστε.

Η επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση κυρίως λόγω του τρόπου που κατάφερε να ηγηθεί της χώρας ανάμεσα στη Δύση και την γειτονική της Ρωσία σε ένα σκηνικό γεωπολιτικής έντασης, σημειώνει το ΑΠΕ.

Από την εκλογή του το 2012, έφερε την Φινλανδία που αποτελεί πρώην έδαφος της ρωσικής αυτοκρατορίας κοντά στο ΝΑΤΟ χωρίς παράλληλα να βρεθεί σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και μετά.

Βασική του αποστολή ήταν να θέσει την χώρα υπό την προστασία της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας, χωρίς να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας.

«Ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Φινλανδίας είναι να μην εμπλακεί σε μια ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε στα μέσα Ιανουαρίου ο Νιινίστε.

Για τον καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Τέιβο Τεϊβάνεν, η «ασάφεια» του Νιινίστε σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια «επιτυχημένη στρατηγική» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καθώς του επιτρέπει να ικανοποιεί τους ψηφοφόρους που τάσσονται υπέρ της ένταξης αλλά και αυτούς που τάσσονται κατά.

Οι Φινλανδοί που μοιράζονται με τους Ρώσους σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων «επιδιώκουν τη σταθερότητα, δεν θέλουν κάποια αλλαγή αυτή τη στιγμή», εξηγεί η Γιουχάνα Αουνεσλουόμα, που είναι διευθύντρια του Δικτύου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Ο ιδιαίτερα δημοφιλής Νιινίστε έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν από 51 έως 63%, βρίσκεται δηλαδή πολύ μπροστά από τον Πέκα Χααβίστο (Πράσινοι) που λαμβάνει 13 με 14% στην πρόθεση ψήφου.

Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 09.00 (ώρα Ελλάδος και τοπική) και θα κλείσουν στις 20.00. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, όπως και το 36% των 3,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, τότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών στις 11 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News