206
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ | REUTERS/Stoyan Nenov/File Photo

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 14:56
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ
|REUTERS/Stoyan Nenov/File Photo

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 14:56

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση την Τετάρτη τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Ωστόσο στη χώρα επικρατεί πολιτική κρίση λόγω της διαφωνίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Γκεόργκι Ιβανόφ.

Ο πρόεδρος έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στη συμφωνία και δηλώνει ότι δεν την εγκρίνει.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του την Τρίτη, απείλησε ότι θα κινήσει τη διαδικασία για την καθαίρεση του προέδρου, η οποία ωστόσο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στο Σώμα και δύο τρίτων στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να τελεσφορήσει.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί και σε δημοψήφισμα, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η εθνικιστική αντιπολίτευση αναμένεται ότι θα καλέσει τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν «όχι».

Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων. Προς το παρόν η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζάεφ δεν διαθέτει αυτή την πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...