648
|

Παγκρήτια Τράπεζα: «Πράσινο φως» από το ΔΣ για συμμετοχή στην ΑΜΚ της Attica Bank

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 12:44

Παγκρήτια Τράπεζα: «Πράσινο φως» από το ΔΣ για συμμετοχή στην ΑΜΚ της Attica Bank

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 12:44

«Πράσινο φως» για την είσοδο της Παγκρήτιας Τράπεζας με 34 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Αττικής, άναψε το  διοικητικό συμβούλιο της  Παγκρήτιας, σε ένα ακόμη βήμα για tη δημιουργία πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας Τράπεζας ενέκρινε τη συμμετοχή της Τράπεζας στην τρέχουσα Aύξηση Mετοχικού Kεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής ως το ποσό των 34 εκατ. ευρώ και τη σύναψη σχετικής επενδυτικής συμφωνίας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (“ΤΧΣ”), την THRIVEST HOLDING LTD, βασικό μέτοχο της Παγκρήτιας Τράπεζας, και την Τράπεζα Αττικής».

«Με τη συμμετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής», καταλήγει η ανακοίνωση, «τίθενται οι βάσεις και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συνένωση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων σε δεύτερο χρόνο, ώστε να επιδιωχθεί η δημιουργία ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της εταιρείας Thrivest Holding Ltd, της Παγκρήτιας Τράπεζας Ανώνυμη Εταιρεία και της Τράπεζας Αττικής συνήφθη επενδυτική συμφωνία επί των εμπορικών όρων για συμμετοχή των ΤΧΣ, Thrivest και Παγκρήτιας στην αύξηση και την επένδυσή τους στην Τράπεζα. Επισημαίνεται ακόμη ότι το ΤΜΕΔΕ γνωστοποίησε την απόφασή του για μη συμμετοχή του στη συμφωνία.

Το σχέδιο προβλέπει συμμετοχή της Thrivest Holdind, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου με 30 εκατ. ευρώ και όπως προαναφέρθηκε, της Παγκρητιας Τράπεζας με 34 εκατ. ευρώ, ενώ από 10 εκατ. ευρώ έκαστη αναμένεται να βάλουν στην ΑΜΚ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καλύπτοντας έτσι το ποσό των 40 εκατ. ευρώ που αναλογεί στο ΤΜΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, βασει της συμφωνίας:

-Το ΤΧΣ, η Thrivest και η Παγκρήτια δεσμεύονται να συμμετέχουν, στην αύξηση με κάλυψη ποσών αφενός έως 329 εκατ. ευρώ για το ΤΧΣ, το οποίο θα προβεί σε ενάσκηση έως του συνόλου των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούν, αφετέρου έως 30 εκατ. ευρώ για τη Thrivest και έως 34 εκατ. ευρώ για την Παγκρήτια, ήτοι συνολικά έως 64 εκατ. ευρώ, μέσω κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών.

-Η Attica Bank θα εφαρμόσει τη Στρατηγική Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE reduction strategy). Προβλέπεται περαιτέρω στη Συμφωνία ότι η Παγκρήτια θα εφαρμόσει επίσης στρατηγική μείωσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE reduction strategy).

-Περαιτέρω θα επιδιωχθεί η συγχώνευση της Τράπεζας με την Παγκρήτια, σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών από την υπογραφή της Συμφωνίας. Η συγχώνευση θα τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την αίρεση της προηγούμενης πλήρωσης συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων που έχουν θέσει τα Μέρη όπως ενδεικτικά οικονομικός, φορολογικός και νομικός έλεγχος, διενέργεια ελέγχων δέουσας επιμέλειας, συμφωνίας για τους ειδικότερους όρους της συγχώνευσης και συναφή θέματα καθώς και της έγκρισης των αρμόδιων εταιρικών οργάνων και της συμμόρφωσης στον Νόμο του ΤΧΣ.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν για τη συμμετοχή της  Thrivest, ότι «αποτελεί έναν θεσμικό επενδυτή που επιδιώκει την επενδυτική συμμετοχή ως μετόχου σε μια εξυγιασμένη, σωστά κεφαλαιοποιημένη και ανταγωνιστική Τράπεζα Αττικής, η οποία θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και να δημιουργήσει υπεραξία για τους μετόχους της. Προς την κατεύθυνση αυτή συντρέχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις».

Ομοίως, υπογραμμίζεται, η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ΑΜΚ  αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα εποχή της Τράπεζας Αττικής και παράλληλα δημιουργεί γι’ αυτές την δυνατότητα υπεραξίας από την νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί, μετά την συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Και οι  εξελίξεις αυτές, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές,  «αφήνουν πίσω ένα δύσκολο παρελθόν για την Attica Bank και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα αποτελεί τον πέμπτο, μη συστημικό, τραπεζικό πυλώνα στη χώρα μας, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Τα επόμενα βήματα για την Attica Bank περιλαμβάνουν σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η οποία θα επικυρώσει τη νέα σύνθεση του Δ.Σ. σύμφωνα με τη βούληση των μετόχων.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής θα υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της τράπεζας, ενώ τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ., όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...