841
Η Βουλή τη νύχτα. Μια άσχετη τροπολογία θα λύσει τον Γόρδιο Δεσμό της περίπτωσης των ΠΑΟΚ και Ξάνθη | ΙΝΤΙΜΕNEWS

Η Βουλή… γέννησε αφαίρεση βαθμών (και όχι υποβιβασμό) για ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 20:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/01/2020, 23:30
Η Βουλή τη νύχτα. Μια άσχετη τροπολογία θα λύσει τον Γόρδιο Δεσμό της περίπτωσης των ΠΑΟΚ και Ξάνθη
|ΙΝΤΙΜΕNEWS

Η Βουλή… γέννησε αφαίρεση βαθμών (και όχι υποβιβασμό) για ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 20:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/01/2020, 23:30

Το είχε προαναγγείλει από το μεσημέρι της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όταν μίλησε για νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην υποβιβαστούν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη για το αδίκημα της πολυιδιοκτησίας, όπως προέβλεπε έως τώρα η κείμενη νομοθεσία.

Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη, θα έλεγαν παλαιά, και φαίνεται ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετείται και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και με διαδικασίες-εξπρές, τροπολογία που αλλάζει τις ποινές που επιβάλλει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο άσχετο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας, όχι και η καλύτερη στιγμή της πολυδιαφημισμένης «καλής νομοθέτησης».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την τροπολογία επεξεργάστηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Και επελέγη να καταταθεί από την υπουργό Πολιτισμού καθώς ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης είχε συγκεντρώσει τα πυρά τόσο του ΠΑΟΚ όσο και του Ολυμπιακού.

Πλέον σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας ομάδων, όπως η επίμαχη σχέση ΠΑΟΚ και Ξάνθης, η ποινή που προβλέπεται είναι αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών. Πρόκειται για μια φωτογραφική διάταξη, καθώς αυτό  σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη γλιτώνουν τον υποβιβασμό, με τον οποίο απειλούνταν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η τροπολογία κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί στη βάσανο της ονομαστικής ψηφοφορίας. Από το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση διεμήνυσαν ότι θα απέχουν. Ετσι, η επίμαχη τροπολογία θα ψηφιστεί την Τετάρτη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25.

Στην αιτιολογική έκθεσή της η τροπολογία αναφέρει συγκεκριμένα:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών. Σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77Α στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Με την παρ. 4 του παρόντος ρυθμίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειμένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόμενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Ήδη, ωστόσο, από την πλευρά του ΠΑΟΚ υπάρχουν αντιδράσεις ακόμα και για το σενάριο της αφαίρεσης βαθμών (έξι, κατά πάσα πιθανότητα), καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ολυμπιακός θα καταστεί αυτομάτως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Γιώργου Ψυχογιού κατήγγειλε την τροπολογία ως «απαράδεκτη» και αρκέστηκε να πει για τη στάση του κόμματός του «θα δούμε τι θα κάνουμε στη διάρκεια της συζήτησης».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πρώην υπουργού Οικονομικών αλλά και γνωστού οπαδού του ΠΑΟΚ.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος στην παρέμβασή του στη Βουλή (INTIMENEWS)

Είπε ο κ. Τσακαλώτος: «Το δικό μας ένστικτο είναι να ακολουθήσουμε το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ και να αποχωρήσουμε, γιατί δεν είμαστε μόνο ενάντια σε αυτήν την τροπολογία, αλλά είμαστε ενάντια σε όλη τη διαχείριση σας που μας έχει φτάσει στα φαινόμενα που περιέγραψε η υπουργός Πολιτισμού. Αλλά, θέλουμε να το ψηφίσετε, ένας-ένας, μια-μια με ονομαστική ψηφοφορία και γι’ αυτό την καταθέσαμε. Θέλουμε όλοι οι βουλευτές, αφού φτιάξατε αυτό το μπάχαλο, να πάρετε και την ευθύνη, ένας- ένας, μια-μια».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει και αυτός να πάρει θέση. Να πέσει ο ΠΑΟΚ ή όχι; Αγνωσται αι βουλαί της Κουμουνδούρου…

Από το Μαξίμου, κυβερνητικοί κύκλοι επέμειναν πως «η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων» και κάνει πολιτικές, κοινωνικές και όχι οπαδικές επιλογές.

Οι ίδιοι κύκλοι, σχολίασαν ταυτόχρονα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει μια καθαρή απάντηση αντί να ψαρεύει στα θολά νερά».

«Oι μεν δεν θέλουν καμιά τιμωρία ακόμη και αν έχει διαπραχθεί παρανομία. Οι άλλοι θέλουν την καταστροφή των πρώτων με ποινές δυσανάλογες με τα παραπτώματά τους. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ, παλιά του τέχνη κόσκινο, μιζάρει στον λαϊκισμό πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να ψαρέψει στα θολά νερά τη στιγμή που ακόμη και οι ψηφοφόροι του τού γυρίζουν την πλάτη. Ας μας πει όμως καθαρά. Πρέπει να τιμωρείται όποιος παρανομεί ή να μένει στο απυρόβλητο; Η τιμωρία αυτή είναι ο υποβιβασμός; Ας αφήσει τα παραμύθια κι ας απαντήσει καθαρά», ανέφεραν από το Μαξίμου, για να προσθέσουν: «Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων. Εκφράζει το κοινό συμφέρον. Η επιλογή της είναι πολιτική και κοινωνική κι όχι οπαδική. Και δεν πρόκειται να κάνει πλάτες στην παρανομία, ούτε να επιτρέψει ανούσιους διχασμούς, τη στιγμή που η πατρίδα μας αφήνει πίσω της την κρίση και καλείται να αντιμετωπίσει εθνικούς κινδύνους. Είναι ώρες ευθύνης για όλους. Κυρίως για τους πολίτες που δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνονται εργαλεία στις επιδιώξεις κανενός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...