308
Ο Πάπας Φραγκίσκος προς το Reuters και τον κόσμο: «Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά ο λαϊκισμός δεν είναι η λύση» | Vatican Media / Handout via REUTERS

Παπικό ανάθεμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 19:34
Ο Πάπας Φραγκίσκος προς το Reuters και τον κόσμο: «Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά ο λαϊκισμός δεν είναι η λύση»
|Vatican Media / Handout via REUTERS

Παπικό ανάθεμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 19:34

«Δημιουργούν ψύχωση με το θέμα των μεταναστών οι λαϊκιστές» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στο Reuters, και απερίφραστα τοποθετήθηκε στο μείζον για το ευρωπαϊκό μέλλον ζήτημα: «Η Ευρώπη γηράσκει και αντιμετωπίζει τον δημογραφικό χειμώνα. Χωρίς μετανάστες, θα ερημώσει».

Αυτές οι δηλώσεις του Ποντίφικα, όπως τις μεταδίδει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΝSA, συγκρούονται κατά μέτωπο με την πολιτική της ιταλικής συγκυβέρνησης Λέγκας – Πέντε Αστεριών, γίνονται μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την κυριακάτικη έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών που αφορά τις ροές μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχει και η Ιταλία.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά ο λαϊκισμός δεν είναι η λύση» είπε ο Πάπας, ο οποίος δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον διαχωρισμό των παιδιών των μεταναστών από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ματαρέλα: «Οχι όλο το βάρος στις χώρες εισόδου»

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό και στη στάση της χώρας του στα θέματα αυτά, είπε: «Η Ιταλία συμβάλλει στην υποχρέωση αλληλεγγύης, στήριξης και υποδοχής όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η Ιταλία σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που αφορούν τους πολίτες με δικαίωμα στη διεθνή προστασία και καλεί συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει νέα βήματα σε αυτόν τον τομέα».

Για την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ειδικά, αλλά και των ισχυρών του κόσμου γενικά, ο κ. Ματαρέλα είπε ότι «πρέπει η ΕΕ να βρει τον τρόπο να παρέμβει στο σύνολό της και όχι να αφήνει στις χώρες πρώτης εισόδου την αντιμετώπιση του βάρους των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Πρέπει και η διεθνής κοινότητα να προχωρήσει σε κοινές και μακρόπνοες επιλογές για τη διαχείριση ενός φαινομένου που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη, με παρεμβάσεις οι οποίες να εξαλείψουν της οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και κλιματολογικές αιτίες που συνδέονται με τα μεταναστευτικά φαινόμενα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...